AcasăSOCIALMinistrul Muncii a lovit și în polițiști. Pensiile militare se diluează

Ministrul Muncii a lovit și în polițiști. Pensiile militare se diluează

politistiCresc salariile și soldele militarilor și polițiștilor. Cât vor primi aceștia în funcție de poziția ocupată

La prima vedere, nu prea se schimbă mare lucru la pensiile polițiștilor și militarilor, ci doar o cifră. Baza de calcul pentru aplicarea procentului de 65% nu mai este perioada de șase luni, la alegere, ci de 12 luni. Ceea ce înseamnă că toți polițiștii vor avea pensii mai mici, prin diluarea beneficiilor obținute în cele șase luni pentru care optează. Sindicaliștii din MAI susțin că măsura nu este corectă și semnalează că lipsa de predictibilitate va cauza și mai multe plecări din sistem.

În prezent, un polițist își poate alege baza de calcul pentru pensionare perioada de șase luni în care a câștigat salariul de excelență sau a avut mai multe ore suplimentare și sâmbete și duminici lucrate. Noile modificări legislative, anunțate de Ministerul Muncii, schimbă fundamental acest mic avantaj, introducând o bază de calcul de șase luni, care înjumătățește, practic, câștigurile în plus la salariu.

”Totul rămâne la fel, mai puțin baza de calcul, care se schimbă de la 6 luni, la 12 luni. Cuantumul salariului pentru merite deosebite nu este foarte ridicat, pentru că este calculat la nivelul anului 2009. Ceea ce înseamnă că, la un procent de 50%, vorbim, în cazul agenților de poliție, de un plus la salariu de 300 de lei timp de șase luni. În cazul ofițerilor, salariul de merit le aduce un supliment de 500 de lei pe o perioadă de șase luni. De regulă, însă, agenții nu beneficiază de 50%, ci de 30% la salariile de merit, ceea ce înseamnă că au doar 200 de lei în plus la salariu pe cele șase luni. Mai exact, trei sferturi din salariile de merit sunt cu procentul de 30% și doar un sfert de 40% și 50%. Faptul că perioada de șase luni folosită la baza de calcul a pensiei a fost prelungită la 12 luni înseamnă și o diluare a pensiei. Dacă până acum polițistul își alegea baza de calcul cele șase luni în care primea salariul de merit, extinderea la un an diluează atât baza de calcul, cât și pensia, astfel că salariul de merit va însemna doar 100 de lei pe lună”, ne-a declarat Mihai Zlat, vicepreședintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC).

Doar Legea 153 îi mai salvează

Numai dacă s-ar aplica Legea 153/2017 în integralitate salariul de merit ar însemna ceva, pentru că ar fi vorba de 2.000-3.000 de lei în plus la veniturile unui polițist, susțin sindicaliștii de la SNPPC. ”Oricum, era mai corect să rămână baza de calcul pe șase luni. În plus, există posibilitatea scăderii pensiei și din alte considerente, De exemplu, un polițist este transferat într-o altă structură, pe o perioadă de 3 luni-6 luni, unde, din cauza deficitului de personal, a făcut ore suplimentare și a venit și sâmbăta și duminica la muncă sau chiar noaptea. Până acum își putea alege această perioadă pentru baza de calcul la pensie, dar, potrivit noilor reglementări, se va calcula pe întreg anul, ceea ce înseamnă bani mai puțini la pensie”, ne-a mai precizat vicepreședintele SNPPC, Mihai Zlat. Acesta mai arată că polițiștii nu vor fi stimulați să rămână în sistem pentru că nu există o predictibilitate nici pe pensionare și în fiecare lună apar discuții în mass-media despre pensile militare. ”Nu se creează o stabilitate și polițiștii nu știu ce se va întâmpla peste un an, doi, trei și atunci, cum se încadrează în condiții, se pensionează imediat”, susține Mihai Zlat, vicepreședintele SNPPC.

Ghinea tună și fulgeră

Cristian Ghinea, negociatorul principal al PNRR, a tunat și a fulgerat după apariția proiectului de lege, arătând că nicio pensie specială nu se desființează, nici ale parlamentarilor, nici ale funcționarilor parlamentari, nici ale lucrătorilor Curții de Conturi, nici ale grefierilor, ale MAE sau ale personalului aeronautic. În ce privește pensiile militarilor, pe care Ghinea le numește tot speciale, acestea nu ar fi fost aduse în linie cu contributivitatea. ”Această prevedere din PNRR avea menirea de a reproduce principiul contributivității (raportarea la veniturile nete pe o perioadă mai lungă de timp) acolo unde salariații nu au avut contribuții (militarii parțial, polițiștii, lucrătorii SRI, SIE) sau unde au pensie mult peste ce au contribuit (magistrații). Nu se întâmplă acest lucru. Ceea ce e pensie specială în plată, rămâne pensie specială, se cosmetizează foarte puțin privilegiile. Nici o tentativă măcar de a alinia la principiul contributivității și de eliminare măcar treptată”, a afirmat Cristian Ghinea.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
4.078 afisari

37 COMENTARII

  1. Ca la noi, la nimeni în Ieoropa și în lume. Statul este cel care a impus „specialilor” să nu plătească contribuții pentru pensii prin lege și prin contractele de muncă. Mulți au fost duși cu zăhărelul cu legi și pensii atrăgătoare ca să iasă la pensie anticipat în vederea restructurării structurilor militarizate pe bază de promisiuni cu marea și cu sarea. S-au recalculat până acum de „N” ori pensiile speciale ele fiind ciuntite la fiecare recalculare. Nu este posibil într-un stat normal să se schimbe legea pensiilor la fiecare 3-4 ani. Nu se poate ca la 25 de ani de la ieșirea la pensie, cetățeanului să i se spună: „Eu, onor guvernul și onor parlamentul m-am răzgândit și pentru că eu nu ți-am reținut contribuții pentru pensie, acum îți tai pensia”. Se dă lege, peste 3-4 ani o altă lege care o schimbă pe prima, după alți 3-4 ani altă lege care schimbă legea care a schimbat legea inițială și tot așa până când pensionarul „special” va ajunge la coada de la ajutoare sociale sau i se va oferi cu generozitate de către guvern accesul gratuit la eutanasiere ca în Canada. Noi nu trăim într-un stat ci într-o peșteră de hoți.

    • Băăăă… dă-le tu, din banii tăi, pensii la animalelele ălea miliaurizate!!! Tu știi că sunt „pensionari speciali” militaurizați începând cu anii 1995 încoace. De la 25, 30, 35, 40 de ani? Da, da, când au început să pice toate, pe apeviști i-a făcut pensionari, i-a lăsat cu locuințele în care erau, le-au dat exagerat de mulți bani, le-au „echivalat” așa-zisele „studii” cu ingineria, spre exemplu!

      • Ai perfectă dreptate. Normal ar fi să li se ceară înapoi toți banii pe care i-au primit la pensie și care nu se justifică prin contributivitate. Să li se taie pensiile necontributive și dacă nu au alte venituri să li se scoată casele alea date de-a moaca la mezat. Să-i arunce dreaku în stradă că după ce nici n-au contribuit la pensie, la serviciu doar au semnat condica și au dormit cu capul pe birou. Sunt vinovați că nu li s-a reținut nici o contribuție la pensie și ca atare trebuie pedepsiți.

          • Eu am tot sperat că te afli totuși în toți parametri. Văd că m-am înșelat. Caută-te omule! Nimeni nu a desființat încă principiile aristotelice ale logicii deși mulți elitiști se străduiesc să ne introducă logica absurdului lui Kafka cu care te uiți la alb și spui că e negru cu picățele roșii și cu bube verzi iar dacă vrei să fii frunză e suficient să gândești asta că e ca și cum ai fi.

          • Statul român sau oricare stat nu îi poate promite unei persoane: „Fă-te polițist sau militar de carieră pentru că vei avea un salariu X și o pensie Y” iar după ce omul a crezut în cuvântul statului și a profesat meseria respectivă, statul îi spune că a muncit degeaba, că guvernul s-a răzgândit și ca atare nu-i mai dă pensie după cum a promis. Ție ți-ar place să-ți facă statul așa? În ce lume trăim?

  2. Huuuuooooo…. SĂ DESFIINȚEZE CU TOTUL PENSIILE SPECIALE!!!

    PENSIA DOAR DE LA 62 ȘI 65 DE ANI! TOATĂ LUMEA!!!

    PENSIE DOAR PE BAZĂ DE CONTRIBUTIVITATE!!!

    Să dispară „norma de hrană”, voucherele, primele și sporurile nu numai la militaurizați, la toate liftele bugetare să dispară!!!
    Să se termine cu avansările ăstea la foc automat! O dată la 10 ani să se dea un grad. ATÂT!

    • Ai dreptate totală. Statul să se privatizeze. Să vină niște companii străine, de-alea mari și să conducă absolut tot, în locul guvernului.

        • Normal că scăpăm de paraziții în uniforme și pe deasupra plătim niște salarii celor care-i înlocuiesc fix ca la vârful marilor companii.

          • Parazit ești tu ma golanule…..vai de steaua ta…de ce nu te ai făcut militar sau polițist…frustratule…e simplu…nu ai putut..și acum înjuri pe cei în uniforma…gunoiule

          • Hai mă Mihai că pun între ghilimele „paraziții”, poate așa înțelegi și tu. Renovează-ți creierul, te rog.

          • Da. Mai ales prin Bosnia, Kuweit, Irak, Afganistan ori Africa. Acolo s-a mâncat pâine degeaba.

          • Ești un handicapat…tocmai ți ai pus în cap 70 de mii de militari…morții mati de nenorocit ce ai ma cu militarii…gunoiule

      • Sa mareasca pensiile politistilor. Astia de la armata sa ceara bani de pensii de la americani ca ptr aia au umblat prin Afganistan si Irak.

    • si apoi sa vii tu cu maaa taaaa si cu soacra ta si sa alergati dupa hoti la 65 ani. voinicule

    • Eu am iesit la pensie la 60 de ani dupa 40 de ani de activitate fructuasa.
      Am 9750 lei/luna.

  3. OARE DECE NU IAU PENTRU TOATA LUMEA CLCULUL PE UN AN LA ALEGERE?PENTRU MINE S-A LUAT IN CALCUL PUNCTAJUL MEDIU PE 41 DE ANI.DACA S-AR FI PROCEDAT ASA SI EU AS FI IESIT CU O PENSIE APROAPE DUBLA.IAR CU INDICELE DE CORECTIE NICI NU POT SA VORBESC.

      • În teorie, decât. ÎN PRACTICĂ SUNT TOT MILITAURIZAȚI.
        Sau, altfel spus, au scăpat de obligațiile „militare” dar au păstrat „drepturile”!!! Cum ar fi „norma de hrană”, locuința moka, avansări la foc automat pe bază de scurgerea timpului, nu pe merit sau conform muncii prestate.

        Deci ai noștri au făcut un „românism”.

  4. ROMANIA DE 33 DE ANI NU ESTE CONSUSA CI PRABUSITA DE BOSCHETARI, TRADATORI, HOTI ,HANDICAPATI, BORFASI, TICALOSI, CURVE, PROSTI, IDIOTI, ETC……..

