Iodura de potasiu trebuie luată înainte de expunerea la iodul radioactiv, pentru a avea eficiență, a transmis MAI, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Pe de altă parte, văzând că populația a dat iama în farmacii să-și procure pastilele necesare în caz de atac nuclear, Ministerul Sănătății ne spune că nu este bine să luăm aceste pastile preventiv, deoarece pot provoca afecțiuni ale glandei tiroide și că, în caz de incident nuclear, acestea vor fi distribuite cetățenilor.
Deși pericolul unui război nuclear devine iminent, autoritățile din România dorm liniștite. Între timp, în încercarea de a se proteja, populația a dat iama în farmacii să-și cumpere iodură de potasiu, epuizând stocurile mici ale acestora. Pentru a calma spiritele, Ministerul Sănătății a încercat să-i sperie pe oameni spunând că administrarea preventivă a medicamentului poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide.
”În caz de urgență datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de iodură de potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică. Producerea și stocarea acestui medicament sunt asigurate de către SC Antibiotice SA și Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale. În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populației de către autoritățile de sănătate publică din fiecare județ”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.
La cât de bine se organizează instituțiile românești, ”în cel mai scurt timp” poate însemna chiar zile sau săptămâni, în condițiile în care, potrivit IGSU, iodura de potasiu trebuie luată înainte de expunerea la radiații. ”Pastila de iodură de potasiu (KI) este mult mai eficientă dacã este luată înaintea expunerii la iod radioactiv. În acest caz, pastila de KI poate asigura o reducere a dozei încasate cu 98%. Dacă este luată la 4 ore după expunerea la iod radioactiv, pastila vă asigură o reducere a dozei încasate cu 50%”, arată Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.
Măsuri în cazul urgenței nucleare
În cazul unei urgențe nucleare, măsurile de protecție sunt adăpostirea, evacuarea și administrarea de iodură de potasiu, potrivit IGSU. Autoritățile îndeamnă populația să rămână în casă sau la subsol (pivniţă) până la primirea altor instrucţiuni. ”Dacă trebuie să ieşiţi din casă datorită unor motive bine întemeiate, purtaţi un echipament de protecţie de tipul: salopetă, căciulă, mănuşi şi bocanci sau cizme. Reveniţi cât mai repede posibil, spălaţi-vă imediat folosind o sursă de apă curentă (duş), iar echipamentul de protecţie dezbrăcaţi-l înainte de intrarea în casă (pivniţă), împachetaţi-l şi închideţi-l în saci de plastic. Se interzice consumul legumelor din grădinile afectate, a laptelui produs în această zonă sau al oricăror alimente, care au fost expuse sau neîmpachetate pe durata stării de urgenţă. Dacă alarma de urgenţă nucleară v-a surprins în exterior, odată ajunşi la adăpost, scoateţi-vă hainele şi închideţi-le în saci de plastic. Curăţaţi-vă părul şi corpul prin spălare, utilizând sursa de apă curentă”, se arată în planul de măsuri emis de IGSU.
Arafat a început inspecția adăposturilor civile
Raed Arafat a anunțat demararea inspecțiilor la adăposturile civile, care pot fi oarecum folositoare doar în cazul bombardamentelor aeriene, nu și în cazul unui război nuclear. ”Din păcate, unele adăposturi din blocuri sunt utilizate cu alte scopuri. Vor trebui refăcute şi va trebui redată destinaţia lor, se ocupă IGSU”, a afirmat Raed Arafat. Deocamdată, însă, populația nu a efectuat niciun exercițiu de adăpostire în caz de atacuri cu bombe, astfel că nimeni nu știe unde va trebui să se ducă.