AcasăSOCIALMinistrul Energiei vinde pe bucăți termocentralele românești

Ministrul Energiei vinde pe bucăți termocentralele românești

Ministrul Energiei are o agendă proprie

În plină criză energetică, ministrul Virgil Popescu a dat startul vânzării pe bucăți a termocentralelor românești. Astfel, din grupul nou al Termocentralei Mintia, a cărui valoare este de aproape 30 milioane de euro, au fost scoase la licitație cele mai importante componente pentru 6 milioane de euro. Totodată, au fost scoase la vânzare și locomotivele companiei, fără de care nu mai poate exista vreo activitate de producere a energiei.

Pe principiul câinii latră, caravana trece, ministrul Energiei, Virgil Popescu, își continuă agenda, care urmărește închiderea capacităților de producție românești. În timp ce piața energetică a explodat, producând falimente în lanț ale firmelor din țară și sărăcind populația, soluțiile ministrului se poziționează flagrant împotriva intereselor țării.

”Au scos la licitație locomotive, apartamente, componente de la grupul nou, Ziomar, care se putea monta, strunguri. Asta înseamnă că cine o ia nu mai poate să facă energie acolo, o devalizează, efectiv, conservarea nu se mai face, că altfel nu spargi o platformă și vinzi tot ce-i bun de pe acolo. Fără locomotive nu poți să trag cărbune acolo, nu poți să aduci substanțe. La notificările noastre, în care am semnalat că nu se face conservarea instalațiilor conform ordinului ANRE, nu ne-au răspuns nici Ministerul Energiei și nici judecătorul sindic. Deși aveau obligația să intervină, mai ales într-o piață care a explodat, și să salveze bunul acesta național, nu să îl falimenteze”, ne-a declarat Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara. Acesta arată că Ministerul Energiei ține oprită și termocentrala de la Paroșeni, când piața este la 2.000 de lei pe MW, ceea ce înseamnă că nu vrea să aducă venituri, ci să o bage în groapă.

”Paroșeniul merge doar două zile pe săptămână, numai din cărbunele pe care îl scot din Valea Jiului, cu toate că aveau contractat cărbune în Portul Constanța, dar au reușit să saboteze și contractul ăsta. Este clar că și termocentrala de la Paroșeni este vizată de cineva, mai ales că ea are și instalație de desulfurare. Am înțeles că există deja un cerc de corbi care dau ture, să pună mâna pe ea. Când piața este așa de sus orice cărbune face profit. La Paroșeni nu au nicio scuză să nu producă, la Mintia au venit cu tot felul de poezii, că infringement, că nu avem voie, să se supără Uniunea Europeană pe noi. Asta înseamnă că măsurile administratorului judiciar sunt împotriva interesului societății și al statului”, ne-a mai precizat Cristian Iștoc.

Licitațiile se repetă, prețurile scad

Sindicaliștilor din energie le-a fost destul de dificil să descopere că Termocentrala de la Mintia se vinde pe bucăți, dat fiind că nu reușeau să găsească anunțurile. Dacă la licitații nu se prezintă nimeni, acestea se reiau, până la o scădere acceptabilă a prețului pentru cei care au în plan să cumpere. Potrivit anunțului administratorului judiciar, din termocentrală se vând două locomotive diesel electrice, la un preț total de 340.000 de euro, și două apartamente, cu 94.000 de euro și 40.000 de euro. Totodată, sunt scoase la licitație componente ale grupului Ziomar, adică serpentine, arzător cărbune, electromotor și rotor, cu preț de 6,5 milioane de euro, precum și un pachet de echipamente format din struguri și mașini de frezat, cu 20.686 euro. Administratorul judiciar vinde și o cabană a companiei Complexul Energetic Hunedoara, cu 109.000 de euro, un teren de sport, cu 34.000 de euro, și o bază de agrement cu 29.000 de euro.

