AcasăSOCIAL”Național” a avut dreptate. Au rămas cu vaccinurile pe stoc!

”Național” a avut dreptate. Au rămas cu vaccinurile pe stoc!

Dacă românii nu se vor vaccina antigripal, 1,3 milioane de doze se vor arunca

Așa cum semnala ziarul ”Național” în urmă cu câteva zile, Ministerul Sănătății a rămas cu aproape 1,3 milioane de doze de vaccin antigripal în depozite, pe care nimeni nu le mai solicită. În disperare de cauză, ministrul a anunțat vaccinare antigripală gratuită pentru toată populația, nu numai pentru categoriile de risc.

Comunicarea strategică a celor care au gestionat pandemia Covid s-a dovedit, încă o dată, ineficientă. Bazându-se pe faptul că îndemnul de a se vaccina antigripal de frica suprapunerii cu noul coronavirus i-a speriat foarte tare pe oameni, Ministerul Sănătății a decis să cumpere o cantitate dublă de vaccin antigripal. Dacă ar fi studiat cifrele statistice de la Institutul Național de Sănătate Publică, decidenții din minister ar fi observat că reticența față de vaccinul antigripal este foarte ridicată chiar și în rândul cadrelor medicale și că tactica de a speria populația ar putea să nu aibă vreun efect. Cum însă banii veneau de la buget, și nu din propriile buzunare, cei aflați la conducerea Ministerului Sănătății au risipit, efectiv, milioane de euro pe cantități de vaccin antigripal pe care vor fi nevoiți să le arunce acum. În încercarea de a mai reduce din paguba bugetară, actualul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a venit cu o ofertă tentantă: vaccin gratuit pentru întreaga populație. “Este necesar ca vaccinarea antigripală să continue și în această perioadă de pandemie, prevenirea îmbolnăvirilor de orice fel este esențială. Riscurile de co-infecție Covid cu gripă duc la forme grave de boală, fapt demonstrat științific. Extindem vaccinarea antigripală gratuită pentru toate categoriile de populație”, a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății. Acesta a reamintit populaţiei că vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă şi a recomandat celor care doresc vaccinul să îl solicite gratuit medicilor de familie.

Covidul și gripa nu s-au întâlnit

Cu excepția unui caz izolat prin Mexic, nici acela foarte sigur, gripa cu noul coronavirus nu s-au suprapus. Mai mult, pandemia de gripă din ultimii ani pare că s-a stins subit la apariția Covidului. La începutul sezonului gripei, prin octombrie 2020, românii au căutat cu disperare în farmacii vaccinul antigripal. Cum comenzile pe plan mondial au fost destul de mari, în România vaccinul a ajuns în farmacii foarte târziu, iar la medicii de familie și mai târziu. O parte din persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, cele cu boli cronice, copii și bătrânii instituționalizați s-a vaccinat la medici de familie, iar o parte din populația care nu intra în categoriile de risc și-a achiziționat vaccinul din farmacii. În ultimele săptămâni însă solicitările de vaccinare au fost doar sporadice, medicii de familie ajungând să pună afișe vizibile la cabinete prin care anunțau că au vaccin antigripal. Cum însă gripa aproape a dispărut, oamenii au renunțat să se mai vaccineze.

Un singur caz

Într-un comunicat din 8 decembrie 2020, Ministerul Sănătății anunța că, până la acel moment se înregistrase un singur caz de gripă confirmat de laborator și niciun deces. ”Ultimele 540.000 doze de vaccin gripal vor ajunge astăzi și mâine la direcțiile de sănătate publică și, mai apoi, în cabinetele medicilor de familie pentru continuarea imunizării persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire. Pentru acest sezon, Ministerul Sănătății a achiziționat aproximativ 3 milioane de doze de vaccin gripal, dublu față de anul trecut. Ca în fiecare an, campania Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi. Repartiţia dozelor de vaccin către direcţiile de sănătate publică s-a realizat în mai multe etape, începând cu data de 14 septembrie 2020. Până la data de 29 noiembrie 2020, în cadrul campaniei de vaccinare gratuită a MS, au fost vaccinate un număr de 864.796 persoane din categoriile la risc, conform monitorizărilor realizate de INSP. Până în prezent a fost înregistrat un singur caz de gripă confirmat cu laboratorul și niciun deces confirmat cu virus gripal”, se arăta în comunicatul din 8 decembrie 2020 al Ministerului Sănătății.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.247 afisari

5 COMENTARII

  1. Trebuia conceput un program de vaccinare progresiv. Adica daca cei din stagiul 2 de vaccinare nu se prezinta o lista supliment cu cei din stagiul 3 sa ia vaccinul. Atunci acoperi in viteza tara. Asa astepti poate mai mult de septembrie cand se vrea imunizarea 70 procent.

  2. Pai daca din o doza poti face 6 înțepături in loc de 5, de ce nu faca macar apropiatii cadrelor medicale decat sa arunci antidotul?

  3. Pentru simplul motiv ca vaccinul cadrelor medicale este diferit de vaccinul destinat celor cronici si trecuti de 65 de ani…care trebuiesc „ajutati”;mai mult…Cei trecuti de 65 de ani reprezinta un ” lest” pentru actuala societate fiindca ei consuma fara a produce nimic….(citat Ursula von der Leyen).Atzi inteles Acum? Cititi ca astazi in Norvegia au murit 23 de pers. In varsta, imediat dupa vaccinare… Doamne-ajuta sa ne trezim.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger