AcasăSOCIALNelu Tătaru, gaură în buget de 50 milioane de lei

Nelu Tătaru, gaură în buget de 50 milioane de lei

Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, este bun de plată

Cel puțin una dintre deciziile fostului ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, a avut drept consecință o gaură în bugetul de stat de peste 50 milioane de lei. Este vorba despre dublarea comenzii de vaccin antigripal de la mijlocul anului trecut, consecința fiind aruncarea la gunoi a nu mai puțin de un milion de doze. 

DSP-urile Ministerului Sănătății au rămas cu un milion de doze de vaccin antigripal neadministrate, pe care acum trebuie să le distrugă, provocând o pagubă de peste 50 milioane de lei bugetului țării. Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, care a luat decizia de a dubla cantitatea de vaccin comandată, trebuie să răspundă în fața legii pentru prejudiciile aduse contribuabililor. În primul rând, comanda uriașă de 3 milioane de doze de vaccin antigripal s-a făcut în vara anului trecut, știindu-se prea bine faptul că producătorii își stabilesc un plan de producție înainte de începerea anului. Astfel, orice suplimentare a comenzii este marcată de incertitudinea livrării în timp util. Practic, doar dacă rămân doze refuzate de alte țări se pot disponibiliza cantități de vaccin. În al doilea rând, cererea mare de vaccin antigripal de pe piața mondială punea și ea sub semnul îndoielii livrarea înainte de decembrie a cantității comandate, în condițiile în care și în ceilalți ani România era lăsată la urmă, primind vaccinul abia la sfârșitul lunii decembrie. În al treilea rând, dorința de vaccinare antigripală era foarte scăzută în România, în special în rândul personalului medical. Ca dovadă, față de 1,5 milioane de români vaccinați în sezonul trecut, în sezonul acesta, cu toată spaima indusă oamenilor că se pot infecta cu gripă și Covid în același timp, doar 2 milioane de doze de vaccin antigripal au fost administrate. Medicii spun că în octombrie și noiembrie 2020  românii au căutat cu disperare vaccinul antigripal, însă nu l-au găsit, nici în farmacii, nici la medicii de familie. Când a început să ajungă în cantități importante și îndestulătoare, adică pe la jumătatea lui decembrie, era deja prea târziu.

Nimeni nu mai vrea antigripalul

Medicii de familie ne spun că, în acest moment, extrem de rar mai apare vreo persoană care solicită vaccinul antigripal. ”Doar sporadic mai apare câte unul acum la vaccinare, însă perioada de vaccinare este undeva la limită. Și lumea se înscrie acum pe platformă pentru vaccinul anti-Covid, pentru că trebuie să ai 30 de zile distanță între vaccinul antigripal și cel împotriva Covid. În acest moment populația nu mai este interesată de vaccinul antigripal, dar în momentul în care era interesată nu am avut vaccinul, pentru că a venit foarte târziu. Ca în fiecare an, a ajuns în cantități mai serioase abia la sfârșitul lui decembrie, or, ideal este ca la sfârșitul lui noiembrie să se încheie vaccinarea antigripală, însă noi vaccinăm în limite de siguranță până la sfârșitul lunii decembrie. Acum suntem aproape la jumătatea lunii februarie și este destul de târziu. Au fost foarte mulți oameni care și-au cumpărat vaccinul din farmacii, chiar și cei cu boli cronice, pentru că, din a doua parte a lui septembire câteva farmacii au reușit să aducă vaccinul. Eu de ani de zile vaccinez mai mult cu vaccin antigripal de la farmacie și mai puțin cu vaccin de la DSP, că până apare vaccinul de la DSP trece sezonul. În fiecare an se aruncă doze de vaccin antigripal, dar niciodată nu s-au aruncat un milion de doze. Și comanda a fost făcută târziu de către Ministerul Sănătății și probabil nici nu au negociat corect să le aducă la timp, nu știu ce s-a întâmplat. În octombrie și noiembrie nu s-au mai găsit deloc vaccinuri antigripale și au apărut pe la jumătatea lui decembrie”, ne-a declarat dr.Angela Mazdrag, președintele Federației Naționale a Patronatului Medicilor de Familie.

Pregătit pentru comenzi de 4 milioane de doze

Pe la jumătatea lui septembrie 2020, Nelu Tătaru anunța triumfător că a comandat 3 milioane de doze de vaccin antigripal la începutul verii, susținând că acestea vor veni, în tranșe, până la sfârșitul lunii noiembrie. “Deși în această perioadă ne focusăm acțiunile în lupta cu noul coronavirus, anul acesta am reușit distribuția din timp, fără sincope de aprovizionare, a vaccinului gripal pentru demararea imunizării. Avem posibilitatea creșterii cantității de vaccin până la 4 milioane de doze, în funcție de evoluția epidemiologică și cerere”, declara, în septembrie 2020, fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
825 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger