AcasăSOCIALMinistrul Energiei pregătește afacerea anului. Sistemul energetic, vândut la fier vechi

Ministrul Energiei pregătește afacerea anului. Sistemul energetic, vândut la fier vechi

Președintele Sindicatului Solidaritatea, Cristian Iștoc, avertizează asupra unui tun care se pregătește la Ministerul Energiei, care vrea să vândă Termocentrala Mintia la fier vechi. Dovadă în acest sens este decizia de retragere din exploatare și distrugerea instalațiilor, care a scăzut din start 40 milioane de euro din valoarea obiectivului. Cristian Iștoc ne spune că se va reduce valoarea termocentralei pentru a fi vândută cui trebuie.

În iunie anul trecut, ministrul Energiei, Virgil Popescu, declara aproape cu lacrimi în ochi că Termocentrala Mintia, care aparţine Complexului Energetic Hunedoara, nu va fi tăiată şi dată la fier vechi, ci va fi achiziţionată de un investitor ce va fi obligat să modernizeze capacitatea de producţie. Decizia luată în decembrie, de a retrage din exploatare grupurile de la Mintia, arată, însă, exact contrariul.

”Grupurile devin fier vechi. Și acum încearcă să le scoată la vânzare, probabil au și cumpărătorul, firma aceea din Constanța, GSP-ul, și trebuie să vadă cu câți bani să le-o dea, că trebuie să ieftinească termocentrala. Scoaterea grupurilor din conservare scade automat valoare de la 100 milioane de euro la 60 milioane de euro, la prima strigare. Deci practic, ei reduc 40 de milioane de euro din preț numai prin retragerea din exploatare. Dacă nu e vândută, la următoarea licitație, prețul scade cu 30 la sută și tot așa. A fost o procedură gândită. Deja au golit uleiurile din rezervoare, turbinele nu se mai pot roti, deci clar drumul termocentralei este către fier vechi. Un singur grup energetic dacă ajunge la fier vechi are o valoare de 5 milioane de euro și noi avem 6 grupuri. Deci iei 30 de milioane de euro numai pe grupuri, fără instalațiile auxiliare, iar furnitura pentru grupul energetic nou mai valorează încă 30 milioane de dolari. Deci vă dați seama ce profit uriaș va face cumpărătorul dacă dă doar 30 de milioane de euro. Și nu mai vorbesc despre posibilitatea de a face acolo alte grupuri energetice și să facă bani privatul, în loc să facă statul”, ne-a declarat Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara.

Termocentrala, închisă în plină criză energetică

O firmă japoneză a vrut să vină să modernizeze Termocentrala Mintia și să monteze grupuri noi pentru producerea energiei, dar Guvernul a refuzat, ne mai spune președintele Sindicatului Solidaritatea. În plus, mai arată acesta, se mai putea face investiția de 6 milioane de euro pentru adaptarea grupurilor la cărbunele fără sulf din Indonezia, și se putea produce lejer energie. ”Virgil Popescu spunea încă din primăvara anului trecut că trebuie să închidă Termocentrala Mintia din cauza certificatelor Co2, că sunt prea scumpe. Iar cu certificatele alea la preț de 55-60 de euro, plus 300 de lei prețul de cost, se ajungea undeva la 700 de lei MW, în condițiile în care prețul la MW a ajuns în decembrie la 2.300 de lei. Se putea activa și un mecanism de rezervă de capacitate și țineai grupurile oprite, pornind numai când piața cerea acest lucru, și nu mai aveai nicio problemă de mediu. În paralel se putea făcea un program cu instalații noi”, ne-a precizat președintele Sindicatului Solidaritatea, Cristian Iștoc.

S-a distrus independența energetică

Dacă Ministerul Energiei ar fi dorit acest lucru, Termocentrala Mintia putea funcționa cu 3 grupuri și să producă 600 de MW, plus 150 MW de la Paroșeni, ceea ce însemna 10% din necesarul la intern, mai spun sindicaliștii din sistemul energetic. ”Dacă mai puneam și 1.000 de MW de la Complexul Energetic Oltenia, nu mai aveam nevoie de importuri. Pentru că nu numai la Complexul Energetic Hunedoara se întâmplă lucruri. La Complexul Oltenia, din 3.500 MW putere instalată, ei merg cu 1.600MW, pe criza asta energetică, pentru că nu-i lasă Ministerul Energiei să producă mai mult. În felul acesta au făcut loc în piață austriecilor de la OMV Petrom și importului, care vine tot din Austria”, a mai afirmat Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
18.678 afisari

30 COMENTARII

  1. asta arata inca o data ca nu mai avem lege si justitie in tara asta . toti sint imbarligati la sabotarea economiei . in mod normal acum trebuia saltat si bagat la puscarue pentru sabotaj .

