În Noua Lege a Pensiilor 2024, un caz special e al românilor care nu au muncit nici măcar 15 ani. Cum se vor pensiona aceștia și câți bani ar urma să primească?
Au apărut trei situații pentru pensionarii cu vechime sub 15 ani.
Ce spune legea pentru românii care n-au cotizat măcar 15 ani
Pe scurt, legea e dură cu românii care n-au muncit nici măcar 15 ani. Iată ce prevede: Lipsa dreptului la pensie minimă/socială: Pensionarii care nu au lucrat cel puțin 15 ani nu pot solicita pensia minimă/socială de 1.281 de lei.
Pensia bazată pe contributivitate: Pensionarii care au atins vârsta de pensionare (63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați) și au lucrat mai puțin de 15 ani vor primi doar câteva sute de lei, în funcție de contributivitate.
Statul nu completează pensia până la 1.281 de lei, așa cum o face în cazul celor care au lucrat cel puțin 15 ani. De exemplu, sursa citată a raportat că după 30 de ani de muncă în sistemul agricol (CAP), pensia lunară bazată pe contribuție este de 591 lei, iar statul adaugă diferența până la 800 lei.
Incapacitatea de muncă: Pensionarii care nu au lucrat 15 ani și nu au atins vârsta de pensionare, dar intră în incapacitate de muncă, nu primesc pensie pe bază de contributivitate.
În acest caz, trebuie să depună un dosar pentru a primi pensie de handicap, care este de aproximativ 600 de lei pe lună pentru handicap grav. Conform Legii 448/2006, indemnizația lunară pentru persoanele cu dizabilități se majorează la 462 de lei pentru handicap grav și la 350 de lei pentru handicap accentuat.
Pensionarii, chemaţi la ghişee
Pensionarii care s-au pensionat înainte de 2001 sunt obligați să depună adeverințe de la angajator că au avut ore suplimentare, sporuri pentru care au fost plătiți și care nu au fost luate în considerare la recalculare.
Cu alte cuvinte, Casa de Pensii îi obligă pe românii care s-au pensionat înainte de anul 2001 să dovedească faptul că a avut ore suplimentare, sporuri pentru care au fost plătiți și care nu au fost luate în considerare la recalculare.