AcasăSOCIALNe place să mâncăm brânză cu roşii? S-ar putea să ne punem...

Ne place să mâncăm brânză cu roşii? S-ar putea să ne punem pofta-n cui! Preţurile au luat-o razna

Cea mai ieftină mâncare din sezonul cald, brânza cu roșii, ar putea să devină un lux pentru mulți români. Asta după ce un kilogram de brânză de burduf de oaie a ajuns să aibă un preţ incredibil.

Un kilogram de brânză de burduf de oaie costă 120 lei şi a trasnsformat într-un moft celebra gustare de vară cu brânză şi roşii.

S-a scumpit şi telemeaua de vacă

Preferata românilor, așa cum o descriu comercianții din piețe, este telemeaua de oaie, care se vinde cu aproximativ 60 de lei kilogramul, cea mai ieftină fiind brânza de vacă, cu prețuri cuprinse între 25 și 35 de lei.

Nici pentru telemeaua de vacă, preţul nu e de neglijat. La 35 de lei am găsit cel mai ieftin sortiment. Dacă lângă ea mai punem şi nişte legume, atunci meniul este un lux.

Cum se descurcă românii? Cmpără cantităţi mai mici pentru a se încadra în buget, iar comercianţii afişează la raft preţul pentru 100 de grame. Datele oficiale arată că brânza este cu peste 28% mai scumpă faţă de anul trecut, în timp ce legumele au preţuri cu 26% mai mari.

Roşiile bune: 10-15 lei/kg

Roşiile, deşi mai ieftine decât acum câteva săptămâni, se vând în pieţe cu preţul de aproximativ 15 lei kilogramul. În ceea ce priveşte o posibilă scădere a preţurilor, specialiştii spun că ar fi posibilă.

În martie 2023, România a avut o rată de inflaţiei de 14,5%. Mai mult, rata inflaţiei pentru aprilie 2023 este mai mică chiar decât în urmă cu un an, în aprilie 2022, când era de 13,8%.

Cât costă brânza în pieţe

Mai degrabă, predicţiile economice sunt pesimiste: nu vom vedea ieftinire, ci chiar scumpiri la produsele se bază, doar că ele vor creşte punctual.

Iată preţurile la brânză:

  • Telemea de oaie/capră: 45-60 lei/kg
  • Telemea de vacă: 25-35 lei/kg
  • Branză de burduf în coajă: 100 lei/ kg
  • Branză de burduf de oaie: 120 lei/ kg
author avatar
Andrei Ștefan