    • Mafia securista care linge cuuurrrurile Cabalei si-a pus planul in aplicare ! Se intampla EXACT ce anticipam de anul trecut si nu inteleg ce asteapta prostimea din tara asta ! ?Sa faca cozi la polonicul cu laturi imputite al UE , bineinteles dat numai cu Cartela 666 !?
      Economia este falimentata INTENTIONAT prin inflatie creata artificial : – Aaaaa , romanilor , nu mai vreti in UIE ? Lasa ca va punem noi in genunchi , va talharim la ultimul leu, va inchidem capacitatea de productie si apoi punem furnizBisnitarii germani ,italieni, francezi ,etc sa va traga heblul !

  2. Un singur nenorocit prin pixului a nenorocit o tara in timpul cand toti isi securizeaza sist energetic asta atat a putut sa lichideze un colos facut de generatii. Du te ba singur pe pustiuri ca oricum te va darama timpurile!!!

  3. Dementul asta vinde cum a vindut criminalul de basescu flota !?!
    Maciuca, ai grija cu nebunul ca nici toata armia nu te scapa din miinile POPORULUI !!!

    • care popor mah ? ala unitar adica belit de o sleahta inepta de putori tupeiste de la capitala prin bugetul si administratia de sorginte comunista centralizata direct sau indirect?

  4. Chiar nu se poate face nimic? Incompetenta, furtul, șantajul, sabotajul, tradarea nu se mai pedepsesc in țara asta?

  5. Cine trebuie să supravegheze si să alerteze organele competente despre cazul actiunilor antiromânești comise de acest trădător pe post de ministru? Organele competente se pot acutizează? Care sunt aceste organe competente?

  6. Am mai avut un dobitoc, odata care a spus ca industria trebuie data la fier vechi. Desigur taicasu si nici el nu a contribuit cu nimic la realizarea ei. Vad ca mai apare cate un nesimtit din cand in cand, care mai marseaza pe aceeasi tema. Alo, AUR-ul ati adormit, sau va limitati la a sari doar gardurile ???

    • industria TREBUIA data la fier vechi ca asta era dar nu in totalitate cam 70-80% si trebuia atunci in 1990 nu cu un cincinal intarziere.

      • Ce meserie ai domnule ca sa faci aprecieri din fuga calului? Trăiai in 90? Cati ani ai? Cine ti-a suflat cifrele astea magice? Petre Neulander?

        • am terminat cibernetica, traiam prost inainte de 90, s-a imbunatatit dupa, cifrele „magice” sunt de fapt de bun simt. cu exceptia catorva obiective industriale care supravietuiesc si azi plus inca vreo cateva care au fost rase pentru valoarea imobiliara restul erau „junk” – mari, ineficiente din toate punctele de vedere si producand lucruri de slaba calitate care nu isi mai aveau aplicare in anii ’90 nici in Europa ce era prea avansata si nici in lumea a treia ce era prea inapoiata. oricum sistemul industrial comunist a fost prost conceput si pe premize complet eronate de la bun inceput. tipic pentru tot ceea ce fac romanii – copierea unor forme fara fond si nu de ieri de azi ci tot timpul de-a lungul istoriei noastre fapt confirmat si de Eminescu.

    • stai jos! 2! n-ai invatat istorie ? macar aia pe care ai trait-o, la jilava mergi tu si restul patriotilor, criminalii sunt rasplatiti cu averi fabuloase si trai imbelsugat pe mai multe generatii

  7. Omul ăsta e o rușine pentru țara, trebuie neapărat să plece face parte dintr-un sistem corup și pe orizontal și pe verticală, cine îi mai documentează pe ăștia că el, îl cheamă Popescu, e o rușine națională un om aservit altora de unde încasează bani murdari nu io fi rușine nu are Tache acest pseudonim nimic despre el?

  8. Idioti astia trebuie calcati in picioare !pe linga faptul ca sint prosti de bubuie mai sint si excroci!oare prin marirea pretului la energie,deci furtul calculat anticipat din buzunarul romanilor, se lauda Citu ca insanatoseste economia ?

  9. Nu inteleg de ce un nenorocit care pe interes este ministru poate face atatea nenorociri fara sa-l opreasca nimeni.Nu cred ca a mers el in instalatie ,a oprit grupurile,a scos uleiul de la turbine.Toate acestea au fost facute de meseriasi care pentru 2 arginti a nenorocit o tara.Vad ca televiziunile prezinta altceva.

  10. În contul datoriei pentru Krivoi Rog, partea rusă a livrat în anii ’90 un grup nou, complet, la Mintia. Utilajul a stat în ambalaje pana a ieșit din garanție. Cine poate explica acest fapt?
    De asemenea, tot în acea perioada, se vehicula intens modernizarea cu japonezii, cu finanțare japoneză, când in practica mondială are prioritate modernizarea cu producătorul inițial….
    Parca se dorește distrugerea sistematica a energeticii tradiționale, care ne-ar fi putut ajuta sa facem fata provocărilor momentului. Ma înșel oare?….

