AcasăSOCIALMinistrul Muncii, prins cu falsul în declarații

Ministrul Muncii, prins cu falsul în declarații

Ministrul Violeta Alexandru anunța, în mai, de patru ori mai puține contracte suspendate

Dezinformările autorităților din perioada stării de urgență au început să iasă la iveală. Una dintre acestea este și comunicarea oficială a ministrului Muncii, Violeta Alexandru, referitoare la numărul  contractelor de muncă suspendate până la data de 15 mai, număr care, în realitate, era de patru ori mai mare.

Dezastrul economic cauzat de măsurile excesiv de restrictive impuse de Guvern în perioada celor două luni de stare de urgență a început să iasă la suprafață. Cifrele liniștitoare vehiculate de autorități se dovedesc a fi acum doar dezinformări sau fake-news-uri, ca să păstrăm termenii folosiți de șefii pandemiei. Deși aproape toate firmele din România își închideau porțile, ministrul Muncii ne bombarda cu cifre extrem de mici ale contractelor de muncă suspendate. Mai exact, în data de 15 mai 2020, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, informa populația că doar 634.709 de contracte de muncă au fost suspendate de la instituirea stării de urgenţă, în 16 martie.

Însă, potrivit raportului Curții de Conturi, efectuat în urma controalelor ce au vizat perioada stării de urgență, la data de 15 mai, 241.453 de firme au depus cereri de acordare a indemnizației pentru șomaj tehnic pentru 2.483.890 salariați cărora li s-a suspendat contractul individual de muncă. Din numărul total de salariați care au solicitat indemnizație, au intrat la plată 2.067.970. Respinse au fost 6.044 de cereri, iar pentru 409.876 beneficiari cererile erau în curs de soluționare. Suma totală plătită pentru aceste indemnizații a fost de peste 3,5 miliarde de lei.

București și Cluj, ”campioane” la contracte suspendate

Cei mai mulți angajați cărora li s-a suspendat contractul individual de muncă din inițiativa angajatorului și care au beneficiat de indemnizație plătită de la bugetul asigurărilor pentru șomaj au fost în regiunea București-Ilfov (470.827), cu o pondere de 23% din total și regiunea Nord-Vest (324.903 beneficiari – 16% din total). La nivelul județelor componente ale acestor regiuni, cei mai mulți beneficiari au fost în municipiul București (404.904) și Cluj (110.205). Cele mai multe cereri aprobate din cele depuse au fost în regiunea Nord-Vest (41.187) și București-Ilfov (40.810).

În cadrul acestor regiuni cel mai mare număr de cereri aprobate s-a înregistrat în județul Cluj (15.383) și Municipiul București (33.527). La polul opus, cel mai mic număr de cereri s-a înregistrat în regiunea Sud-Vest (17.300) și regiunea Vest (22.569). Județele care au înregistrat cel mai mic număr de cereri sunt Mehedinți (2.192), Olt (2.487) și Caraș-Severin (2.695). Totodată, numărul mic de cereri (17.300) și beneficiari (134.209) înregistrat în regiunea Sud-Vest poate fi influențat de faptul că rata șomajului era cea mai mare, la 31.03.2019, potrivit datelor furnizate de Comisia Europeană, fiind de 5,48%, comparativ cu 0,9% înregistrat la aceeași dată la nivelul regiunii București-Ilfov, aceasta fiind și cea mai mică la nivel național.

Bani acordați ilegal

Circa 1,6 milioane de lei au fost plătiți nejustificat pentru indemnizații, potrivit Curții de Conturi. Astfel, s-a constatat că s-au plătit indemnizații  pentru contracte de muncă inexistente și pentru contracte care nu figurau ca fiind suspendate. Totodată, au fost depistate cazuri în care sumele din indemnizație erau mai mari decât cele cuvenite. Prejudiciile totale identificate au fost în sumă de 1.633 mii lei, proveneau din aplicarea eronată a cadrului legal de către entitatea verificată și reprezintă circa 0,05% din totalul plăților”, se arată în raportul Curții de Conturi.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.232 afisari

4 COMENTARII

  1. Claudia , Curtea de Conturi e anexa PSD , Busuioc , Sarbu si Badalau iti livreaza ce vor muschii lor , ar trebui sa fi mai circumspecta .

    • Hai că deja sunteți ridicoli tot ce se întâmplă este PSD la mijloc ! Marca PDL însușită de PNL hotul striga hoții la dracu cu voi toți creștinii care le țineți isonul la furaciuni de asta vom fi mereu umiliți că prostii planetei !

  2. Da bai intrigantule,si CCR-ul si parlamentul,si alocatiile si pensiile,si pensionarii bineinteles,aia cu pensii mici,NU securistii si militienii cu pensii „speciale”,ar trebui desfiintati.Sa ramaneti numai voi cu Hotul de case cu acte false,cu Sica si gasca Lui si cu toate nemurile voastre,care nu prea suferiti din cauza pandemiei.Si puttetii sa-l luati si pe javra de Badalau cu fiu-su si cu vilele lor cu tot.Tot o apa si-un pamant.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger