Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat că nicio pensie mai mică de 3000 de lei nu va mai fi impozitată.
Ciolacu afirmase şi el, luni, că vor fi modificări la recalcularea pensiilor, în această perioadă urmând să fie analizat „unde sunt imperfecțiunile legii”, pentru care Ministerul Muncii va trimite o scrisoare pe fiecare categorie socio-profesională.
Fără impozite, la pensii de sub 3.000 lei
„În această seară am o veste bună pentru pensionari. Am analizat împreună cu premierul Marcel Ciolacu și am decis ca, începând cu 1 octombrie, de ziua Persoanelor Vârstnice, nicio pensie din sistemul public sub 3.000 lei nu va mai fi impozitată”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu la Realitatea Plus.
Pe lângă contribuția la fondul public de pensii, toți angajații contribuie și la pilonul II de pensii, care este administrat privat.
Atunci când o persoană se pensionează, poate accesa banii acumulați în pilonul II: poate opta să îi încaseze într-o singură tranșă sau în mai multe tranșe lunare.
Impozitarea acestor sume urmează aceleași reguli ca și pentru pensia din fondul public: orice sumă din fiecare tranșă care depășește 2000 de lei este impozitată cu 10%.
Autoritățile anunţă că pensiile mai cresc o dată
Șeful Casei de Pensii spune că o altă majorare urmează din ianuarie, atunci când pensiile cresc după o formulă clară de calcul.
„De la 1 ianuarie 2025, principiul de indexare de anul viitor e foarte transparent, foarte predictibil”, a afirmat Daniel Baciu.
„Toate majorarile se fac in ianuarie, nu in timpul anului, si avem niste indicatori foarte clari comunicati de Institutul Naţional de Statistică: rata inflatiei, castigul salarial mediu brut pe economie, asfel încât toate pensiile vor creste 100% din rata inflatiei la care se mai adauga 50% din castigul salarial mediu brut pe economie.
Daca in ianuarie această valoare a punctului de referintă va creste la 90, atunci toate 3 pensiile ajung la 4.500 lei, inclusiv a celui care acum in septembrie nu primeste nimic. Aceasta era cea mai mare problemă din sistemul public. Erau pensii in plata la momente diferite cand legea prevedea stagii de cotizare diferite.
În ceea ce priveşte persoanele care primesc pensia socială minimă de 1.281 de lei, numai prin aplicarea acestei formule circa 100.000 pensionari ies din aceasta sfera a indemnizatiei sociale, pentru că trec de pragul de 1.281 lei datorita punctelor de stabilitate. Toti pensionarii care au lucrat peste 25 de ani, au contribuit la sistem, primesc acele puncte de stabilitate”, a spus Daniel Banciu, conform rtv.net.
Dupa o lege a pensiilor proasta din start se incearca sa se ascunda neajunsurile. Disperare mare pt voturi. In fapt, scaderea pensiilor va ramane in picioare. Iar in 2025 eliminarea subventiilor la curent electric, gaze, energie termica va accelera inflatia iar seceta care va continua va creste preturile la produsele de baza si medicamente. Asa ca aceste mariri si scutiri sunt praf in ochi pentru voturi.
La fel ca ultimile promisiuni ale lui Ceausescu ‘va mai dau 100 lei la salariu’.
Pun o întrebare pe care nu a pus-o nimeni sau dacă a pus-o nu sa dezbatut foarte mult cu toate ca influenteaza destul de mult cuantumul pensiei. De ce sau introdus puncte de stabilitate dacă principiul de bază este cel al contributivitătii? Cine are stagiu mare de cotizare aduna si puncte mai multe.(bineinteles si functie de salariu). Nu este asta o marire mascata a varstei de pensionare?
Bai nea Caisa,ia zi ma pierde vara,cu ce drept v-ati legat si de cei mai napastuiti pensiuonari,nevazatorii ? Pana acolo ati ajuns. cu meschinaria.Pensionarul Danilet in varsta de 43 de ani si 23400 lei pensie e foarte indignat. Si el si procurorul securist Taica Lazar,cu pensia de peste 30.000 lei ( fiecare dupa contributie ),ca doar n-oti vrea sa fie toti egali cum ar vrea doamna ministru.