  11. Boschetarul asta, mut asa cum e el, vinde si distruge tot!!! Un asasin economic din interior!! Asta ar trebui exterminat!!! Azi!!!

  12. asa s-a facut cu petrochimia ( vezi arpechim, vezi Doljchim , vezi petrochimie Brazi ), se stie deja cine au fost decidentii cine au fost intermediarii.
    Nu a aparut nimic despre vreo analiza asupra acestora care sa rasopunda la intrevbari:
    1- ce avere au acum ei si nevestele
    2-Au iesit bani din tara si catre cine
    3- este o pieredere cauzata de decizii externe tarii? daca da , importam acum ceva de acolo?
    4- la Arpechim , erau instalatii noi , nedesfacute din” tipla ” care au fost distruse?
    5- care era numarul de salariatio si care este acum???
    care era indicele Nelson real si care este acum???
    etc…

  13. Prost era Vadim când spunea ” execuție publică pe stadioane”??? așa le trebuie ăstora care ne distrug. Dacă diaspora l-a votat masiv pe iohaniss??? Când mergeți la vot ,votați pe cine trebuie. S-a născut o forță încurajați-o .Avem acum oameni competenți. Un exemplu este Călin Georgescu ,un patriot. Chiar dacă nu are maturitate Simion de la Aur sub îndrumarea și cu oameni buni și patrioți poate să facă ceva. RO -EXIT ASTA E SOLUȚIA . SĂ PLĂTEASCA LA UNIUNEA MORȚII CINE A LUAT BANI ÎN NUMELE COLONIEI ĂSTEIA ,NU POPORUL . NU POPORUL S-A ÎMPRUMUTAT ,NU MERITĂ POPORUL ACESTA SĂ FIE ȘANTAJAT DE SPURCAȚII DIN VEST. POPORUL A MUNCIT ȘI-A VĂZUT DE TREABA LUI ȘI DE CREDINȚA LUI ORTODOXĂ . CE-MI TREBUIE MIE LA SĂNĂTATE MUSULMAN ,LA CONDUCEREA ȚĂRII REFORMAT ȘI ALTE RELIGII.??? CUM SĂ LE PESE DE NOI UNOR PĂGÂNI???? ROMÂNIA TREZEȘTE-TE

    • CE CAUTA AI NOSTRI I ALTE TARI SI OCUPA FUNCTII DESTUL DE IMPORTANTE ,,DE CE ESTI ASA PORNIT PE ARAFAT ,,AI VAZUT UN ROMAN SA FACA CE A FACUT ARAFAT ???EU UNA NU AM VAZUT ,,ACEST ARAFAT ESTE UN OM CARE A STUDIAT IN ROMANIA [NICI RAFILA NU STIE MEDICINA CATA MEDICINA STIE ARAFAT ,] A INFIINTAT SMURDUL .A FACUT UN ROMAN ASA CEVA ???SMURDUL ESTE IN AMERICA ,,DESCACERARE ,AJUTOR PT ACCIDENTATI ,,SMURDUL ESTE CEL MAI BINE DOTAT CU APARATURA DE PRIM AJUTOR .NU AVETI DECAT PROSTIE IN CAP ,,POPI…SI DATI VINA PE IOHANIS ,,ATATA ,,.REFORMA ROMANIIEI TREBUIE FACUTA ,,DESFIINTAREA FABRICILOR GREEOAIE CARE AU MOTOARE ,INSTALATII DIN PRIMUL RAZBOI MONDIAL

  14. Trebuie facuta o revoluție energetica. Domnul Tesla inventasa energia electrica din perpetuum mobile.

  15. Durere ,durere, …!!! Romănii nu mai știu face nimic ??? Numai streinii ? Unde ne sunt bărbații de țară , cum să permiți astfel de jafuri , altele , toate așa s-au distrus în țara asta !!! Nimeni nu a învățat nimic din ceea ce s-a petrecut până acum cu avuția țării ( a poporului ….) !!!!!!!!!!!!!!!?????????

  16. CHIAR NU INTELEGETI CA ASTIA VIND SI DISTRUG TOT CU AJUTORUL UNOR COZI DE TOPOR?INTREB SI EU DE CE NU II LUATI LA CIOMAGEALA CHIAR PE OAMENII DIN ACEASTA UNITATE CARE AU SCOS ULEIUL,CARE AU INCEPUT SA DEMONTEZE DIN UTILAJE?SEFUL DE SINDICAT SE VAITA DE OCHII LUMII CACI ESTE ASERVIT PUTERII NU CELOR CARE ISI PIERD LACURILE DE MUNCA.ORICUM JAFUL VA CONTINUA.TOTUL ESTE PIERDUT DATORITA LASITATII NOASTRE.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger