AcasăSOCIALMinistrul Economiei, anunț important pentru sectorul HoReCa

Ministrul Economiei, anunț important pentru sectorul HoReCa

Ministrul Economiei, anunț important pentru sectorul HoReCa (foto: gov.ro)

După ce s-a aflat față în față, miercuri, cu reprezentanții HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele), care au venit la Palatul Victoria, ministrul Economiei a anunțat ce se are în vedere, la nivel de Guvern, pentru a sprijini acest sector grav afectat de situația generată de noul coronavirus.

După ce a discutat, împreună cu premierul Ludovic Orban, cu oficialii din industria HoReCa, despre schema de ajutor de stat menită să compenseze pierderile înregistrate de companiile din acest sector, ca urmare a crizei sanitare generate de pandemia COVID, Virgil Popescu a precizat că ”Guvernul va analiza în primă lectură în şedințele următoare proiectul de act normativ prin care va fi aprobat mecanismul în baza căruia companiile din industria ospitalității și agențiile de turism vor beneficia de granturi în cuantum de 20%, în vederea acoperirii parțiale a pierderii din cifra de afaceri suferită în acest an, comparativ cu anul 2019”.

Se așteaptă aprobare de la Comisia Europeană

Reprezentanții HoReCa au fost miercuri la Guvern (foto: gov.ro)

Totodată, ministrul a subliniat, într-un mesaj transmis pe pagina sa de Facebook, faptul că această schemă de ajutor de stat urmează să se aplice după ce se va primi undă verde din direcția Comisiei Europene, ”iar mecanismul de implementare va fi facilitat de o aplicație electronică, pentru a reduce birocrația”.

De asemenea, s-a dat semnalul că dialogul dintre reprezentanții Executivului și cei ai sectorului HoReCa rămâne deschis. ”Consultările între Guvern și reprezentanții acestui sector vor continua în perioada următoare”, a mai punctat Virgil Popescu.

Ce spunea Orban

În urmă cu aproximativ două săptămâni, premierul aducea în discuție varianta unei forme de sprijin din partea statului, care s-ar putea face ”mai degrabă prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, care are şi turismul” și nu cel al Finanțelor.

”Dar şi pentru zona HoReCa, pe lângă măsurile pe care le-am adoptat, vom introduce o formă de ajutor de stat, care am văzut că este deja folosită în două ţări europene. Este o schemă în care compensezi pierderea prin compensarea a 20% din pierderea cifrei de afaceri pe 2020 raportat la 2019. Efectiv se dau bani – 20% din pierderea pe cifra de afaceri”, spunea, la vremea respectivă, Ludovic Orban, la un post TV.

226 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger