AcasăEconomieMuncă și inegalitate. Lucrătorii pierd teren în redresarea globală

Muncă și inegalitate. Lucrătorii pierd teren în redresarea globală

În era inteligenței artificiale, se agravează inegalitatea între muncitori  și cei bogați în active

Ponderea lucrătorilor în profitul producției nu și-a revenit de la scăderea bruscă înregistrată după pandemia Covid-19, potrivit unor date care indică agravarea inegalităților economice pe măsură ce implementarea inteligenței artificiale generative se intensifică.

Estimările Organizației Internaționale a Muncii arată că ponderea din produsul intern brut mondial câștigată de salariați și de lucrătorii independenți a scăzut de la 52,9 % în 2019 la 52,3 % în 2022 și a rămas stabilă în următorii doi ani.

Tendința marchează o accelerare bruscă a unui declin de lungă durată, comenteză Financial Times. OIM a declarat că ponderea forței de muncă în PIB-ul mondial a scăzut cu 1,6 puncte procentuale de când a început să publice date în 2004 – reprezentând o pierdere de 2,4 miliarde de dolari după ajustarea pentru inflație – și că 40% din scădere a avut loc începând cu 2019.

Crește inegalitatea între muncitori  și cei bogați în active

Declinul este un semn puternic de creștere a inegalității între lucrători și cei bogați în active și ar trebui să alerteze factorii de decizie cu privire la riscul ca schimbările tehnologice să afecteze muncitorii, subliniază Steven Kapsos, șeful departamentului de producție și analiză a datelor din cadrul OIM.

O scădere a ponderii forței de muncă în PIB este considerată îngrijorătoare deoarece veniturile din muncă tind să fie distribuite relativ uniform, în timp ce veniturile din capital, obținute de proprietarii de active, sunt concentrate în rândul persoanelor mai bogate.

Un suspect principal

Economiștii oferă diverse explicații privind motivul pentru care partea lucrătorilor s-a redus de-a lungul timpului, inclusiv globalizarea, scăderea puterii sindicatelor și ascensiunea companiilor „superstar” care împart mai puțin din profituri cu angajații lor.

Schimbarea tehnologică este un suspect principal. Un studiu recent al Centrului de Cercetare a Politicilor Economice a afirmat că progresele recente în domeniul inteligenței artificiale „ar putea fi mai influențate de capital decât formele anterioare de progres tehnologic”.

Deși progresele recente în domeniul IA nu ar provoca neapărat aceleași efecte ca inovațiile din trecut, „legătura dintre progresul tehnologic și bunăstarea materială este departe de a fi o garanție”, consideră Kapsos. Prin urmare,  este crucială orientarea inovării bazate pe inteligența artificială „pentru a se asigura că beneficiile sale sunt distribuite pe scară largă”.

Cele mai clare scăderi ale ponderii forței de muncă în PIB începând cu 2019 au fost înregistrate în Africa, în America și în statele arabe.

În Asia și Pacific a existat doar o schimbare modestă, în timp ce Europa și Asia Centrală au avut o scădere de 1,8 puncte procentuale între 2019 și 2022, urmată de o revenire parțială.

Agenția ONU este principala sursă de date transnaționale privind împărțirea PIB-ului între muncă și capital, deoarece ia în considerare veniturile din activități independente, care joacă un rol important în țările în curs de dezvoltare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor