AcasăSOCIALNepăsare criminală în MAI! Legea pentru căutarea copiilor dispăruți, abandonată

Nepăsare criminală în MAI! Legea pentru căutarea copiilor dispăruți, abandonată

Cazul Alexandra Măceșanu se poate repeta oricând. Autorităților nu le pasă

Orice copil sau adolescent dispărut poate avea soarta crudă a Alexandrei Măceșanu. La doi ani și jumătate de la tragedie, Ministerul Afacerilor Interne nu a fost în stare să definitiveze Legea căutării persoanelor dispărute. Mai mult, Guvernul Cîțu a respins o altă inițiativă din Parlament care reglementa sistemul Alertă Copil, pe motiv că proiectul MAI este în lucru. 

Grămada de competenți din birourile Ministerului Afacerilor Interne nu a reușit însă să finalizeze un proiect care se află în chinurile facerii de aproape doi ani și jumătate. Între timp, polițiștii sunt nevoiți să încalce legile, în disperarea de a-i găsi pe cei dispăruți.

”Nici în acest moment nu avem Legea căutării persoanelor dispărute. Astăzi, dacă o persoană dispare, în continuare polițiștii încearcă cumva să le sugereze părinților care reclamă să mintă și să spună că au suspiciuni că a fost răpit sau că știu ei că a vorbit cu niște oameni străini pe Facebook și s-ar putea ca ăia să-l fi răpit ca să deschidă dosar penal și în interiorul dosarului penal să aibă acces la instrumente de interceptare, de monitorizare și de supraveghere a persoanei dispărute. Altfel, este o simplă petiție. Proiectul european cu sistemul Alertă copil a avut, până anul trecut, doar patru cazuri mediatizate în 10 ani de activitate. Și noi avem 7.000 de dispariții de copii raportate anual, chiar dacă 90% dintre ele sunt plecări voluntare. Dar și aceste plecări voluntare sunt foarte periculoase, pentru că, în momentul în care tu nu mai ai supravegherea copilului, acel copil poate oricând să cadă pradă unor grupuri infracționale și să ajungă să fie traficat”, ne-a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

150 polițiști la trafic de persoane și 499 la Poliția Animalelor

Sindicaliștii din MAI atrag atenția că, la nivel național, doar 150 de polițiști se ocupă de traficul de persoane și niciunul de persoanele dispărute. În schimb, Poliția Animalelor are 499 de angajați. ”Cred că aceste cifre arată ruperea factorului politic de MAI, dar și cât de mult contează pentru statul român viața unei persoane. De persoanele dispărute nu se ocupă, teoretic, nimeni. Practic se ocupă cei de la investigații criminale, care sunt în jur de 3-4 la nivelul unui compartiment și care nu fac doar acest lucru. Anul trecut, Despescu a venit în fața unei comisii parlamentare care se ocupa de persoanele dispărute și de traficul de persoane și a spus că domnul Vela are în intenție să înființeze Poliția persoanelor dispărute. Nu mi-a venit să cred când am auzit așa o inepție. Deci la orice problemă, în mintea lui Vela, se înființa o poliție. A fost o bătaie în școală, gata, facem Poliția Siguranței școlare, a fost un câine pe câmp, gata, înființăm Poliția animalelor”, ne-a mai precizat președintele Sindicatului Polițiștilor Europol, Cosmin Andreica.

Guvernul a respins proiectul Alertă copil

Proiectul  de  lege  privind  instituirea  sistemului  ”Alertă Copil” a fost respins la ultima ședință de Guvern, pe motiv că ar exista unul mai cuprinzător în laboratoarele Ministerului Afacerilor Interne. ”Comparativ cu inițiativa legislativă în discuție, prin care se propune instituirea unui sistem care să asigure distribuirea către populație a unui simplu mesaj de tip SMS prin care se anunță dispariția unui minor și modul în care cetățenii pot contribui la efortul de căutare, demersul legislativ  inițiat  de  Ministerul  Afacerilor  Interne  valorifică  atât oportunitățile oferite de tehnologiile moderne, cât și mijloacele clasice de căutare a persoanelor, inclusiv cu sprijinul populației, respectiv stabilește cadrul în care se desfășoară activitatea de căutare, competențe, proceduri, metode,  mijloace,  garanții  și  drepturi.  De  asemenea,  se  creează  un mecanism  administrativ  care  să  asigure  o  coordonare  mai  bună  a acțiunilor  instituțiilor  publice,  cu  definirea  clară  a  rolurilor, competențelor și responsabilităților în domeniu”, se arată în punctul de vedere al Guvernului.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
815 afisari

1 COMENTARIU

  1. am vazut in cazul caracal cand toti sefii de la min just , si altii care au atributii de cautare sau antepronuntat la o zi de la disparitie ca le a ars in cazan iar acum dinca recunoste ca e nevinovat deci autoritaile lucreaza pt cine????????????

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger