Nimeni nu are puterea să ieftinească mâncarea. Creșterile dramatice ale prețurilor petrolului și mineralelor după invadarea Ucrainei de către Rusia i-au distras pe investitori de la impactul de lungă durată și mai periculos al inflației alimentare.
„Singurul lucru despre care îmi fac griji și despre care nu vorbim suficient este mâncarea. Aceasta nu este doar o problemă de inflație. Există și preocupări geopolitice care rezultă din asta”, a avertizat fondatorul BlackRock, Larry Fink.
Prețurile la energie, petrol și inputuri agricole pe bază de petrol au crescut la începutul acestui an, când națiunile occidentale au impus sancțiuni Rusiei după invazie. Costurile cerealelor și uleiului comestibil au fost, de asemenea, afectate puternic, deoarece Ucraina este un exportator major.
Deși prețul petrolului a început să scadă la pompă – dar nu poate fi garantată o mișcare pe termen lung – inflația prețurilor alimentelor rămâne încăpățânat de ridicată. La nivel global, costul îngrășămintelor a crescut cu aproape 100%. Orice scădere a acestui preț va veni probabil prea târziu pentru a stimula recoltele în acest an.
Banca Mondială a prognozat că prețurile alimentelor la nivel mondial vor crește cu 20% în 2022, cu mult mai mult decât cele ale materiilor prime.Janet Yellen, secretarul Trezoreriei SUA, a declarat că lumea se confruntă cu „un moment extrem de dificil pentru securitatea alimentară”.
Impactul este deosebit de sumbru în Africa, care de obicei importă cereale din Ucraina. Prețurile la îngrășăminte au crescut acolo cu 300%, iar continentul se confruntă cu o penurie de 2 milioane de tone metrice, potrivit Băncii Africane de Dezvoltare.
Marii producători și distribuitori de alimente, precum General Mills, Cheerios, Pillsbury sau Mondelez International, prezic o creștere semnificativă a inflației costurilor de intrare și se așteaptă la scăderea puterii de cumpărare a consumatorilor.