AcasăSOCIALMinistrul Economiei privatizează industria de armament

Ministrul Economiei privatizează industria de armament

Claudiu Năsui vorbește de privatizarea industriei de Apărare. CSAT-ul știe?

Supărat că administratorii speciali din două societăți din industria de Apărare nu au privatizat nici până acum firmele, ministrul Economiei, Claudiu Năsui, i-a zburat din funcție. Conducerea sindicatelor din sector s-a arătat șocată de neștiința ministrului, arătându-i că legile în vigoare interzic privatizarea sau închiderea companiilor de armament românești, care trebuie să fie pregătite, în orice moment, pentru starea de mobilizare sau război.

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, nu cunoaște Legea 477/2003, care este legea fundamentală a industriei de Apărare, ne spune Constantin Bucuroiu, președintele Alianței Sindicatelor din Industria de Apărare. Într-o postare pe Facebook, preluată de mass-media, ministrul Năsui a declarant, triumphalist, că ”a mai închis niște sinecuri din statul român”, referindu-se la administratorii speciali puși în societățile de stat. ”În 2002 statul a inventat o nouă categorie de administrator al unei societăți: administratorul special pentru privatizare. În teorie, această funcție trebuia să aibă grijă de aceste companii și să le pregătească pentru privatizare. În practică, niște oameni și-au luat bani în fiecare lună, nefăcând aproape nimic timp de ani de zile. De ce nu au făcut nimic? Pentru că ei își au salariu atât timp cât nu se privatizează compania. Deci de ce s-ar fi grăbit? 19 ani mai târziu, companiile nu sunt nici privatizate și arată și dezastruos. De aceea, azi eliberăm din funcție administratorii speciali pentru privatizare de la trei companii de stat: Băița SA, Uzina Mecanică Plopeni și Uzina Mecanică București”, a scris Claudiu Năsui. Însă, din cele trei companii, UM Plopeni și UM București fac parte din industria de Apărare, prevăzută în legi speciale. ”În Ministerul Economiei reforma a început. Nu sunt nici primele sinecuri pe care le desființăm și nici ultimele”, a afirmat Claudiu Năsui.

Numai CSAT-ul poate decide

Președintele Alianței Sindicatelor din Industria de Apărare, Constantin Bucuroiu, ne spune că Legea 477/2003 și Legea 232/ 2016 nu permit privatizarea industriei de Apărare și că numai CSAT-ul poate decide scoaterea unei societăți din acest sector la privatizare, dar că nimeni nu-și asumă acest lucru. ”Nici de închis nu pot fi închise, pentru că Legea Mobilizării spune că societățile trebuie să fie gata să răspundă oricând în caz de necessitate la solicitările impuse de moment. Dacă mâine începe un conflict regional sau un conflict de amploare, industria de Apărare trebuie să furnizeze necesarul prevăzut în lege. Și fiecare societate are un program bine stabilit în caz de război. Ministrul Claudiu Năsui o să mai vină cu asemenea anunțuri și la alte societăți, cu privatizare și insolvență. Asta știu de la ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, care i-a atras atenția lui Năsui că nu este o soluție privatizarea în industria de apărare pentru că, menținându-le ca societăți de stat, sunt mult mai pregătite în orice moment să reacționeze în cazul unei stări de mobilizare sau război.  Administratorul special este pus pentru a face un program de relansare și de redresare a societății, nu de privatizare. Năsui nu știe, dar vorbește. Cel puțin în industria de Apărare el nu cunoaște Legea 232, care este legea fundamentală a industriei de Apărare”, ne-a declarat Constantin Bucuroiu, președintele Alianței Sindicatelor din Industria de Apărare. Acesta recunoaște că mulți administratori speciali nu au făcut nimic și au luat o grămadă de bani, însă datoriile societăților sunt cauzate de lipsa comenzilor, pe care statul, prin instituțiile de forță, ar fi trebuit să le asigure.

Guvernele care s-au perindat nu au aplicat offsetul

Legea offset-ului, a compensării, ar fi însemnat ca 85% din valoarea armamentului achiziționat din afară să fie comenzi pentru industria de Apărare din România, însă guvernele nu au mișcat un deget. În ultimul timp, România a achiziționat armament de 2,5 miliarde de dolari din SUA, prin acord de la guvern la guvern, care exclude offset-ul. ”Astfel, industria de Apărare a pierdut comenzi de 2 miliarde de dolari.  Vecinii noștri, polonezi, unguri, bulgari, au folosit offsetul 100% și dau exemplul Poloniei, care a achiziționat F16 în condițiile unui offset de 120%”, ne-a mai precizat Constantin Bucuroiu, președintele Alianței Sindicatelor din Industria de Apărare.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.542 afisari

3 COMENTARII

  1. Daca il mai coafeaza putin o sa credemca Mr Bean e ministrul economiei in Romania.Diferenta e ca Bean este un actor genial iar caricatura asta care isi spune ministru e un prost.

    • Am facut studiile la cele mai inalte scoli de corectie din Tiraspol , sunt hodorog poponaut scolit ….

  2. IAR SI IAR CLAUDIA MARCU este si experta in industria de aparare !!.Ori e lege ori tocmeala !,ori legea 477/2003 ba-i legea 232/ !!!!,ba-i CSAT !!.
    CSAT nu-i LEGE !.Privatizarea ind de aparare ,sau mai exact ce a mai ramas din industria de aparare daca se vrea privatizarea vor trebui sa abroge legile ce interzic privatizarea sectorului militar.
    Sindicatul latra ca orce caine la macelarie ,dar nu pleaca.
    Se face multa galagie pe o privatizare care se va face TOT CU DEDICATIE !,CURVASAREALA POLITICA SI TRADAREA IN ROMANIA SE CHIAMA POLITICA !!.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger