AcasăSOCIALRazie ANPC în Predeal. 30 de kilograme de alimente expirate la restaurantul...

Razie ANPC în Predeal. 30 de kilograme de alimente expirate la restaurantul unui hotel de 4 stele! – VIDEO

Nereguli cât casa la restaurantul unui hotel de 4 stele din Predeal. Ce a decis ANPC-ul - VIDEONereguli cât casa la restaurantul unui hotel de 4 stele din Predeal. Ce a decis ANPC-ul - VIDEO (sursa foto: brasov.net)

Pare-se că nu întotdeauna la un hotel cu multe stele se găsesc condiții pe măsura așteptărilor turiștilor, inclusiv când vine vorba de bucătăria unității de cazare.

Cam asta ar fi concluzia după un control derulat de inspectorii Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorului Brașov, în bucătăria unui hotel de patru stele din Predeal, una dintre stațiunile adesea alese de către românii care dau o fugă la munte, la final de săptămână sau chiar merg să petreacă vacanța în zona montană, dincolo de aglomerația marilor orașe.

30 de kilograme de alimente expirate

Astfel, 30 de kilograme de alimente expirate au fost descoperite în bucătăria restaurantului hotelului respectiv, potrivit brasov.net. Și nu ar fi fost singurele nereguli găsite în urma controlului.

S-a constat că frigiderele în care se ținea mâncarea erau ruginite, mai mult, ar fi fost probleme și cu curățenia în bucătărie. Și nici vesela și ouăle nu erau dezinfectate, potrivit aceleiași surse.

Activitate suspendată temporar

Ca urmare a neajunsurilor constatate, inspectorii de la Protecția Consumatorului au decis să dea o amendă de 30.000 de lei și să suspende activitatea restaurantului până la remedierea problemelor.

Același hotel intrase în atenția comisarilor de la Protecția Consumatorului și în decembrie anul trecut, când s-au făcut mai multe controale în zona Predealului. Atunci problemele ar fi fost constatate la nivelul camerelor în care erau cazați turiștii – și anume lipsa curățeniei, saltele murdare. La acel moment, administratorii au fost amendați cu 10.000 de lei.

Iată ce se anunța într-un comunicat al ANPC remis pe 22 decembrie anul trecut, cu referire la controalele din Predeal:

„Activitatea Comandamentului de iarnă 2021, organizat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și care își va desfășura activitatea în perioada 20-31.12. 2021, a vizat, astăzi, zona Predealului, cunoscuta stațiune montană de pe Valea Prahovei.

Coordonat de președintele ANPC, Mihai Culeafă, și de directorul general ANPC, Paul Anghel, Comandamentul presupune prevenirea și combaterea practicilor care dăunează vieții, sănătății, securității și intereselor economice ale consumatorilor aflați în vacanță, în stațiunile din România, în perioada sărbătorilor de iarnă.
Comandamentul și-a propus, pentru început, verificarea locațiilor care oferă cazare, a restaurantelor, dar și a câtorva supermarketuri cu nume sonore pe piața românească.

În urma acțiunilor de control, au fost depistate mai multe abateri de la legislația în vigoare, cu precădere la spațiile de cazare.
Câteva dintre cele mai importante au fost:
– utilizarea unor materii prime cu data limită de consum/data durabilității minimale depașită
– utilizarea unor materii prime refrigerate și ulterior congelate fără ca operatorul să fie autorizat în acest sens,
– utilizarea unor materii prime cu modificări organoleptice.
– depozitarea materiilor prime în ambalaje de transport alături de alte materii prime în spațiul de frig din blocul alimentar.
– utilizarea unor spații frig insalubre, cu urme de resturi alimentare lipite pe tăvile de inox, grăsimi
– paviment murdar, neigienizat cu urme de resturi alimentare
– utilizarea unor tăvi și ustensile de bucătărie în stare avansată de degradare, cu urme de rugină, arsuri rezultate de la coacere, îmbâcsite, depozitate pe suprafețe cu praf.
– lipsa menționării alergenilor din lista meniu
– utilizarea unor vitrine frigorifice neigienizate
– lipsa informațiilor din camerele de cazare, pentru turiști
– condiții igienice de cazare necorespunzătoare (lenjerii și perne neigienizate cu urme fire de păr, cu urme de uzură)
– prosoape insuficiente în camere
– mobilier și mochetă deteriorate, în camere
– paviment și mobilier deteriorate, în băi
– prize smulse din perete
– lipsa unor avize de funcționare pentru diverse activități.

„Este inadmisibil ca în secolul 21 să mai discutăm încă despre mizerie în spațiile de cazare. Inadmisibil! Avem atâtea formule de detergenți, la prețuri mereu accesibile, dar, din motive știute doar de operatorii economici, tot nu par a fi utilizate. Nu voi tolera astfel de situații! Aspectul acesta, al curățeniei și al condițiilor corespunzătoare, nu trece neobservat nici în cazul retailerilor, care, uneori, lasă de dorit…”, a declarat Mihai Culeafă, președintele ANPC, la finalul zilei”.

author avatar
Andrei Coman