Bunuri naționale, la preț redus

Sindicatul Solidaritatea Hunedoara atrăgea atenția, într-o scrisoare deschisă, că Ministerul Energiei intenţionează să vândă la un preţ redus, un bun naţional, în plină criză energetică. ”Imediat după anunţurile repetate făcute de conducerea ministerului la începutul anului 2021 cu privire la intenţia de închidere a unor capacităţi de 1.275 MW la termocentrala Mintia, de reducere a peste 1.000 MW de la Complexul Energetic Oltenia şi de închidere a Companiei Naţionale a Uraniului, preţul energiei a crescut cu peste 700 % până la finele anului 2021. Premierul Nicolae Ciucă trebuie să trimită corpul de control la Ministerul Energiei şi la Complexul Energetic Hunedoara până nu va fi vândută la fier vechi cea mai mare termocentrală din nord-vestul României”, se arăta în scrisoarea deschisă a Sindicatului Solidaritatea.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
8.301 afisari

29 COMENTARII

    • Crezi ca e singur in treaba asta? E clan de mafioți acolo. Asta e un simplu executant. Isi ia si el de o vilisoara, ceva.

    • Ma întreb cât mai rezista romani sa asiste la acest jaf național, condus de maciuca PNL și de ce nu ieșim în strada sa maturam clasa asta politica corupta și pe acest papitoi de ministru al energiei

        • Derbedeii si hotii care conduc Romania nu raspund in fata nimanui pentru jafurile economice din tara? Suntem atat de slabi si ipocriti incat niste sadomasochisti umilesc cetatenii romani? Daca nu mai avem valori, ne meritam agonia!

  1. Pur și simplu te lasă fără cuvinte.Nu știi ce sa mai zici.Te doare sufletul.Oare s-o găsi ac de cojoc la toți nenorocitii astea?

  2. Sa mai lasam asa indivizi sa fie ei care decid bunull national???Toti la guvern si jos cu ei direct la haules pt tradare si jaf!!! Sigur sigur acolo il vor trimite romanii.

  3. = puscarie.
    A mai fost o taiere de instalatii si darea la fier vechi. Vezi Brazi, vezi Arpechim, vezi Dolj Chim, vezi toateb depozitele PECO.
    Cine a intrebat care sunt numele celor implicati?
    Este cineva din familiile lor angajati acum la OMV PETROM?
    Au fost facute evaluari ale fierului scos?
    La Arpechim, erau instalatii noi , care au fost date la fier vechi?
    🙁

  4. Al doilea ”nimea-n drum” care spune ca fabricile tarii is mormane de fiare vechi. Pana cand trebuie sa-i rabdam ??? Poate sa-mi spuna cineva ???

  5. Asta este un simplu pion sacrificabil,nimic mai mult.Ne-a mancat in coor sa fim parte din Evropa…….

  6. @ Le-a revendicat Nicolae Ceaușescu , iar ăștia încearcă să i le transmită cumva, ?

  7. Mai oameni buni nu îi mai trimiteți la pușcărie astea au devenit doctorate ies de acolo super specializați în jafuri trmesi direct in ștreang nu mai au scăpare și scăpăm de doctoranzii de la noile facultăți.

  8. Nu va fi sancționat, este unul din cei trei miniștri impuși de Iohannis în guvernul Ciucă. Adevărul despre Mintia este că va fi vândută la preț de fier vechi, licitația este pentru dezafectare, nu pentru menținerea capacității de producție. Popescu de fapt este o slugă umilă, adevăratul asasin economic este Iohannis, care în loc să respecte atribuțiile de președinte, inclusiv securitatea energetică a țării, își rezolvă interesele personale de viitor, când nu va mai fi președinte.

  9. & Despre „abolirea sclaviei” și „relicve” despre politică, ?
    Ce bă, vă trebuie „vaccinare bolșevică” pentru „coeziune liberală”, ?

  10. Al cui protejat este cine a cerut mentinerea lui in toate guvernele?
    Oare de ce,este si acel cineva implicat in acest jaf national?
    Si uite cum se distruge un bun national sub ochii nostrii si nimeni nu zice nimic,inclusiv organele abilitate sa se sesizeze din oficiu .

  11. CAND TOTI IRESPONSABILII ,TRADATORII SI INCONSTIENTII AJUNG MINISTRI !-ORCE ESTE POSIBIL CAT TIMP RASPUNDEREA MINISTERIALA ESTE DOAR O LEGE MOARTA DIN FASA.

  12. Dacă voi procurorii și judecătorii nu faceți nimic sa îl opriți, atunci cine îl poate opri ? La pușcărie cu el și cu toți hoți din parlament și guvern.

  13. cand va fi cercetat, anchetat si judecat acet prensal , groparul societatii, economiei și tuturor agentilor sociali_scoli, spitale, camine de copii si batrani, horeca, etc??ce fac PDSD; AUR; Parlamentul, DNA, parchetul general??suntem sanatosi sau bolnavi si nebuni????

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger