AcasăSOCIALMotivul pentru care sistemul de pensii ar putea intra în COLAPS. Vestea...

Motivul pentru care sistemul de pensii ar putea intra în COLAPS. Vestea vine de la o autoritate a statului

Cotizezi o viaţă întreagă la pensie, dar NU mai apuci s-o încasezi! Calculul dureros pentru români

Potrivit datelor oficiale transmise de INS, o instituţie a statului, milioane de pensionari au pierdut bani din cauza valului de scumpiri, iar pensia medie a ajuns la puțin peste 1.800 de lei.

Aşadar, sistemul de pensii ar putea intra în colaps. Spre exemplu, în acest moment în județele precum Călărași Giurgiu sau Mehedinți sunt 14 pensionari la 10 salariați.

Avem 5 milioane de pensionari

România avea la finalul anului 2022 circa 5 milioane de pensionari, cu 75.000 mai puţini faţă de 2021, iar pensia medie lunară a fost de 1.855 lei, în creṣtere cu 11,3%.

La nivelul județelor, datele arată deloc încurajator: în Teleorman 10 salariați plătesc pensiile a 15 pensionari, în timp ce în Ilfov 10 salariați achită pensiile a doar 4 pensionari.

Și nivelul pensiei medii variază mult între județe, diferența dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 948 lei (1409 lei în judeţul Botoṣani, 1419 lei în judeţul Giurgiu, 1426 lei în judeţul Vrancea, faţă de 2357 lei în judeṭul Hunedoara, 2250 lei în Municipiul Bucureşti ṣi 2085 lei în judeṭul Braṣov), mai arată datele INS.

Vine o reformă a pensiilor?

După cum arată aceste date INS, se impune o reformă a pensiilor. Problema e că avem exemple alarmante chiar în aceste zile, în Franţa, Spania şi Cehia.

Situația din țările europene care încearcă să modifice mecanismul pensionării arată că astfel de intenții scoate lume în stradă. În timp ce Franța este revoltată din cauza planurilor de ridicare a vârstei minime de pensionare de la 62 la 64 de ani, în Spania pragul este de 65 de ani.

Comisia Europeană presează Spania să lucreze pentru a crea un sistem de pensii mai echitabil și mai sănătos.

author avatar
Andrei Ștefan