AcasăSOCIALNelu Iordache a inventat metoda cortului alb de nuntă ca paravan pentru...

Nelu Iordache a inventat metoda cortului alb de nuntă ca paravan pentru reciclarea fictivă a deșeurilor și încasarea banilor publici de la administrațiile locale

Orice act care încalcă legislația de mediu și provoacă daune majore sau riscuri pentru mediu și sănătatea umană este considerat o infracțiune împotriva mediului, Bucureștiul fiind una dintre cele mai poluate capitale europene conform datelor furnizate de comunitatea europeană.

Camuflat în spatele societăților Utiltrailer și Cassano Metal și intrat în afacerile de reciclare fictivă a deșeurilor în toamna anului 2019, odată cu venirea la putere a guvernului Orban, Nelu Iordache a găsit o modalitate de a frauda banii administrațiilor publice locale, prin depozitarea ilegală a deșeurilor menajere produse de cetățeni la o platformă improvizată în localitatea Tunari și ulterior încărcate, transportate și îngropate fraudulos în apropierea satului Ulmeni din Călărași, cu prețul distrugerii sănătății oamenilor a contaminării ireversibile a pânzei freatice, a solului și a deteriorării ecosistemelor din zonele poluate.

Folosind ca paravan unele autorizații de mediu pentru o așa zisă sortare a deșeurilor, eliberate cu încălcarea legii de către Agenția pentru Protecția Mediului Ilfov, prin Gabriela Dorojan, pentru amplasamentul din Tunari și de Agenția pentru Protecția Mediului Călărași, prin Steluța Boitan, pentru amplasamentul din Ulmeni, Călărași, desfășoară de fapt o activitate ilegală și interzisă de lege pe aceste amplasamente neprotejate.

Dar, în afara fraudării banilor publici ai unităților administrativ teritoriale, acoperite pentru un scurt timp de sustinătorii politici ai lui Nelu Iordache, cel mai mare rău public este afectarea sănătății populației care locuiește în zona Tunari, unde se încarcă zilnic în aer liber sute de tone de deșeuri, în amestec, care conțin cantități mari de levigat, o substanță toxică care se scurge din deșeuri și care astfel ajunge în pânza freatică. Pe acest amplasament neexistand o stație de epurare a apelor care să trateze acest levigat și mai mult nu există nici alimentare cu apă, condițiile de lucru fiind asemănătoare cu cele din Evul Mediu.

Substanțele toxice odată ajunse în pânza freatică migrează subteran pe zeci de km ajungând astfel în fântânile și puțurile oamenilor, la casele ansamblurilor imobiliare și locuințelor cetățenilor din toată zona imobiliară selectă a localităților Tunari, Pipera și Iancu Nicolae dar și la școlile și instituțiile aflate la o distanță foarte mică sau la locurile de agrement pentru copii, aflate le o distanță de 10 metri de locul de poluare.

Primarul localității Tunari, domnul Neacșu Alexandru, devenită zonă imobiliară de excepție cât și o zonă de interes pentru instituții, școli, grădinițe și locuri de agrement, a adus la cunoștința autorităților statului, poluarea și contaminarea care se realizează zilnic pe terenul unde este amplasat cortul alb de nuntă a lui Nelu Iordache iar prin adresa T5595/23.06.2020, înregistrată la Garda Națională de Mediu se arată pericolele acestei contaminări.

Autoritățile publice locale atât din București cât și din Ilfov nu au dreptul să încheie contracte cu Cassano Metal din Tunari sau cu Utiltrailer din Călărași, fără a parcurge o procedură de licitație publică, în conformitate cu legea. Mai mult, aceste administrații publice locale nu pot efectua plăți de la bugetul local către aceste 2 societăți fără parcurgerea unei proceduri de licitație publicî.