  5. In ritmul asta, guvernantii or sa scoata puscariasii, o sa-i imbrace in uniforme si o sa-i faca politisti pe timpul executarii pedepsei, neplatiti, gratis. Ca pe vremea lui Hitler in lagare, ca fostii kapo. Sa vedeti spagi, cercetari speciale si respectari ale dreptului omului!!!!
    De capul clasei politice, de capul lui Barbu si al prostilor ca el sa fie!!!

  6. Nea Barbu, ce au astia cu matale? Dar totusi, chiar ai ceva impotriva unei politii dure, eficiente, curajoase? Romania trece acum printr o criza a infractionalitatii. Deci la criza raspunzi corespunzator. Chiar daca ideiile si dorintele mele sunt perimate, noneuropene. Ei sunt inaintea noastra cu 200 ani. Si atunci faceau d astea cu infractorii. Daca vrei sa nu mai fie salarii pensii speciale sa le taiem de la judecatori, de la niste oameni care , chipurile lucreaza ( sanchi) cu fonduri europene. Si binenteles de la armata. Din 1914 si pana acum , ofiterii din armata au fost praf. O spun si cei care au avut misiuni militare pe aici. Francezi, germani. Toti au laudat SOLDATUL ROMAN, nu ofiterii. Pe timpul lui Ceasca, milioane de maiori si colonei la trei soldati. Si acum este la fel. In caz de razboi, tot oamenii obisnuiti or sa lupte, si or sa fie eroi. Vii sau morti. Uita te la armata rusa. Ii bat niste amatori. Concluzia : De oameni cum a fost comandorul Gherghisan , este nevoie. Taie salarii si pensii. Dar la putori. Parerea mea.

  7. Sa nu ma injuri asa urat, ca sunt sarbatorile. Fratilor, va urez sanatate, voua si familiilor voastre. Celor dragi voua. Si celor din redactia ziarului National. Haideti sa intram in zilele astea fara porcarii. Inca o data SANATATE si BANI. Ca pana la urma sun importanti. TRAIASCA ROMANIA NOASTRA IUBITA.

  8. Barbule bulangiu nenorocit, ți-am spus că am cărat că ține la pușcărie o droaie mai jegosule! Ești un hot de buzunare jalnic care și-a furat-o in toate găurile de la parnaiasii cu vechime și acum grohaiesti pe aici. Indiferent de cat jeg arunci tu în noi marea majoritate a polițiștilor își fac datoria că la carte, data viitoare te vom interna la Bălăceana cretin congenital ce ești..

  9. Luați un fluturas de la MApN, sa vedeți că sunt rețineri de 42% din brut, aceste retineri se varsă la buget. Cu ce este devină un soldat angajat cu solda de 2000 lei că statul nu-și face treabă sa de-a niste legi pentru militari. Și acum de pensiile babane din armata de care tot vorbiți sunt ale ofițerilor care ia făcut Werner generali peste noapte. Sa nu uitați că sunt și soldați angajați care au solda intre 1800-2500 după 25 de ani in sistem.

  10. Din păcate asa este, cei din justiție, instituțiile de forta, armata, s.a sunt categorii profesionale aservite puterii și ca răsplată primesc salarii și pensii foarte mari și multe alte gratuități și scutiri de taxe/impozite, acordate prin legi speciale nedrepte ce nu respecta principiile de baza ale Constituției!!!
    Insă dacă romanii în mare parte știu de existenta acestor grave fărădelegi , inclusiv cei sub 50 ani , DE CE Accepta, DE CE nu folosesc mijloacele democratice pentru a înlătura aceasta nedreptate aberanta ????
    De ce nu se cere adoptarea legii unice de salarizare stabilita pe baza un criterii de competenta, volumul, dificultatea și importanta muncii, lege ce sa stea la baza adoptării unei legi drepte, unice de acordare a pensiilor ce sa aibă la baza principiul contributivitatii!!!!
    Si se poate începe cu sesizarea organismelor internaționale la care suntem parte ONU, Organizația Mondiala a Drepturilor Omului, UE s. a.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger