AcasăSOCIALMinistrul Educației ar vrea orar decalat pentru elevii din Capitală. Care e...

Ministrul Educației ar vrea orar decalat pentru elevii din Capitală. Care e motivul invocat

(sursa foto: facebook/Ministerul Educației)

Noul an școlar stă să înceapă. Clopoțelul va suna din nou în școli în doar câteva zile, iar în timp ce părinții fac ultimele liste de cumpărături și merg în magazine pentru a cumpăra rechizitele necesare micuților lor, nu sunt deloc puțini cei care se gândesc de pe acum cum își vor organiza „din mers” programul, pentru a-și putea duce copiii la școală.

În tot acest context, elevii din București, dar nu numai, află că ar putea avea orarul decalat. Motivul? Să se evite aglomerația prea mare din trafic.

Deca: Este clar – presiunea pe infrastructura Bucureștiului este foarte mare

Ministrului Educației i se pare o soluție bună o astfel de variantă – ca elevii să înceapă la ore diferite cursurile. Și a explicat și de ce crede acest lucru.

„Cu siguranță, cred că ar fi o soluție bună să avem ore de începere diferite pentru unități de învățământ variate, pentru că este clar: presiunea pe infrastructura Bucureștiului este foarte mare. Acest lucru însă se poate întâmpla atunci când nu există presiune pe numărul de schimburi, pentru că altfel se ia în calcul toată perioada zilei disponibilă pentru a putea desfășura activități didactice. Deci, da, am văzut în pandemie ce înseamnă faptul că aveam pauze la ore diferite sau ore de începere diferite și cred că această practică o putem prelua mai ales în municipiile mari, unde există deja un trafic și o aglomerație, în general, și pe mijloacele de transport foarte mare dimineața sau la orele de preluare ale elevilor”, a declarat recent Ligia Deca, pentru Observator.

Conform Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP), directorul de școală este cel care coordonează comisia de întocmire a orarului cursurilor unității de învățământ și îl propune spre aprobare consiliului de administrație.

Citiți și: Vor fi elevii obligaţi să îmbrace uniforme în anul şcolar 2023-2024, ce va începe la 11 septembrie? Ce spune legea

Elevii, trataţi din start ca nişte infractori! Ce li se pregăteşte, pe lângă testele antidrog

Cristache: Propunerea poate avea atât avantaje, cât și dezavantaje

Iulian Cristache, preşedinte la Federația Națională a Părinților, transmite că o astfel de măsură ar putea avea atât avantaje și dezavantaje.

Acesta a listat, pe Facebook, atât plusurile, cât și minusurile unei astfel de posibile măsuri:

„Propunerea de a începe cursurile școlare cu un mic interval orar decalat poate avea atât avantaje, cât și dezavantaje:
Plusurile:
• Reducerea congestiei în trafic: Prin programarea școlilor la intervale orare diferite, se poate diminua vârful traficului din dimineață, ceea ce ar putea duce la mai puține blocaje și întârzieri.
• Reducerea stresului pentru părinți și elevi: Un interval orar decalat ar putea facilita transportul și ar permite părinților să își organizeze mai bine programul de lucru.
• Creșterea eficienței învățământului: Unii elevi ar putea beneficia de o perioadă de odihnă mai lungă dimineața, ceea ce ar putea duce la o atenție mai bună în timpul orelor de curs.
Minusurile:
• Probleme pentru părinți: Părinții ar putea avea dificultăți în a-și coordona programul de lucru cu cel al copiilor lor, mai ales dacă au mai mulți copii la școli cu intervale orare diferite.
• Costuri suplimentare: Pentru unele școli, ar putea fi necesare resurse suplimentare pentru a asigura personal în intervalul orar decalat, ceea ce ar putea implica costuri adiționale.
• Impact asupra activităților extracurriculare: Un program școlar cu intervale orare decalate ar putea afecta activitățile extracurriculare, cum ar fi sportul sau lecțiile particulare, deoarece elevii ar putea avea programe mai fragmentate.
Înainte de implementarea unei astfel de schimbări, ar trebui să se țină cont de toate aceste aspecte și să se evalueze cum ar putea fi gestionate efectele pozitive și negative asupra comunității școlare și a traficului”, a scris Iulian Cristache, miercuri, pe Facebook.

author avatar
Andrei Coman
574 afisari

4 COMENTARII

  1. Cand inca se mai facea scoala in Romania, exista o regula care spunea ca te duci la scoala la care esti arondat. Acum toata lumea duce copilul la scoala recomanata ca sunt profesorii mai buni, ca sunt copiii mai nu stiu cum, ca e scoala mai nu stiu cum. Unde mai pui ca asa zisele noi cartiere dormitor nu au scoli. Cand lumea s-a bagat datoare la banca pe 30-40 ani pt un apt in mijlocul campului sau la curte in comunele din jurul bucurestiului nu s a gandit la copil, scoala, doctor? ca si cei care s au ingramadit ca rata la muci in vecinatatea aeroportului baneasa sa si cumpere vila si apoi au inceput cu petitii sa desfiinteze aeroportul ca e zgomot. Nu trebuie sa se deccaleze programul, trebuie sa se aplice regulamentele asa cum sunt, sa te duci la scoala unde stai ca in bucurersti sunt suficiente scoli. dar acum spaga circula in inspectorate, in primarii , traficul de influenta e la cote maxime

  2. TUTA ABSOLUTA loveste dinnou in elevi si parinti. O tuta care nu are hanar de scoala romaneasca. DEMISIA, pentru a reduce presiunea pe infrastructura bucuresteana.

  3. „În tot acest context, elevii din București, dar nu numai, află că ar putea avea orarul decalat. Motivul? Să se evite aglomerația prea mare din trafic.”
    Da ce frate, copchiii din ziua de azi au uitat sa mearga cateva sute de metri pe jos? Trebuie neaparat dusi de mami cu masinuta pana in clasa????? Eram copil si mergeam cate 5 km dus, 5 km intors de la scoala si nu ne mai decala nimeni orarul. Te sculai cu o ora si jumate mai devreme si la ora 8 fix erai la scoala, fie toamna, fie iarna sau primavara. Astia de acum nascuti gata obositi nu sunt lasati de mami ca sa se scoale mai devreme? Legume sunt toti din cauza imbecililor de parinti care in afara de feisbuc si instagram nu mai stiu nimic.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger