AcasăSOCIALMotivul pentru care profesorii ameninţă cu o nouă grevă, înainte de anul...

Motivul pentru care profesorii ameninţă cu o nouă grevă, înainte de anul şcolar 2023-2024. Ce doresc sindicatele din Educație

profesori

După grevele de acum câteva luni din sistemul de învățământ, acum situația se repetă, iar profesorii amenință cu demisiile. Se pare că sindicatele ameninţă cu noi greve.

Astăzi, la ora 16:00, sunt așteptate la Guvern sindicatele din Educație, după ce au amenințat că vor declanșa din nou o grevă la începutul anului școlar, dacă noua lege a salarizării nu va fi gata.

Doresc o lege clară a salarizării

Sindicatele din Educaţie sunt nemulţumite că Guvernul nu s-a ţinut de cuvânt, după finalizarea negocierilor de la greva din primăvară. Se doreşte o lege clară a salarizării.

Termenul a fost depășit cu mai bine de o lună și jumătate, dar legea este încă „în discuții”. Cadrele didactice au avertizat că, dacă nu văd majorarea cuprinsă în noua lege, de la 1 septembrie ies din nou în stradă.

Din moment ce PNRR-ul limitează sporurile la 20%, sindicaliştii au pus pe masa ministerului o propunere care încorporează sporurile în salarii, mai ales pentru personalul care lucrează în medii defavorizate.

220.000 de angajaţi din Educaţie au fost în grevă

Pe 22 mai 2023, a fost declanșată o grevă generală în sistemul de învățământ din România, care a implicat 150.000 de profesori și încă 60.000–70.000 de cadre didactice și auxiliare.

Pe 12 iunie 2023, sindicatele au anunțat suspendarea grevei generale, cu condiția ca propunerile lor de majorare a salariilor care au fost acceptate cu câteva zile mai devreme să fie aprobate printr-o ordonanță de urgență a guvernului, care s-a întâmplat între timp.

author avatar
Andrei Ștefan