În plină iarnă, răstimp în care nu au lipsit problemele cu apa caldă sau încălzirea, în unele locuințe racordate la sistemul centralizat de termoficare, apar informații noi care ajung în atenția locuitorilor Capitalei, pe fondul creșterii prețului la energie electrică. E vorba despre subvenția la termie.
Primarul Capitalei a anunțat că se speră la o mână de ajutor care să fie întinsă de la nivelul Executivului.
Nicușor Dan: „Nu cerem mai mult decât cer celelalte primării din țară”
„Avem o situație excepțională care e la nivel european, creșterea prețului la energie, ceea ce înseamnă că subvenția pe care prețul și prețul pe care oamenii îl plăteau și subvenția pe care orașele o plăteau s-a dublat practic subvenția. Situația particulară a Bucureștiului este noi avem o Primărie Generală și niște primării de sector și sarcina subvenției pentru căldură cade exclusiv pe umerii Primăriei Generale (…). Noi avem un buget de 4 miliarde. Din acest buget de 4 miliarde tradițional, 1 miliard se duceau pe subvenția de transport, 1 miliard către termie, 2 miliarde către celelalte cheltuieli (…).
Acum, dacă subvenția la termie nu mai e un miliard, ci e două miliarde, asta înseamnă că bugetul real pentru celelalte cheltuieli se reduce la jumătate, de la 2 miliarde la un miliard. Sperăm în continuare într-un ajutor de la Guvern. Nu cerem mai mult decât cer celelalte primării din țară”, a declarat primarul Capitalei, luni seară, 31 ianuarie, la postul B1TV.
Ce propune primarul Capitalei
Edilul Bucureștilor a anunțat ce speră să se întâmple, la nivelul Consiliului General, cu privire la plafonul suportat de populație pentru termoficare, aducând în discuție situația din alte orașe din țară.
„Prețul real acum este 860 de lei TVA inclus, față de 500 de lei, cât era până la 1 noiembrie, când a intrat în vigoare scumpirea asta de gaz. Din cei 500, populația plătea 160, (…) Primăria plătea 340. Acum, din 860, populația plătește 145 și restul îl plătește Primăria Municipiului București. Eu sper la două lucruri. Unu – și Consiliul să fie de acord cu mărirea plafonului preţului suportat de populaţie (…). Ea este în alte orașe din România între 300 și 500 de lei, numai la Bucureşti este 143 de lei, acum, cu scăderea TVA. Pe de altă parte, (…) o parte din această creştere a preţului la gaz să fie suportată şi de la nivel central. Eu am propus 280 de lei, asta a fost în noiembrie. Nu am găsit o majoritate în Consiliul General la acel moment”, a declarat Nicușor Dan.
Nicușor Dan: Bucureștiul are nevoie de investiții, nu putem duce tot bugetul pe subvenții
În urmă cu doar câteva săptămâni, Nicușor Dan alesese să facă unele precizări, de această dată pe Facebook, cu privire la propunerea privind majorarea prețului gigacaloriei plătit de bucureșteni, de la 164 de lei la 280 de lei.
În 19 ianuarie, primarul Capitalei o săgetase pe predecesoarea sa în fotoliul de șef la Primăria Bucureștilor. Iată, integral, mesajul pe care l-a transmis Nicușor Dan la acea dată:
„Pentru că circulă informații contradictorii, fac precizările necesare cu privire la prețul gigacaloriei în București.
În primul rând, în contextul acțiunilor guvernului, de sprijin pentru termoficare, am transmis, primarii municipiilor din România prin Asociația Municipiilor, o scrisoare către Guvern prin care solicităm ca schema de sprijin să nu discrimineze între cetățenii racordați la centrale individuale și cetățenii racordați la sisteme centralizate. Așa este echitabil.
În al doilea rând, au trecut două luni de când am propus partidelor din Consiliul General al Capitalei o majorare rezonabilă a prețului gigacaloriei plătit de bucureșteni, de la 164 de lei la 280 de lei. USR și PSD au respins majorarea. Fără un ajutor de la Guvern (sper să existe acest ajutor) subvenția pe care Primăria ar trebui să o plătească ar fi peste 2 miliarde lei față de 1 miliard în 2021. Bucureștiul are nevoie de investiții, nu putem duce tot bugetul pe subvenții.
În acest context, apare și Gabriela Firea și dă informații false.
În primul rând, spune că bucureștenii vor plăti 980 lei pe gigacalorie. Face aici, cu rea credință, confuzie între prețul total al gigacaloriei, plătit parte de bucureșteni, parte de primărie și prețul plătit de bucureșteni. Informația corectă este că, până la modificarea de către Consiliul General, prețul plătit de bucureșteni pe gigacalorie va fi de 143 lei (urmare a scăderii TVA). O spun foarte clar: am solicitat o mărire rezonabilă a prețului gigacaloriei pentru bucureșteni, dar nu se pune problema ca aceștia să plătească 800-900 de lei.
În al doilea rând, spune că prețul total este de 980 lei / gigacalorie. Fals, prețul total este de 860 lei / gigacalorie, urmare a scăderii TVA.
Dacă ar fi vrut să ajute cu adevărat bucureștenii cărora le plânge de milă, Gabriela Firea și-ar fi putut exercita poziția de ministru și de parlamentar, astfel încât bugetul alocat Bucureștiului prin legea bugetului național să acopere creșterea de prețuri la termie suportată de Primărie. Dar e mai simplu să propovăduiască la televizor apocalipsa la care, culmea, a contribuit.”