Odata cu încasarea tarifului aferent deșeurilor de la cetățenii din București și Ilfov se încasează și taxa pe economia circulară, impusă la nivelul anului 2020 în cuantum de 80 lei pe tonă, această taxă nu este virată la Fondul de Mediu nici de către Cassano Metal nici de către Utiltrailer, fiind un caz clasic de evaziune fiscală făcut cu sprijinul funcționarilor publici din cadrul unităților administrativ teritoriale din București și Ilfov.

Prin rețeta cortului alb aplicată de Nelu Iordache, Cassano Metal și Utiltrailer se pune mâna pe banii publici deținuți de administrațiile locale sub pretextul desfășurării unei activități de sortare care de fapt nu se realizează niciodată, deșeurile fiind depozitate pe platforma de la Tunari încărcate în camioane mari de transport și îngropate ilegal în vecinătatea satului Ulmeni din Călărași.

În acest fel, se raportează fictiv către autoritățile locale selectarea unei cantități de deșeuri pentru atingerea țintelor pe care aceste autorități le au ca și obligație de mediu, iar cu complicitatea funcționarilor publici se fac plățile aferente către Cassano Metal și Utiltrailer de la bugetele locale pentru activități fictive.

Cortul alb de nuntă, numirea în funcții cheie la instituțiile de control din domeniul mediului, raportările false de reciclare fictivă a deșeurilor, corupția funcționarilor publici din administrațiile locale cât și protecția întregii rețele la nivel înalt reprezintă cheia succesului în acestă afacere a lui Nelu Iordache, dar, în același timp reprezintă și cheia dezastrului produs sănătății cetățenilor a mediului înconjurător și a ecosistemelor care nu se mai pot reface niciodată.

Este un preț prea mare pe care trebuie să îl plătescă populația din Tunari, Pipera, Iancu Nicolae sau cea din Oltenița și Ulmeni, Călărași pentru corturile albe de nuntă instalate aproape de zonele în care locuiesc și care aduc atâtea daune.

În legislația română sunt prevederi clare care statuează faptul că orice act care încalcă legislația de mediu și provoacă daune sau riscuri pentru mediu sau pentru sănătatea umană este considerată o infracțiune împotriva mediului, iar dreptul penal identifică un număr de infracțiuni care se sancționează în toate țările din Uniunea Europeană.

Rămâne ca și în România autoritățile statului să scape de umbrela invizibilă de protecție care menține aceste afaceri și să treacă la restabilirea ordinului de drept în acest domeniu atât de sensibil care periclitează viața și sănătatea oamenilor.

Cetățenii afectați de poluarea generată de activitatea Cassano Metal în cortul alb de nuntă amplasat în zona unui cartier imobiliar, au făcut numeroase adrese atât către redacțiile principalelor ziare dar și către politicieni, guvernanți, șefi de agenții, în speranța că localitatea Tunari nu va deveni o groapă de gunoi care să polarizeze toate deșeurile adunate din București și Ilfov și care să le afecteze pe viitor existența și sănătatea.

În anul 2020 România a fost condamnată de Curtea Europeana de Justiție a Uniunii Europene pentru eșecul sistematic de a reduce poluarea din București și zonele limitrofe ale capitalei, iar cetățenii au fost expuși în mod aproape continuu unor niveluri nesănătoase de poluare încă din 2007.

Redăm mai jos petiția cetățenilor din Tunari adresată reporterilor, oamenilor politici și guvernanților.

Sesizare Ziarul National si Institutii
author avatar
Andrei Coman
1.728 afisari
Zenville

Ultimele știri

Caz înspăimântător în București! Femeie reținută după ce şi-a înjunghiat de două ori soţul, la un interval de mai multe ore

Caz șocant în București! O femeie a fost reţinută, sub acuzaţia de violenţă în familie în modalitatea tentativei de omor, după ce şi-a înjunghiat...

Momente de groază, la înălțime. Pasagerii unui telescaun, surprinși de rafale foarte puternice de vânt – VIDEO

Mai multe persoane au trecut printr-o experiență pe care, cel mai probabil, nu o vor uita niciodată. Sau, cel puțin, nu prea curând.Au fost...
proger