AcasăSOCIALNe descurcăm și fără ruși? Gazul se ieftinește în Europa!

Ne descurcăm și fără ruși? Gazul se ieftinește în Europa!

gazeComisia Europeană se opune plafonului la prețul gazelor. 15 state UE pun în pericol acordul energetic

Contractele futures pe gaze naturale din Europa au coborât din nou la cel mai scăzut nivel din aproape două luni, pe măsură ce națiunile își intensifică eforturile de a atenua criza energetică, cu începerea sezonului de încălzire la mai puțin de două săptămâni distanță.

Luni dimineaţa, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul natural în Europa, cotaţiile pentru luna viitoare au scăzut cu până la 8,3%, continuând un declin care a început săptămâna trecută.

Germania, Marea Britanie şi alte state europene intenţionează să cheltuie mai multe miliarde de euro pentru a-şi reduce dependenţa de importurile ruseşti, salvând companiile energetice locale şi plafonând preţurile pentru a reduce povara pentru firme şi gospodării.

„Situația de pe piețele europene de să energie a început se îmbunătățească în ultimele trei săptămâni, pe măsură ce acțiunile politice au prins contur și au apărut tot mai multe dovezi ale răspunsului cererii induse de preț”, au declarat analiștii de la Timera Energy.

Discuțiile privind propunerile Comisiei Europene pentru a contribui la reducerea impactului crizei continuă și trebuie să fie aprobate de statele membre. Planurile includ colectarea a 140 de miliarde de euro din taxe mai mari pentru companiile energetice, reducerea obligatorie a consumului de energie electrică în orele de vârf și creșterea lichidităților.

De asemenea, livrările mai mari de gaz lichefiat – cu terminalul GNL din Eemshaven, Olanda, recent inaugurat – sporesc rezervele europene.

Decizia de vineri a Germaniei de a prelua controlul asupra rafinăriei de petrol a companiei rusești Rosneft  este văzută ca un prim pas în cadrul unei revizuiri care ar putea oferi Berlinului mai mult control asupra sectorului energetic din cea mai mare economie europeană. Totodată, guvernul se află în discuții pentru naționalizarea celor mai mari importatori de gaze din Germania, inclusiv Uniper și VNG,  potrivit unor surse Bloomberg.

În ciuda scăderii din ultimele săptămâni, prețurile gazelor  sunt în continuare de şapte ori peste media pentru această perioadă a anului, accelerând inflaţia şi punând economiile în pragul recesiunii.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
628 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger