AcasăSOCIALMinistrul Sănătății trimite bolnavii să se trateze în spitalele private

Ministrul Sănătății trimite bolnavii să se trateze în spitalele private

Ioana Mihăilă dă prima lovitură spitalelor publice

Pe motiv că pandemia a redus numărul de paturi din spitalele publice, ministrul Sănătății a decis să transfere aceste paturi către unitățile private. Totodată, reglementările privind plata contribuției personale a asiguraților pentru tratamentele la privați, care presupuneau o reducere a sumelor plătite de români, au fost amânate un an.

Ministerul Sănătății a emis un proiect de ordonanță de urgență care modifică reglementările privind co-plata în unitățile sanitare private și pe care, în același timp, le amână pentru anul 2022. Astfel, se schimbă alineatul 2.1 al art.230 din Legea 95/2006, prin care asigurații care optează pentru servicii medicale private pot plăti o contribuție personală pentru a acoperi diferența dintre tarifele serviciilor medicale acordate de furnizorii privați și tarifele suportate din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate decontate de casele de asigurări de sănătate. Noua formulare este că furnizorii pot solicita acestor asigurați, pe baza consimțământului prealabil exprimat în scris, o contribuție personală, iar contribuția personală pentru fiecare categorie de serviciu medical va fi afișată pe pagina de internet și la sediul furnizorilor privați de servicii medicale și se va plăti de către asigurați în mod direct sau printr-o asigurare încheiată în baza unui contract cu o societate de asigurări. Deși reglementările ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 iulie, Ministerul Sănătății a decis amânarea până în anul 2022, la 60 de zile de la data intrării în vigoare a Legii bugetului de stat. Potrivit fostului ministru al Sănătății, Sorina Pintea, scopul reglementării co-platei în sistemul privat  a fost de a se stabili niște limite maxime pe care privații nu vor avea voie să le depășească pentru anumite tipuri de servicii. În lipsa unor astfel de reglementări, internarea în spitalele private înseamnă plata unor sume imense de către asigurații care, dintr-un motiv sau altul, sunt nevoiți să aleagă acest sector.

Autoritățile mor de grija românilor

În expunerea de motive a proiectului de act normativ, Ministerul Sănătății arată că, fără amânarea reducerii tarifelor din privat, ar fi afectată sănătatea românilor pe termen lung (?!). ”Se impune reglementarea de urgență a unui termen sustenabil pentru punerea în aplicare a dispozițiilor art.230, astfel încât să poată fi decontate din bugetul Fondului national unic de asigurări sociale de sănătate, serviciile medicale acordate atât de furnizorii publici, cât și de furnizorii privați. În caz contrar nu va putea fi asigurat accesul populației în mod echitabil și nediscriminatoriu la servicii medicale de specialitate în ambulatoriul clinic sau servicii de specialitate pentru specialitățile paraclinice acordate atât de frunizorii publici, cât și de furnizorii privați aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate. Este necesară asigurarea dreptului pentru persoanele asigurate de a beneficia de servicii medicale și fără a plăti contribuție personală, având în vedere faptul că pentru furnizorii privați de servicii medicale în regim de spitalizare continua, care încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate, este reglementată posibilitatea încasării unei contribuții personale din partea asiguraților și pentru a asigura protecția asiguraților față de costurile serviciilor medicalșe în caz de boală. Neluarea acestor măsuri urgente, cu caracter excepțional, ar aduce prejudicii cu efecte pe termen lung asupra sănătății populației”, se arată în motivarea proiectului.

Mai puține locuri în spitalele de stat, mai multe la privat

Potrivit Ministerului Sănătății, consecința situației epidemiologice determinată de răspândirea infecției cu noul SARS-Cov-2 în rândul populației a fost că numărul de paturi contractate de spitalele publice cu casele de asigurări de sănătate a cunoscut o scădere, dat fiind organizarea internă a unităților spitalicești în vederea respectării măsurilor de siguranță necesare. Astfel, conform proiectului de ordonanță de urgență, numărul de paturi pentru care casele de asigurări de sănătate pot încheia contracte de furnizare de servicii medicale spitalicești în regim de spitalizare continuă cu furnizorii privați va putea fi majorat până la data de 31 decembrie 2022, treptat, în limita a maxim 10% față de numărul total de la data de 31 decembrie 2020.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.701 afisari

6 COMENTARII

  1. Mi se pare normal! De asta au votat românii-klaus werner,usr,pnl! Ca sa se scumpeasca gazul cu 60% peste media UE,curentul electric, sa creasca taxele ,tva și impozitele sa se taie alocațiile și salariile! Și sa creasca și vîrsta de pensionare la 70 de ani!! Cunosc cazuri in care multi mor de la 53 de ani în sus,nu mai apuca pensie,important e sa cotizeze,la fel ca la sanatate! Bani dam la CNAS,dar de servicii medicale nu beneficiem! Asta pt. fraieri ca jmekerii de la stat/bugetarii ies la pensie la 38 de ani! Apoi se angajeaza la primarii,ministere etc. Băi deci au votat mulți români pe ăștia de acu! Eu am ramas uimit sa vad cîți români le cauta scuze ăstora ,cică cîțu a împrumutat 30 miliarde de euro și nimeni nu știe ce a facut cu banii,dar psdu e de vină!?? Oameni care stau în genunchi /datori la banci mor de dragul bancilor,cîțu,le cauta scuze,incl. lu voiculescu!

  2. Ea a auzit ca nu poti plati de doua ori pentru acelasi serviciu ? Ca e inselaciune ?
    O data prin asigurarea obligatorie la stat( care se vireaza la privat) , a doua prin asigurare privata !!! la…privat !
    Vreau sa o vad cum plateste ea, de ex., o data cash pentru o manichiura…si inca o data , prin asigurare, pentru aceeasi manichiura !

    • apoi sa va imaginati conturile serviciilor private de sanatate, umflate de doua ori pentru aceeasi operatie !

  3. nu mai sunt in stare sa asigure nici niste amarate de analize elementare decat cu programare peste luni ,auzi si tu raspuns dat unui bolnav sa se programeze cand dau ei bani pe care ii opresc lunar zeci de ani la cass !!!!!!!! au demolat tot sis de sanatate ca deaia au inchis toti doctorii cu adevarat specialisti sa demoleze!!!!!!!!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger