AcasăSOCIALUPDATE. Doctorii au ieșit la protest! Nelu Tătaru și întreg Guvernul Orban,...

UPDATE. Doctorii au ieșit la protest! Nelu Tătaru și întreg Guvernul Orban, puși la zid pentru criza din Sănătate. „Așa nu se mai poate!”

Sanitas pichetează sediul Guvernului (foto: Federatia Sanitas din Romania/Facebook)

Reprezentanții Federației Sanitas au ajuns, marți, în fața sediului Guvernului, în încercarea de a-și face auzite mai bine nemulțumirile. E de precizat faptul că premierul Orban a plecat, în această a doua zi a săptămânii, într-o vizită în Israel și Palestina.

UPDATE 2: Liderul Sanitas, Leonard Bărăscu, acuză lipsa de comunicare și pune accent pe condițiile dificile în care lucrează cadrele medicale din linia 1, de la începutul problemelor generate de noul coronavirus în România. ”Dorim ca în primul rând problemele ce țin de salarizare să se rezolve, adică (…) stimulentul de risc. (…) Apoi este vorba de deblocarea posturilor, foarte importantă astăzi pentru că (…) în afară de strategiile astea de criză idioate pe care le-au luat unii, e vorba de colegii din spital care nu mai pot, au obosit, sunt bolnavi. (…) Astăzi câțiva lideri Sanitas sunt deja cu COVID, sunt pozitivi. (…) Facem promisiuni în fiecare zi, dar această criză a epuizării continuă. (…) Este o lipsa totală de discuții și de comunicare (…) Era simplu să convoci într-o teleconferință, să vorbești cu cei abilități care ar fi putut să rezolve aceste probleme. (…) Am demonstrat ce înseamnă să stai într-un combinezon și ce înseamnă să fii ud fleașcă până la piele și să stai 4-5-6-7-8 ore de multe ori. (…) Este și partea psihologică a lucrurilor, să vezi numai oameni bolnavi, să vezi cum se întinde COVID-ul și nu poți să faci nimic”, a susținut Bărăscu, la Antena3.

UPDATE: Zeci de angajați din sistemul sanitar – medici, asistenți, infirmiere sau brancardieri – au venit în fața Guvernului. Din câte se poate vedea din imaginile surprinse în Piața Victoriei, la protest au venit reprezentanți ai Sanitas din Prahova și chiar Suceava.


Plănuiesc să picheteze Guvernul, începând cu ora 11,” într-un ultim gest de conștientizare a factorilor responsabili că AȘA NU SE MAI POATE!”. Oficialii Federației au ales și un nume pentru acest demers – ”Mitingul epuizării” și explică și ce anume a dus la această situație: ”pentru că ne-au epuizat: STRATEGIILE DE CRIZĂ INCOERENTE, PROMISIUNILE NEONORATE, DECIZIILE POLITICE LUATE FĂRĂ CONSULTAREA PARTENERILOR SOCIALI!”.

Epuizare nu doar în rândul cadrelor medicale, ci și al pacienților

Reprezentanții sindicali susțin că atât salariații din sistemul sanitar sunt epuizați după luni întregi de luptă cu noul coronavirus, cât și pacienții – aceștia din urmă din cauza lipsei predictibilității când vine vorba de posibilitatea de tratament în cazul bolilor cronice.

”Membrii noștri, salariați în sistemul sanitar și în sistemul de asistență socială sunt epuizați pentru că luptă de mai bine de 8 luni pe un front în permanentă schimbare, fără a li se respecta dreptul la odihnă, la protecție, la remunerarea corectă a muncii, sunt cu atât mai epuizați cu cât pierd din ce în ce mai des colegi dragi, care nu mai fac față luptei cu virusul ucigaș din cauza stresului la care sunt supuși, stres care le slăbește capacitatea de apărare!

Pacienții noștri sunt epuizați de lipsa predictibilității în ceea ce privește posibilitățile de tratament pentru afecțiunile cronice sau urgențe, de lipsa unor măsuri coerente în ceea ce privește strategia de limitare a răspândirii noului virus, de lipsa de coerență în ceea ce privește conduita și pașii de urmat în cazul infectării cu SARS-COV-2.

Societatea în întregime este și ea epuizată din cauza bâlbelor nesfârșite ale factorilor de decizie în ceea ce privește gestionarea pandemiei la nivel național!”, susțin oficialii Sanitas, într-un mesaj transmis pe pagina oficială de Facebook a Federației.

Totodată, reprezentanții Sanitas susțin că ies în stradă după ce au ”epuizat deja toate căile de dialog social” – știut fiind faptul că salariații din Sănătate și asistență socială au fost în grevă japoneză, dar și că oficialii Federației au discutat, luna trecută, cu premierul Orban, la Palatul Victoria.