AcasăSOCIALMinistrul Marcel Boloș anunță noi vouchere pentru români. Cine va primi 4.000...

Ministrul Marcel Boloș anunță noi vouchere pentru români. Cine va primi 4.000 lei: „Este o premieră pentru țara noastră”

ministruMinistrul Marcel Boloș anunță noi vouchere pentru români. Cine va primi 4.000 lei: „Este o premieră pentru țara noastră”

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a anunțat că pregătește noi vouchere pentru români. Este vorba despre două tipuri de ajutare financiare: primul tichet se referă la condițiile de locuire, iar celălalt la echipamentele electrocanice.

220.000 de români care ar putea primi acest sprijin. Mai exact, familiile care au peste cinci copii, românii care nu pot munci sau persoanele vârstnice care trăiesc fără niciun sprijin.

220.000 de români vor primi 4.000 lei

Voucherul ar putea fi folosit pentru renovarea casei sau schimbarea unor electrocasnice precum frigiderul, aragazul sau mașina de spălat.

Întrebat despre noile tichete anunțate, ministrul fondurilor europene a explicat: „Avem două tipuri de vouchere pe care intenționăm să le acordăm. Este vorba despre voucherul de 4.000 de lei pentru condiții de locuire, care presupun mici reparații ale locuințelor beneficiarilor, de la ceea ce înseamnă reparații la acoperiș sau reparații interioare, și un al doilea voucher este cel referitor la echipamentele electrocasnice, pentru înlocuirea sau pentru dotarea cu aragaz, frigider sau mașină de spălat, fiind echipamente electrocasnice considerate de bază pentru reintegrarea socială, și, într-adevăr, așa cum ați precizat, pentru familiile cu mulți copii, peste cinci este în varianta aceasta în care discutăm acum, dar și pentru persoanele vârstnice care se află în situație de deprivare materială”.

„Avem un buget de aproape 700 de milioane de euro”

Întrebat ce contravaloare va avea voucherul pentru achiziția de electrocasnice, Marcel Boloș a precizat: „Discutăm la pachet, avem un buget de aproape 700 de milioane de euro și încercăm să introducem pentru prima dată aceste servicii sociale personalizate, respectiv aceste servicii în funcție de nevoile pe care familiile le au (…). Dorim ca prin aceasta să sprijinim familiile și persoanele singure pentru ca să poată să se reintegreze social sau să aibă condiții de locuire decentă”.

„Noi am stabilit ca în primul semestru să avem acest mecanism de implementare, pentru că este vorba de fonduri alocate prin Programul operațional incluziune și demnitate socială, și să îl avem operațional și aprobat de către Guvern, fiind mecanism specific, am precizat, cu finanțare din fonduri europene, și sper ca apelul de proiecte din toamnă, mai precis din luna septembrie, să poată fi operațional. Mai mult decât atât, încercăm și autoritățile locale să le implicăm în acest mecanism”, a mai spus Marcel Boloș.

author avatar
Andreea Vlad