AcasăSOCIALMinistrul Cîțu îi bagă în faliment pe constructorii români

Ministrul Cîțu îi bagă în faliment pe constructorii români

Constructorii cer împrumuturi pentru a-și achita datoriile la stat

Federația Patronatelor Societăților din Construcții a solicitat mai bine de o lună ministrului de Finanțe, Florin Cîțu, și prim-ministrului Ludovic Orban să le garanteze împrumuturile pentru ca firmele să-și poată achita dările la stat. Până în acest moment, nimeni din Guvern nu a catadicsit să răspundă, lăsând astfel societățile din domeniu să intre în insolvență.

Guvernul Orban a reușit performanța de a ignora o propunere de tipul win-win făcută de Federația Patronatelor Societăților din Construcții, în care aceasta din urmă cerea statului să le garanteze împrumuturile pentru a-și achita taxele și impozitele. ”Nu am primit niciun răspuns până în prezent, deși solicitarea noastră presupune avantaje pentru ambele părți. Foarte multe societăți întâmpină dificultăți cu încasările, din cauza crizei generate de pandemie. Firmele au nevoie de bani pentru a-și plăti dările la stat, pentru că, dacă apar cu datorii, nu mai pot participa la licitații și intră în faliment. Am cerut Guvernului să garanteze pentru aceste împrumuturi, fără vreo subvenționare a dobânzii, cum se face în programul IMM Invest, dar nu am primit niciun răspuns, deși banii din credite urmează să fie folosiți exclusiv pentru plata taxelor și impozitelor. Investițiile în imobiliare, clădiri de birouri și spații comerciale s-au oprit, pentru că dezvoltatorii nu știu ce se va întâmpla în următoarea perioadă. Totodată, primăriile, din cauza creșterii salariilor în administrația publică locală și majorării aparatului administrativ, s-au trezit că nu mai au bani de investiții și au încetinit ritmul acestora. La toate acestea se mai adaugă și beneficiarii privați, care nu au mai avut bani să continue construcțiile”, ne-a declarat ing.Adriana Iftime, director general al Federației Patronatelor Societăților din Construcții. Aceasta a mai subliniat faptul că este nevoie urgentă de investiții publice în această perioadă, în care economia se prăbușește și puterea de cumpărare a scăzut.

Profituri uriașe pentru dezvoltatori

Profitul dezvoltatorilor, cei care investesc în construcții rezidențiale, birouri și spații comerciale, este, în România, unul deșănțat, sitându-i pe aceștia pe primul loc în Europa la capitolul câștiguri nete. ”În zona dezvoltatorilor imobiliari există o marjă de profit foarte ridicată, chiar cea mai ridicată din toată Europa. Dezvoltatorul în România câștigă peste 40%, ceea ce înseamnă o marjă de profit foarte mare, în condițiile în care constructorul are o marjă de profit foarte mică, de 3 până la 10 procente. Spre exemplu, dacă un constructor face o casă cu 500 de euro pe metrul pătrat, dezvoltatorul va vinde cu 1.200-1.500 de euro metrul pătrat. În toate țările dezvoltatorul este cel care câștigă mai mult, dar în România profitul este foarte mare. În Polonia câștigă 20%, în Belgia, 12%, iar în România, peste 40% și nu este normal ca dezvoltatorul să câștige mai mult de 10-15 procente. Prin 2005, câștigul dezvoltatorului a fost și de 150%, pentru că era cererea foarte mare de locuințe. Sigur că prețul reglează piața, dar faptul că acum prețurile la locuințe vor scădea nu înseamnă un dezastru pentru dezvoltatori, că au de unde să coboare, trebuie să se mulțumească și cu profituri mai mici de 40%”, ne-a mai precizat directorul general al Federației Patronatelor Societăților din Construcții, ing.Adriana Iftime.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
927 afisari

1 COMENTARIU

  1. Verifica cineva ude sunt cei 0.5 % din totalul lucrarilor de constructii din tara la Casa Sociala a Constructiilor ? Va dati seama ce sume ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger