AcasăSOCIALMotive de bucurie pentru salariaţii români: noi zile libere + alte beneficii....

Motive de bucurie pentru salariaţii români: noi zile libere + alte beneficii. Ce amenzi riscă angajatorul

Zile libere

Odată cu intrarea în vigoare a noilor modificări ale Codului Muncii și a Codului Administrativ, salariații au dreptul la noi zile libere. Astfel, începând cu 22 octombrie 2022, angajații pot cere zile libere în caz de urgență.

Angajații pot lipsi de la muncă 10 zile dacă au urgențe în familie cauzate de boală sau de accident.

Angajatul, la mila patronului

Totuşi, va urma o negociere între angajat şi angajator. Vor stabili de comun acord cum vor fi recuperate cele 10 zile de absență. Aceste zile libere pentru urgențele în familie nu vor afecta concediul de odihnă la care angajatul are dreptul într-un an.

Se pot solicita 5 zile libere în cazul în care angajatul trebuie să stea acasă pentru a îngriji o rudă bolnavă, care vor fi calculate ca vechime în muncă. Dacă angajatorul refuză să vă acorde aceste 5 zile libere, este pasibil de amendă între 4.000 și 8.000 lei. O altă prevedere nou introdusă se referă la obligația angajatorului de a acorda concediu paternal la solicitarea scrisă a salariatului.

Angajatul poate cere transferul

Ce mai poate face angajatul: poate solicita trecerea pe un post vacant care îi asigură salariatului condiții de muncă mai bune, după ce și-a încheiat perioada de probă. De asemenea, se poate încheia un al doilea contract de muncă, atât timp cât programul celor două servicii nu se suprapune.

Funcționarii publici vor putea lucra de acasă până la 5 zile pe lună. Este vorba despre cei care au copii cu vârsta de până la 11 ani, care acordă îngrijire unei rude sau dacă starea de sănătate nu le permite să meargă fizic la serviciu.

În timpul în care lucrează de acasă, funcționarii publici beneficiază de toate drepturile recunoscute prin lege, mai puțin de sporul pentru munca în condiții periculoase sau vătămătoare.

author avatar
Andrei Ștefan