AcasăSOCIALMuncitorii străini, singura soluție pentru hotelierii români

Muncitorii străini, singura soluție pentru hotelierii români

Hotelierii din România sunt dependenți de lucrătorii din afara Uniunii Europene, pentru că au puține alternative de angajare pe piață locală a muncii.

„Ne bazăm tot mai mult pe muncitorii străini, pentru că nu avem alternativă internă. Trebuie să amintesc că industria face eforturi de a mări veniturile: aproape fiecare proprietar a mărit sau măreşte nivelul de salarii, evident în măsura în care îi permite activitatea, dar cu eforturi mari şi sperăm să devenim din ce în ce mai atractivi pentru alte sectoare, inclusiv pentru români care astăzi lucrează în diaspora şi care s-ar putea întoarce. Eu am exemple de angajaţi din străinătate pe care i-am adus şi care vin să lucreze în România, şi cred că acest lucru se poate extinde”, a declarat Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR)

Ile a subliniat că atât hotelurile, cât și restaurantele se confruntă cu aceeași problemă:lipsa forței de muncă. FIHR este “în dialog” cu Oficiul de Imigrări pentru a simplifica procedurile de aducere a străinilor, în timp ce susține proiectul ministrului Ecomiei în vederea zero taxe pentru sectorul HoReCa.

“Deci, sperăm în facilităţi fiscale pentru atragerea forţei de muncă, stimularea educaţiei şi simplificarea procedurilor de aducere de muncitori străini”, a explicat reprezentantul FIHR.

Pe 11 august, Guvernul a aprobat suplimentarea la 50.000 a numărului de muncitori non-comunitari care pot solicita drept la muncă în România în acest an.

author avatar
Radu Jacotă Redactor