AcasăSOCIALMinistrul Rafila, despre situația de la Spitalul Murgeni: „A fost vorba mai...

Ministrul Rafila, despre situația de la Spitalul Murgeni: „A fost vorba mai degrabă despre o intoxicație” – VIDEO

sursa foto: Alexandru Rafila/Facebook

Se fac cercetări și analize după ce trei pacienți de la Spitalul din Murgeni au murit, iar alți 29 de oameni au ajuns la trei unități spitalicești, după ce ar fi mâncat alimente pe bază de pește. Se așteaptă răspunsuri oficiale din care să reiasă ce s-a putut întâmpla și cum de s-a ajuns la un astfel de caz cutremurător.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a ieșit, joi, la finalul ședinței de guvern, cu precizări despre situația de la Spitalul de Psihiatrie din Murgeni, județul Vaslui. Ministrul crede că nu a fost vorba despre o infecție bacteriană, ci mai degrabă despre o intoxicație.

„În total, 29 de pacienți au fost transferați la trei spitale, unde puteau să primească și asistență medicală de terapie intensivă. Cele trei spitale sunt: două din județul Vaslui, respectiv spitalul din Bârlad și spitalul din Vaslui și, bineînțeles, și la Iași, care este, să spunem, un centru regional, cel puțin în zona patologiei infecțioase”, a anunțat ministrul Rafila, joi, 23 noiembrie, de la Palatul Victoria.

Este important să vedem care este sursa acestei toxinfecții sau intoxicații, după caz, nu știm încă, și bineînțeles, poliția, care desfășoară la rândul ei o anchetă, de data aceasta penală, va prezenta, în momentul în care vor avea mai multe informații, concluzii legate de desfășurarea acestei situații și sperăm să existe o explicație foarte clară pentru public, pentru că ceea ce s-a întâmplat acolo în mod evident s-a bazat și pe o neglijență sau nerespectarea unor protocoale legate de modul de administrare a hranei într-o unitate spitalicească”, a afirmat Alexandru Rafila.

„Managementul spitalului răspunde”

Când presa a vrut să afle cine ar trebui să răspundă pentru această situație, Rafila a răspuns că „managementul spitalului răspunde totdeauna pentru modul de administrare a hranei, indiferent în subordinea cui este unitatea sanitară respectivă, aici discutăm despre o unitate sanitară aflată în subordinea Primăriei din localitatea Murgeni”.

„Trebuie să învățăm să respectăm regulile și să respectăm legea, pentru că aici e vorba de nerespectarea unor proceduri și de oferirea de hrană care nu provenea dintr-o sursă care să fie autorizată pentru pregătirea şi distribuția hranei”, a completat ministrul Sănătății.

Rafila: Aici a fost vorba mai degrabă despre o intoxicație

Întrebat ce fel de substanță ar fi putut duce la o situație atât de gravă, ministrul – de specialitate microbiolog – a explicat care este părerea sa. „Opinia mea este că nu a fost vorba despre o infecție bacteriană, pentru că o infecție bacteriană are nevoie de un anumit timp să evolueze. Aici a fost vorba mai degrabă despre o intoxicație.

Sigur, nu am niciun element deocamdată de sprijin, pentru că tulburările digestive au fost urmate la scurt timp de tulburări circulatorii majore care au dus la decesul celor trei persoane, ori lucrul ăsta se întâmplă atunci când ingerezi o substanță toxică, fie că este o toxină provenită de la bacterii, poate să fie o toxină bacteriană sau o substanță chimică”, a spus Rafila.

Trei pacienți de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni au murit, unul este în stare gravă, și aproape 30 de oameni au fost duși în alte spitale, după ce, s-a aflat, în primă fază, că au mâncat alimente din pește date ca „pomană” de către o mănăstire. Ulterior, pe măsură ce s-au derulat verificări, s-a descoperit că pacienții au consumat și alte alimente – conserve de pește, dar și icre.

În primă fază, Ministerul Sănătății (MS) a transmis, marți seară, 22 noiembrie, într-un comunicat, că „la ora 18:30, reprezentanții Ministerului Sănătății au fost anunțați verbal de Direcția de Sănătate Publică Vaslui, referitor la o situație gravă apărută la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, aflat în subordinea primăriei din localitate. În cursul zilei de 21 noiembrie, toți pacienții și o parte din personalul spitalului au consumat alimente furnizate de o mănăstire din apropiere, pe bază de pește”.

Conform MS, în cursul nopții de 22 noiembrie, un pacient a prezentat simptome digestive, vărsături și diaree. Aceste simptome au apărut în cursul zilei de 22 noiembrie și la alți pacienți. „S-au înregistrat 3 decese și 1 pacient în stare gravă e internat la Spitalul din Bârlad” – anunțau oficialii.

Ministerul Sănătății a organizat imediat după informare, o celulă de criza care a dispus transferul tuturor pacienților simptomatici la spitalul din Bârlad, unde există asistență medicală de terapie intensivă, precum și preluarea de probe biologice și de aliment pentru analiza toxicologică la Institutul de Medicină Legală Iași. Probe din alimente au fost preluate și direcționate de asemenea către Institutul Național de Sănătate Publică- Centrul de Sănătate Publică din Iași pentru analize microbiologice”, potrivit aceleiași surse.

author avatar
Andrei Coman