AcasăSOCIALMinistrul Rafila, despre situația cazurilor de gripă și de viroze respiratorii: „Ne...

Ministrul Rafila, despre situația cazurilor de gripă și de viroze respiratorii: „Ne aflăm în a treia săptămână de creştere rapidă”

(sursa foto: Alexandru Rafila/Facebook)

Încă de la finalul anului trecut specialiștii au semnalat faptul că a crescut numărul cazurilor de viroze respiratorii – atât la copii, cât și la adulți. Cazurile de gripă s-au înmulțit și ele, în ultima perioadă.

În tot acest context, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a punctat că ne aflăm într-o perioadă de creştere a numărului cazurilor de viroze respiratorii şi de gripă.

Ministrul Sănătății: Proporţia de cazuri de gripă  diagnosticate depăşeşte 10%

Ne aflăm într-un context în care numărul de viroze creşte rapid, iar proporţia de cazuri de gripă care sunt diagnosticate depăşeşte 10%. Ne aflăm în a treia săptămână de creştere rapidă a numărului de viroze respiratorii şi implicit de cazuri de gripă, iar procedura care este stabilită de Centrul European al Corpului de Control al Bolilor este ca în această situaţie, după o creştere de trei săptămâni consecutive să putem să discutăm despre o epidemie de gripă, iar la o epidemie de gripă, în mod evident, când se manifestă, două, trei săptămâni, valul acesta epidemic, limitarea accesului în spital şi utilizarea de echipament de protecţie pentru personalul medical, mă refer în primul rând la mască şi mănuşi, de asemenea, igiena riguroasă a mâinilor, atât pentru personal, cât şi pentru vizitatori şi pentru pacienţi, pentru reducerea transmiterii trebuie să intre în funcţiune”, a precizat ministrul, marți, la la Prima News, citat de news.ro.

Rafila: Am avut doi ani consecutiv fără viroze, fără gripă

Rafila a făcut referire și la situația ultimilor doi ani, cu referire la numărul virozelor respiratorii și al cazurilor de gripă. E vorba de perioada în care, după cum mulți își amintesc, în contextul pandemiei COVID-19, au fost impuse o serie de măsuri restrictive, iar purtarea măștii de protecție a fost obligatorie la un moment dat.

„Noi am avut doi ani consecutiv fără viroze, fără gripă, pentru că circulaţia virusurilor a fost mult redusă de măsurile luate faţă de pandemia COVID. Acum ne aflăm în situaţia unei recrudescenţe a numărului de cazuri, iar instituirea măsurilor pentru o manifestare epidemică a gripei, care anul acesta este decalată faţă de sezoanele care erau cu 4-5-6 ani, cam cu 3-4 săptămâni, adică a apărut cu 3-4 săptămâni mai repede, circulaţia a fost mai rapidă”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Într-un comunicat transmis de Centrul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile, cu privire la situația pentru săptămâna 19.12.2022 – 25.12.2022 , se precizau următoarele aspecte: „La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 140.688, comparativ cu 101.059 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă și cu 38.322 cazuri înregistrate în S 51/2021. Variația în plus față de media calculată de 64.049 cazuri a 5 sezoane prepandemice (2015-2019) a fost de 119.7%.

Au fost raportate la nivel național 2.685 cazuri de gripă clinică comparativ cu 1644 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă și cu 79 cazuri înregistrate în S 51/2021. Activitatea gripală a evoluat cu intensitate înaltă, cu răspândire locală în județele Brasov, Buzău, Cluj, Prahova, Sibiu, Timiș, Ilfov și mun. Bucuresti și cazuri sporadice în unele judete”.
Conform sursei citate, au fost raportate 16 cazuri de infecții respiratorii acute severe (SARI). „În săptămâna 19.12.2022 – 25.12.2022 au fost raportate 94 cazuri confirmate de gripă (18 cu virus AH3, 28 cu virus AH1, 46 cu virus gripal A nesubtipat și 2 cu virus gripal B)”, se menționa în același comunicat.

author avatar
Andrei Coman