AcasăSOCIALMinistrul Educației și-a tras pază cu jandarmi de frica părinților

Ministrul Educației și-a tras pază cu jandarmi de frica părinților

Sorin Câmpeanu se simte amenințat de părinți

Sorin Câmpeanu, ministrul liberal al Educației, a solicitat pază cu jandarmi la sediile instituției pe care o conduce, pe motiv că există tensiuni interne și risc de apariție a unor acte de dezordine și tulburare gravă a ordinii publice. Acesta a arătat că modificările substanțiale din sistemul educațional au produs tensiuni în rândul părinților și al ONG-urilor, materializate prin proteste în fața ministerului.

Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a cerut pază militarizată cu jandarmi la sediile instituției, pe motiv că nu a reușit să încheie contract cu nicio firmă de pază și că, astfel, s-ar afla în pericol. Potrivit unui proiect de hotărâre de guvern inițiat de Sorin Câmpeanu, posturile permanente de jandarmi sunt necesare pentru a elimina riscul ca imobilele în care ministrul își desfășoară activitate să rămână fără pază, fapt ce ar periclita grav activitatea instituției publice. În expunerea de motive a proiectului, ministrul liberal arată că are nevoie de jandarmi pentru că ”există tensiuni interne și există premisele unor acte de dezordine și tulburare gravă a ordinii publice, rezultate din modificările substanțiale și dinamice aduse sistemului educațional, raportat la desfășurarea actului educațional în școli, pe timpul stării de alertă, fapt care a produs tensiuni în rândul părinților și al diverselor organisme non guvernamentale, materializate prin proteste în fața ministerului”.

”În temeiul art. 6 alin.(6) a Legii nr.333/2003, am solicitat și obținut asigurarea temporară a protecției obiectivelor cu efective de jandarmi, prin încheierea contractului de prestări servicii nr.11254 din 29.04.2021, semnat între Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București și Ministerul Educației, pentru o durată de 180 de zile, în perioada 30.04.-26.10.2021, fiind asigurată paza și protecția cu efective de jandarmi pentru obiectivele Ministerul Educației din str. General Berthelot nr.28-30, sector 1, București și din str. Spiru Haret nr.10-12, sector 1 București”, se arată în proiectul de act normativ. În fapt, este vorba despre trei posturi de pază și control acces, din care două permanente și unul temporar, cu exceptare de la plată.

Demnitarii străini, băgați la înaintare

Potrivit proiectului de hotărâre de guvern, din analiza anexei 1, punctul C din H.G. 1486/2005 privind asigurarea pazei şi protecţiei obiectivelor, bunurilor şi valorilor cu efective de jandarmi, rezultă faptul că majoritatea ministerelor din administrația publică centrală, beneficiază de asigurarea obiectivelor de către Jandarmeria Română, pe baza faptului că se încadrează la obiective de importanță deosebită pentru activitatea statului. ”Minsterul Educației, care se organizează și funcționează în subordinea Guvernului României, are un rol de importanță deosebită în activitatea statului Român, deoarece organizează și conduce sistemul național de educație, formare profesională şi cercetare ştiinţifică universitară și realizează, după caz, împreună cu ministerele de resort, politica guvernamentală în domeniile sale de activitate. Astfel, pentru realizarea obiectivelor propuse, în cadrul Ministerul Educației se desfășoară activități de evaluare, coordonare și control al realizării politicilor în domeniul educațional, au loc frecvente activități de politică externă la care participă demnitari români/străini și sunt operate documente clasificate”, se arată în fundamentarea proiectului de act normativ.

Imobilele ar rămâne nepăzite

Din interpretarea legislației incidente rezultă că singura modalitate prin care ministerul poate să își îndeplinească obligația de a asigura imobilele în care își desfășoară activitatea, exceptând paza asigurată prin efective de jandarmi, este de a demara proceduri de achiziție a serviciilor de pază, arată Ministerul Educației. Conducerea instituției susține că, din cauza faptului că sunt foarte multe firme de pază și protecție obiective, au loc contestații ale licitațiilor care întârzie contractarea serviciilor, existând an de an riscul ca ministerul să nu poată să își îndeplinească obligația de a asigura paza imobilelor.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.191 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger