AcasăSOCIALMuncitorii și investitorii arabi și africani, chemați sa se stabilească în Romania

Muncitorii și investitorii arabi și africani, chemați sa se stabilească în Romania

Deficitul de forță de muncă, acoperit cu imigranți

Strategia națională privind imigrația, elaborată de Guvern, prevede, simplificarea accesului pe teritoriul României a străinilor, în scop de angajare în muncă, şi dezvoltarea sistemului de acces al investitorilor proveniţi din state terţe pe piaţa internă. Executivul consideră că africanii, asiaticii și arabii vor diminua deficitul forței de muncă, iar firmele din aceste zone vor contribui la dezvoltarea țării.

Guvernul a decis să gestioneze problemele imigrației prin facilitarea acesteia pe teritoriul României. Astfel, printre obiectivele Strategiei naționale privind imigrația se numără simplificarea accesului pe teritoriul României a străinilor, în scop de angajare în muncă/detaşare şi dezvoltarea sistemului de acces al investitorilor proveniţi din state terţe pe piaţa din România. Rezultatul așteptat ar fi diminuarea deficitului înregistrat pe piaţa forţei de muncă şi creşterea numărului de investitori. Pentru atingerea acestui obiectiv se va analiza permanent piața forței de muncă autohtone și se vor stabili contingentelor anuale de lucrători nou admişi pe piaţa forţei de muncă din România, în funcţie de nevoile identificate. Totodată, Guvernul va aviza sau va negocia acorduri bilaterale cu ţări terţe interesate în admiterea propriilor cetăţeni pe piaţa forţei de muncă din România. O altă măsură propusă de Executiv în strategie este stimularea angajatorilor în scopul încadrării în muncă a cetățenilor proveniţi din state terţe, care și-au finalizat studiile în România. Pentru investitorii din afara UE vor fi acordate facilități prin scutirea de la îndeplinirea unor condiţii la acordarea vizei de lungă şedere/sau prelungirea dreptului de ședere în scopul desfășurării de activități comerciale.

Nepal și Sri Lanka

Fluxul migraționist s-a intensificat în ultimii ani, atât din prisma avansului economic înregistrat în economia României, cât și din cauza volatilității geopolitice din bazinul Mării Mediterane, susține Guvernul. ”În același timp, statul român se confruntă cu o criză a forței de muncă, înregistrând, de la an la an, un deficit mărit de lucrători. Astfel, angajarea cetățenilor străini a reprezentat o acțiune prin care s-a încercat acoperirea unei părți din respectivul deficit. În fiecare an este stabilit un contigent de lucrători străini nou-admiși pe piața forței de muncă care, în anumite cazuri, în urma semnalelor și informărilor din partea patronatelor, este suplimentat. Datorită cifrelor macroeconomice foarte bune, precum și a regimului juridic permisiv și orientat spre acoperirea deficitului, s-a ajuns ca numărul de lucrători străini nou-admiși pe piața forței de muncă din România să fie în anul 2020 mai mare cu 545,50% decât în anul 2016”, se arată în Strategie națională privind imigrația. În anul 2019, majoritatea avizelor de angajare emise au avut ca beneficiari cetățeni din Vietnam, Nepal și India, însă în anul 2020, din cauza restricțiilor de circulație, majoritatea acestora au fost din Turcia, Nepal și Sri Lanka.

Se caută străini

Executivul va desfășura campanii de informare și proiecte pentru asigurarea unor facilităţi pe linia admisiei şi şederii pe teritoriul României a unor străini calificaţi și recunoaşterea calificărilor. ”Stabilirea politicilor în domeniu trebuie să vizeze atât categoria străinilor care obţin un drept de şedere pe teritoriul României, cât şi a celor care obţin o formă de protecţie. Astfel, aceste categorii ar putea contribui la ocuparea forței de muncă, de la cele care necesită un nivel ridicat de specializare şi pentru care nu există forţă de muncă suficient de calificată, până la cele care nu necesită o anumită calificare”, se mai arată în strategie.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.213 afisari

6 COMENTARII

  1. Arabi si negri in tara romanii afara din tara . Nu-mi place ,dar daca asa au primit ordin de afara………

  2. Legile ROMÂNIEI spun ca mie ca român nascut aici din stramoși care au murit sa apere țara in razboaie, sa fiu angajat cu minim pe economie-300 euro.Iar cind vin straini din India,Sri Lanka,Africa Turcia sa fie platiti cu 2500 lei peste 500 euro, și observ ca li se mai ofera și CAZARE! Plus alti bani,prime etc. Daca nu corectati legile astea va fi rău pt.români ! Cu 300 euro salariu nu se poate traii,chirie,gaz,curent,etc.azi in ROMÂNIA !

  3. Iar alte jeguri de la acest ziar practica cenzura.Adevarul deranjeaza in presa romana vanduta pe banii ocupantilor.Ce ,vreti sa inceapa prostimea sa gandeasca?

  4. Kalergi.
    Anul trecut, înainte să înceapă PLANdemia, medalia cu același nume a UE a fost dată lui Iohannis.
    PLANdemia este doar praf în ochii noștri pt asemenea mânăreli.

  5. Daca ai nevoie de mina de lucru potzi angaja din exteriorul unei juridctzii pe baza de contract. Nu ai nevoie de imigratzie, care presupune integrare culturala, cheltuieli sociale sporite, etc. Un contractor de oriunde are grija de fundul lui singur, isi face treaba, isi ia banii si pleaca la alt contract. Simplu Tov. Prezident. Sparanghel .. ceva?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger