AcasăSOCIALNelu Tătaru, precizări de ultimă oră despre avizul epidemiologic, în contextul începerii...

Nelu Tătaru, precizări de ultimă oră despre avizul epidemiologic, în contextul începerii școlii

Tătaru, declarații de ultimă oră: ”Eu nu mă aştept la un nou lockdown, eu mă aştept...” (sursa foto: Facebook)

Au mai rămas doar câteva zile până când va începe noul an școlar. În condiții speciale, adaptate la contextul în continuă schimbare generat de pandemia de COVID-19. Părinții au o mulțime de întrebări și de preocupări.

Iar după ce în spațiul public au apărut, în ultima perioadă, o serie de reacții pe marginea acestui subiect, ministrul Sănătății a focut precizpri de ultimă oră cu privire la necesitatea eliberării unui aviz epidemiologic la momentul la care copiii vor începe școala.

”În ultimele zile au fost discuții intense și cu medicii de familie și cu personalul din învățământ și cu ministrul Educației. Ce este în acest moment sigur că ce prezintă patologie cronică va primi o recomandare de la medicul de familie sau medicul curant, atestând această patologie cronică, care poate beneficia de învățământul online, nu va merge la școală.

Adeverința sau avizul epidemiologic se dă doar atunci când lipsește trei zile de la școală pentru o cauză medicală, ceea ce nu credem că este cazul în acest moment. Acea adeverință de revenire în colectivitate, care se dă la începutul fiecărui ciclu, se va prezenta, dar se va prezenta și pe parcursul primei săptămâni de școală pentru a da posibilitatea medicilor de familie să poată consulta și evalua toți copiii”, a anunțat Nelu Tătaru joi după-amiază, într-o intervenție telefonică la postul B1 TV.

Reacția medicilor de familie

Precizările ministrului de resort vin după ce în cursul acestei zile Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) a transmis o reacție pe acest subiect, precizând că ”a luat act cu surprindere de afirmațiile care circulă în spațiul public legate de necesitatea eliberării avizelor epidemiologice și a adeverințelor de sport de către medicii de familie pentru toți copiii care vor începe școala în data de 14 septembrie 2020. Astfel de solicitări exced legislația în vigoare și nu doar că reflectă necunoașterea legii de către cei care încurajează eliberarea acestor documente ci reflectă totodată și necunoașterea riscului la care sunt supuși părinții și copiii în mod inutil”.

Reprezentanții SNMF au amintit, totodată, într-un comunicat trimis redacției, că ”în conformitate cu prevederile anexei 3 din Ordinul Ordinul nr. 5298/2011, avizul epidemiologic se eliberează în următoarele circumstanțe:
a) după o perioadă de absență din colectivitate de cel puțin 3 zile consecutive;
b) la plecarea în tabere, vizite de studiu etc.”

Totodată, se pune accent pe nevoia de a se face diferențierea între avizul epidemiologic, ”care are o durată limitată de valabilitate mai ales în context pandemic” și adeverința medicală pentru înscrierea în colectivitate, care, din câte precizează oficialii Societatății Naționale de Medicina Familiei, ”este necesară doar la înscrierea într-un ciclu de învățământ (la intrarea în grădiniță, clasa I-a, clasa a Va și clasa a IX-a) și se eliberează la data efectuării examenului de bilanț tocmai pentru a nu aglomera cabinetele de medicină de familie la început de an școlar.”

sursa foto: Facebook

269 afisari

1 COMENTARIU

  1. Da, eliberarea unui aviz de sănătate mintala pentru Guvernul Zero, nu se eliberează înaintea ocupării postului de ministru, ca multi sunt duși

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger