AcasăSOCIALMinistrul Tătaru știe! Spitalele nu mai au kituri pentru teste

Ministrul Tătaru știe! Spitalele nu mai au kituri pentru teste

Ministrul Tătaru nu are soluții la criza de kituri pentru aparatele PCR

Aparatele PCR importate din SUA au rămas fără kituri pentru testarea Covid. Americanii distribuie din ce în ce mai puține kituri în România, fapt care pune în pericol viața bolnavilor. Ministrul Sănătății cunoaște situația cu care se confruntă spitalele, însă nu a luat nicio măsură pentru a remedia deficiența.

Spitalele din toată țara au semnalat faptul că, de circa două luni, primesc extrem de puține kituri din SUA pentru efectuarea testelor Covid. Răspunsul Ministerul Sănătății a fost că este cunoscut acest aspect și că este o problemă la nivel național, fără a oferi însă soluții. ”Problema cu kiturile a început chiar de când ne-a fost livrat aparatul, de acum două luni, și de atunci ne tot chinuim, că ne aduc până în 100 de kituri la un interval de două săptămâni, pe care le terminăm în două zile. Sunt foarte multe spitale care au astfel de aparate, inclusiv Spitalul Militar Central, și au aceeași problemă. Noi le-am spus celor din Ministerul Sănătății că avem capacitate de testare, avem și aparat, avem și personal, ceea ce este foarte important, avem medici, avem biologi. Noi am putea testa 14 ore pe zi, în câte două ture, e un avantaj enorm, că am scoate 50 de teste pe zi, dar dacă nu avem kituri nu putem face. Am avut o videoconferință la Ministerul Sănătății și au semnalat toți managerii de spital lipsa kiturilor și ni s-a răspuns că este o problemă la nivel național”, ne-a declarat Mariana Iancu, managerul Spitalului Județean de Urgență din Slobozia.

S-a optat pentru siguranța personalului

Aparatul PCR american este unul dintre cele mai sigure, spun medicii, pentru că nu se intră în contact cu probele, acesta fiind în totalitate automatizat. ”Avem un tip de aparat, GeneXpert, din SUA, iar kiturile se aduc foarte greu, distribuitorul primind foarte puține. Și atunci ne-am luat pușcă, dar nu avem gloanțe. Aparatul este luat de spital cu finanțare de la Consiliul Județean, iar noi am făcut amenajarea laboratorului de biologie moleculară. Procedura de achiziție am demarat-o la începutul stării de urgență, dar livrarea aparatului a întârziat și abia în iunie a venit. Mai aveam un astfel de aparat la Spitalul TBC și ne-am folosit de el înainte de a veni aparatul nostru. Aparatul de la noi este cu patru posturi, deci poate prelucra patru teste deodată. Medicii și biologii noștri au optat pentru acest tip de aparat pentru că nu avem spațiu pentru un alt tip și, din punctul de vedere al siguranței personalului, este cel mai bun, pentru că este automat”, ne spune managerul Spitalului Județean de Urgență Slobozia.

DSP-ul nu face teste

Direcția de Sănătate Publică din Ialomița nu are un laborator propriu și nu prelucrează teste. Aceasta a încheiat contracte cu două laboratoare din București, iar rezultatele testelor vin cu întârzieri de patru-cinci zile, susține Mariana Iancu, managerul Spitalului Județean de Urgență Slobozia. ”Acum noi am aplicat o regulă, pe pacienții oncologici, care fac chimioterapia și care trebuie să se testeze de fiecare dată, îi trimitem la laboratorul cu care are DSP-ul contract. Faptul că DSP Ialomița nu are un laborator de testare ne îngreunează foarte mult activitatea. De aceea ne-am și cumpărat aparat PCR la spital, pentru că am văzut că la DSP nu se mișcă nimic. Noi facem teste în general pentru pacienții pe care îi internăm, ca să nu aștepte nici oamenii aceștia în stres, ca să nu mai stăm nici cu pacienții în secție, că nu suntem spital Covid, și ca să protejăm și personalul. Pacienții dializați, conform Ordinului ministrului Sănătății, sunt testați o dată la 14 zile și îi trimitem la laboratorul cu care are contract DSP. Doar dacă unul dintre pacienți are simptomatologie și medicul recomandă, atunci facem testul în spital”, ne-a precizat Mariana Iancu.

Decontarea de la minister, doar parțială

Deși decontarea prin Programul național de testare ar trebui făcută integral de către Ministerul Sănătății, aceasta se face doar parțial. Ca și în celelalte județe, finanțarea de la Ministerul Sănătății este aproape inexistentă, spitalele fiind nevoite să se descurce cu bani din sponsorizări și de la consiliile județene. ”Am intrat și noi în programul național de decontare a kiturilor pentru testarea Covid, dar nu se decontează toată valoarea. El costă 280 de lei cu TVA cu tot, iar Ministerul Sănătății ne decontează doar 200 de lei. Nu știu de ce, dar așa au stabilit ei. Noi am avut sponsorizări foarte multe și am avut și ceva bani la începutul pandemiei și ne-am cumpărat ce ne trebuie, ba am dat și altor spitale din județ care nu aveau. Doar Departamentul pentru Situații de Urgență ne-a dat niște echipamente, mai mult către Unitatea de Primiri Urgențe. Acum așteptăm trei ventilatoare de la Ministerul Sănătății, care am înțeles că vor veni la sfârșitul lunii. Am cumpărat și noi opt ventilatoare, dar, din păcate, și aici se întârzie livrarea”, a mai afirmat managerul managerul Spitalului Județean de Urgență din Slobozia, Mariana Iancu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
460 afisari

1 COMENTARIU

  1. Acest Guvern biodegradabil, este condus eminamente de boi, ale caror actiuni se scurg ca pishatul de bou, ei doresc ca s-o ia la deal, da nu se poate, ci o ia la vale, pana ajunge in canalul istoriei, caci acolo ii este locul acestui Guvern de boi. pe alocuri mai zarim cate o pleashka de baliga, e hrana preferata a acestui Guvern, nimeni nu-I intrece la cura cu baligar

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger