AcasăSOCIALNatalitatea, la cote ALARMANT de mici în România. Ţara noastră rămâne cu...

Natalitatea, la cote ALARMANT de mici în România. Ţara noastră rămâne cu o populaţie îmbătrânită!

NatalitateaNatalitatea, la cote ALARMANT de mici, în România. Ţara noastră rămâne cu o populaţie îmbătrânită

Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică, populaţia României îmbătrâneşte de la an la an.

Mai puțini cu peste 30 de mii de nou-născuți au fost înregistrați în primele 10 luni ale acestui an, față de perioada similară a anului trecut. Scăderea numărului de nașteri este cea mai mare din ultimii 7 ani, potrivit datelor oficiale analizate de Edupedu.ro.

Câţi copii s-au născut în 2020?

Concret, anul acesta până în luna octombrie, inclusiv, se născuseră 131.709 copii, iar anul trecut erau înregistrați în acest interval 162.272 de copii.

Diferența, de 30.563 de nașteri, este echivalentul a două luni dintr-un an, media nașterilor din acest an, de exemplu, fiind de 14.634 de nașteri.

Nașterile din perioada primelor 10 luni nu au motive să fie influențate de actuala criză sanitară și economică, conceperea copiilor născuți în perioada analizată având loc cu circa 40 de săptămâni înainte (durata unei sarcini la termen). Copiii născuți în intervalul ianuarie-octombrie 2020 au fost concepuți în perioada mai 2019-ianuarie 2020.

Ce impact are numărul mic de naşteri în societate?

Aceste date îngrijorătoare, adică lipsa a peste 30 de mii de copii dintr-o generație, înseamnă are un impact direct asupra sistemului de educație.

La grădiniță, de exemplu, în anul în care aceștia vor ajunge în învățământul preșcolar, vor fi cu cel puțin 1.200 de grupe de câte 25 de copii mai puține ca pentru cei din anul anterior. La fel și pentru momentul în care această generație va ajunge la școală.

author avatar
Andrei Ștefan