Cauta

Nivel incredibil al salariilor din Sănătate. Curtea de Conturi cere introducerea criteriilor de performanță

Radiografie a sistemului sanitar: internări mai puține, salarii mai mari și sporuri cât cuprinde

Salariile nete ale medicilor oscilează între 17.000 de lei și 22.000 de lei, se arată într-un raport de audit al Curții de Conturi. Pentru că veniturile personalului medical au crescut de peste 3 ori în perioada 2014-2021, grevând Fondul de Asigurări de Sănătate, instituția de control a cerut introducerea salarizării în funcție de performanță. Pe de altă parte, în timp ce fondul de salarii a crescut de 5 ori, numărul internărilor a scăzut la jumătate. 

Salarii mai mari, creștere a numărului de angajați și scăderi la jumătate ale internărilor în spitale. Cam așa arată raportul de audit al Curții de Conturi, care a evaluat situația din Sănătate în perioada 2014-2021. În acest context, Curtea de Conturi a cerut evaluarea performanței salariaților și salarizarea acestora pe criterii de performanță, rotirea personalului în funcție de gradul de ocupare a secțiilor și completarea schemei de personal în funcție de gradul de dependență a pacientului.

La capitolul amenințări la adresa sustenabilității sistemului de Sănătate a fost trecută asigurarea nejustificată din FNUASS a unei părți în creștere de la an la an a salariilor personalului medical, determinate de influențele salariale, în detrimentul destinațiilor legale ale acestui fond, în special pentru decontarea serviciilor medicale acordate, programe de sănătate. Potrivit datelor obținute în urma verificărilor, în 2021, la spitalele clinice de urgență, salariul net al unui medic primar varia între 9.309 lei și 22.523 lei, al unui medic specialist, între 6.751 și 16.926 lei, iar al unui medic rezident, între 3.537 lei și 10.041 lei. La același tip de spital, în 2021, un asistent medical avea un salariu net maxim de 7.617 lei, un brancardier, de 4.074 lei, o infirmieră, 4.210 lei, iar un registrator medical, de 4.910 lei. În spitalele de monospecialitate, salariile nete erau, în 2021, ceva mai mici. Astfel, un medic primar lua maximum 10.957 lei, un medic specialist, 8.280 lei, iar un rezident, 6.999 lei. În perioada 2014-2021, salariul net al unui medic primar a crescut în medie de 3,11 ori, iar al unui medic specialist a crescut în medie de 3,06 ori, a arătat Curtea de Conturi.

Creștere de 500%

Raportul de audit semnalează că sumele pentru plata drepturilor salariale ale personalului sanitar și a rezidenţilor transferate unităților din subordine din bugetul Ministerului Sănătății au crescut de 4,24 ori, iar cele decontate din bugetul FNUASS spitalelor pentru influențele financiare determinate de creșterile salariale au înregistrat un trend crescător ca urmare a modificărilor legislative. În acest context, fondul de salarii a crescut de circa 5 ori în anul 2021 față de 2014, motivat atât de creșterile salariilor de bază cât și de creșterea numărului de personal.

”Suportarea din FNUASS a influențelor salariale determinate de creșterile salariale ale personalului sanitar, impactează modul de repartizare a fondurilor rămase pentru celelalte destinații ale acestor fonduri (ex: programe naționale de sănătate) De asemenea, la nivelul Ministerului Sănătății nu există o bază de date care să cuprindă datele privind posturile ocupate și drepturile salariale aferente fiecărui post, informații care sunt absolut necesare în etapa de programare bugetară. Mai mult decât atât, sistemul de remunerare al personalului din sistemul medical nu a avut în vedere criterii de performanță în activitate medicală reglementată de Legea nr. 95/2006”, se precizează în raportul Curții de Conturi.

Sporuri Covid de aproape un miliard de lei

În perioada 2020-2021 au fost acordate sporuri/stimulente salariale în condiţiile pandemiei SARS-Cov-2 în valoare totală de 470.105 mii lei.

De sporuri/stimulentele acordate în condițiile pandemiei au beneficiat 398.302 angajați, din care: 49.207 medici, 3.903 personal sanitar superior, 239.679 asistenți, 17.422 registratori/statisticieni și 88.091 personal auxiliar.  Mai mult decât atât, personalul sanitar implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor diagnosticaţi cu Covid-19 a beneficiat de sporuri/stimulente în cuantum de 470.104 mii lei. Totodată, un număr de 9 unități sanitare spitalicești au acordat stimulente pentru performanțe profesionale în baza Legii 95/2006.

Ultimele stiri

  • Bomba zilei! Coldea și Dumbravă, audiați la DNA – VIDEO
  • Profiturile-record în România ale marilor companii arată că politicile economice ale PSD dezvoltă mediului de afaceri
  • Drumul Expres Pitești – Craiova, Centura Capitalei și Autostrada Moldovei, marile proiecte care vor crește economia României chiar din acest an
  • Revitalizarea economică a județelor Moldovei, prioritate strategică pentru PSD
  • A dat în judecată „Marius Nasta” după ce i-au scos un plămân. A câştigat 150.000 euro în Instanţă, dar răspunsul Institutului – halucinant
  • Accidentul de la 2 Mai. Tatăl tinerei ucise: „Am dorit de la prima înfăţişare să-l văd pe cel care mi-a omorât copilul” – VIDEO
  • Străzile din Bucureşti, mai nesigure decât cele din Bronx. Mărturia femeii atacate, din senin, de un bărbat, în Sectorul 2 (VIDEO)
  • Criteriul în funcţie de care se modifică data la care ieşi la pensie. Iată cum îţi calculezi ziua precisă în care te retragi din câmpul muncii!
  • O nouă pomană electorală în 2024. Ce a anunţat ministrul Agriculturii poate fi, de fapt, o lovitură majoră pentru producătorii din România
  • Euroins a dat România în judecată! Suma în litigiu: peste 500 de milioane de euro! Ce acuze aduc bulgarii
  • Exit mobile version