Cauta

Ministrul Educației îi amenință pe părinți! Ligia Deca: „Vor fi sanctionați dacă nu…”

sursa foto: Facebook/Ligia Deca

În ultima vreme, pe fondul apariției în spațiul public a unor imagini cu incidente în care au fost implicați unii elevi, fie în incinta școlilor, fie în apropierea unităților de învățământ, s-a tot vorbit despre violența din școli. Dar și despre respectul față de cadrele didactice și față de procesul educațional.  

Ce mai află, în tot acest context, părinții de la Ligia Deca, oficialul din fruntea Ministerului Educației?

Ministrul Deca anunţă că Legea învăţământului preuniversitar pe care o propune stabileşte sancţiuni pentru părinţii care refuză să semneze contractul educaţional cu şcoala, document prin care îşi asumă obligaţii în relaţia cu sistemul de învăţământ, potrivit news.ro.

Deca: Am înţeles că sunt părinţi care nu doresc să semneze acest contract

Șefa de la Ministerului Educației a venit cu explicații pe acest subiect. Și a îndemnat familiile să vorbească – cu respect – despre școală și despre cadrele didactice.

Dacă un copil are anumite limite la şcoală şi alte limite acasă, s-ar putea să fie un pic confuz vis-a-vis de ceea ce este permis şi ceea ce nu este permis. În Legea învăţământului preuniversitar am mai introdus un lucru. Ştii că fiecare familie semnează acel contract educaţional cu şcoala, acel contract include drepturi şi obligaţii atât pentru elevi, cât şi pentru şcoală, cât şi pentru familie.

În lege, ca urmare a faptului că am înţeles că sunt părinţi care nu doresc să semneze acest contract, am introdus sancţiuni pentru acele familii care refuză să-şi asume şi partea de responsabilitate, nu numai partea de drepturi pe care, firesc, elevii le au. Dar nu e vorba despre sancţiuni. Sigur că avem nevoie şi de limite, ceea ce trebuie să înţelegem este faptul că ceea ce facem noi, ca adulţi, are consecinţe pentru copii. De aceea, îndemn familiile să vorbească cu respect despre şcoală, cu respect despre cadrele didactice”, a afirmat Ligia Deca, miercuri, într-un interviu pentru TVR Info.

Conform proiectului Legii învăţământului preuniversitar, la înscrierea antepreşcolarului, a preşcolarului sau a elevului într-o unitate de învăţământ, directorul unităţii de învăţământ semnează contractul educaţional cu părinţii/reprezentantul legal ai/al acestora/elevul major. Contractul prevede drepturile şi obligaţiile reciproce ale părţilor, garantând drepturile beneficiarilor primari şi secundari, în conformitate cu prevederile contractului educaţional-tip, aprobat prin ordin al ministrului Educaţiei. Contractul încheiat între părinţi/reprezentantul legal/elevul major şi unitatea de învăţământ conţine obligatoriu clauzele din contractul educaţional-tip, iar, în funcţie de specificul fiecărei unităţi, prin hotărârea Consiliului de Administraţie, pot fi adăugate şi alte clauze, a căror natură nu poate afecta interesul superior al antepreşcolarului, al preşcolarului sau al elevului.

Ultimele stiri

  • Horoscop 20 mai 2024 – Veți obține ceea ce doriți dacă vă folosiți seducția
  • Alege ce citești
  • USR – și falimentul este garantat!
  • SUA și China, pe cale să înceapă „decuplarea”?
  • Revoluția engleză anti-VAR se propagă în Europa?!
  • Ce înseamnă să te pui cu Rusia. Băncile occidentale trag ponoasele
  • „Bogăția discretă”: strategia menită să evite ochii curioși
  • Sancțiunile sunt doar pentru fraieri. Companiile din UE se îmbogățesc din afacerile cu Rusia
  • Nimic nu se pierde, totul se transformă. Apa din haznale trebuie folosită în agricultură
  • De la New York la Tokyo: piețele bursiere, creștere record
  • Exit mobile version