AcasăSOCIALMinistrul Muncii a lovit și în polițiști. Pensiile militare se diluează

Ministrul Muncii a lovit și în polițiști. Pensiile militare se diluează

politistiCresc salariile și soldele militarilor și polițiștilor. Cât vor primi aceștia în funcție de poziția ocupată

La prima vedere, nu prea se schimbă mare lucru la pensiile polițiștilor și militarilor, ci doar o cifră. Baza de calcul pentru aplicarea procentului de 65% nu mai este perioada de șase luni, la alegere, ci de 12 luni. Ceea ce înseamnă că toți polițiștii vor avea pensii mai mici, prin diluarea beneficiilor obținute în cele șase luni pentru care optează. Sindicaliștii din MAI susțin că măsura nu este corectă și semnalează că lipsa de predictibilitate va cauza și mai multe plecări din sistem.

În prezent, un polițist își poate alege baza de calcul pentru pensionare perioada de șase luni în care a câștigat salariul de excelență sau a avut mai multe ore suplimentare și sâmbete și duminici lucrate. Noile modificări legislative, anunțate de Ministerul Muncii, schimbă fundamental acest mic avantaj, introducând o bază de calcul de șase luni, care înjumătățește, practic, câștigurile în plus la salariu.

”Totul rămâne la fel, mai puțin baza de calcul, care se schimbă de la 6 luni, la 12 luni. Cuantumul salariului pentru merite deosebite nu este foarte ridicat, pentru că este calculat la nivelul anului 2009. Ceea ce înseamnă că, la un procent de 50%, vorbim, în cazul agenților de poliție, de un plus la salariu de 300 de lei timp de șase luni. În cazul ofițerilor, salariul de merit le aduce un supliment de 500 de lei pe o perioadă de șase luni. De regulă, însă, agenții nu beneficiază de 50%, ci de 30% la salariile de merit, ceea ce înseamnă că au doar 200 de lei în plus la salariu pe cele șase luni. Mai exact, trei sferturi din salariile de merit sunt cu procentul de 30% și doar un sfert de 40% și 50%. Faptul că perioada de șase luni folosită la baza de calcul a pensiei a fost prelungită la 12 luni înseamnă și o diluare a pensiei. Dacă până acum polițistul își alegea baza de calcul cele șase luni în care primea salariul de merit, extinderea la un an diluează atât baza de calcul, cât și pensia, astfel că salariul de merit va însemna doar 100 de lei pe lună”, ne-a declarat Mihai Zlat, vicepreședintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC).

Doar Legea 153 îi mai salvează

Numai dacă s-ar aplica Legea 153/2017 în integralitate salariul de merit ar însemna ceva, pentru că ar fi vorba de 2.000-3.000 de lei în plus la veniturile unui polițist, susțin sindicaliștii de la SNPPC. ”Oricum, era mai corect să rămână baza de calcul pe șase luni. În plus, există posibilitatea scăderii pensiei și din alte considerente, De exemplu, un polițist este transferat într-o altă structură, pe o perioadă de 3 luni-6 luni, unde, din cauza deficitului de personal, a făcut ore suplimentare și a venit și sâmbăta și duminica la muncă sau chiar noaptea. Până acum își putea alege această perioadă pentru baza de calcul la pensie, dar, potrivit noilor reglementări, se va calcula pe întreg anul, ceea ce înseamnă bani mai puțini la pensie”, ne-a mai precizat vicepreședintele SNPPC, Mihai Zlat. Acesta mai arată că polițiștii nu vor fi stimulați să rămână în sistem pentru că nu există o predictibilitate nici pe pensionare și în fiecare lună apar discuții în mass-media despre pensile militare. ”Nu se creează o stabilitate și polițiștii nu știu ce se va întâmpla peste un an, doi, trei și atunci, cum se încadrează în condiții, se pensionează imediat”, susține Mihai Zlat, vicepreședintele SNPPC.

Ghinea tună și fulgeră

Cristian Ghinea, negociatorul principal al PNRR, a tunat și a fulgerat după apariția proiectului de lege, arătând că nicio pensie specială nu se desființează, nici ale parlamentarilor, nici ale funcționarilor parlamentari, nici ale lucrătorilor Curții de Conturi, nici ale grefierilor, ale MAE sau ale personalului aeronautic. În ce privește pensiile militarilor, pe care Ghinea le numește tot speciale, acestea nu ar fi fost aduse în linie cu contributivitatea. ”Această prevedere din PNRR avea menirea de a reproduce principiul contributivității (raportarea la veniturile nete pe o perioadă mai lungă de timp) acolo unde salariații nu au avut contribuții (militarii parțial, polițiștii, lucrătorii SRI, SIE) sau unde au pensie mult peste ce au contribuit (magistrații). Nu se întâmplă acest lucru. Ceea ce e pensie specială în plată, rămâne pensie specială, se cosmetizează foarte puțin privilegiile. Nici o tentativă măcar de a alinia la principiul contributivității și de eliminare măcar treptată”, a afirmat Cristian Ghinea.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.