AcasăSOCIALMinistrul Virgil Popescu, acuzat că a luat măsuri antinaționale

Ministrul Virgil Popescu, acuzat că a luat măsuri antinaționale

Virgil Popescu, considerat ”asasin energetic” de către sindicaliștii din sector

Conducerea Sindicatului Solidaritatea Hunedoara a lansat un atac extrem de dur la adresa ministrului Virgil Popescu, acuzându-l pe acesta că a luat măsuri antinaționale. Sindicaliștii au arătat, într-o scrisoare deschisă adresată premierului Florin Cîțu, că au fost deturnate profiturile producătorilor de energie din România în conturile producătorilor străini.

Românii vor plăti scump preţul energiei electrice din cauza măsurilor antinaţionale luate de Ministerul Energiei, care a oprit termocentralele din România pentru a face loc importului de energie, finanţând astfel companiile străine şi asigurând locuri de muncă pentru străini, susțin sindicaliștii de la Solidaritatea Hunedoara, într-o scrisoare deschisă adresată premierului Florin Cîțu. Aceștia arată că Termocentrala Mintia a fost oprită într-o perioadă în care preţul la energie electrică asigura un profit societăţii la care acţionar unic este statul român.

”Cine va răspunde pentru deturnarea profitului producătorilor de energie din România în conturile producătorilor străini? Cine va răspunde pentru sărăcirea românilor? Cum vor rezista firmele din România în piaţă dacă preţul la gaze naturale a fost dublat, iar cel la energie va creşte de două – trei ori şi se va reflecta în toate produsele din comerţ? Cum poate un ministru să renunţe de capul lui la Independenţa Energetică a României? De ce, domnule Cîţu, România liberală, pe care o tot clamaţi, permite sărăcirea acestui popor?  De ce permiteţi miniştrilor din cabinetul dumneavoastră să poarte uniforma altor state? De ce mai aveţi în cabinet un ministru care a stins lumina la propriu în şase judeţe din nord-vestul țării pe 8 ianuarie 2021? De ce mai aveţi în cabinet un ministru care a lăsat 22.000 de locuitori din municipiul Deva în frig în plină iarnă şi în pandemie? De ce mai aveţi în cabinet un ministru care a închis şcolile din municipiul Deva din cauza frigului, şi nu a pandemiei? De ce îi permiteţi unui ministru să îşi reverse ura faţă de această ţară asupra românilor? De ce îi permiteţi ministrului energiei, un asasin energetic, să pună în pericol siguranţa Sistemului Energetic Naţional?”, se precizeză în scrisoarea deschisă adresată premierului.

Mintia, 10% din necesarul de energie electrică

Conducerea Sindicatului Solidaritatea îi cere prim-ministrului continuarea activității Termocentralei Mintia și modernizarea acesteia, având în vedere că este un bun național care poate asigura peste 10% din necesarul de energie electrică a României. ”Termocentrala a rămas fără personal, fapt ce a dus la imposibilitatea executării manevrelor specifice pentru conservarea instalaţiilor, și va deveni istorie odată cu îngheţarea instalaţiilor energetice, care nu pot fi încălzite decât prin funcţionarea la minim tehnic a centralei. De asemenea, în municipiul Deva sunt şcoli, grădiniţe, instituţii publice, agenţi economici şi circa 2.500 apartamente condamnate la frig în această iarnă, Primăria Deva şi Prefectura Hunedoara fiind indiferente în faţa acestui dezastru social. Numărul şomerilor rezultaţi ca urmare a închiderii Termocentralei Mintia este o problemă majoră într-un judeţ care nu oferă locuri de muncă, dar nu trebuie omişi nici furnizorii de echipamente şi piese de schimb care pe orizontală sunt mult mai mulţi. Asistăm la migraţia forţei de muncă în afara ţării, în special a unor categorii profesionale greu de format şi care cere timp”, susține Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara.

Vestul țării, în beznă

Termocentrala Deva-Mintia este singura centrală de mare putere din zona de vest a țării care poate asigura energia electrică necesară consumatorilor din zona de vest și centrală a țării, semnalează sindicaliștii din sector. ”Lipsa mixtului energetic poate duce la transformarea României în cel mai mare importator de energie electrică din regiune. Interesul național trebuie să fie motorul de acțiune în implementarea unor programe ample de modernizare a sectorului energetic în această zonă a țării”, mai spune președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iștoc.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.