AcasăSOCIALMinisterul Sănătății schimbă țintele șefilor de spitale. Mai multe internări de o...

Ministerul Sănătății schimbă țintele șefilor de spitale. Mai multe internări de o zi și mai puține operații

Ministrul Alexandru Rafila trasează noi sarcini pentru managerii de spitale

Indicatorii de performanță pentru evaluarea managerilor de spitale vor fi schimbați, astfel încât se va urmări creșterea numărului de internări de o zi și scăderea numărului de intervenții chirurgicale, potrivit unui proiect de ordin al ministrului Sănătății. Totodată, criteriul numărului de reclamații împotriva spitalului se transformă într-un sistem de evaluare a gradului de satisfacţie a pacienţilor.

Lista indicatorilor de performanţă a activităţii managerului spitalului public se va schimba fundamental, astfel încât obiectivele și țintele manageriale vor urmări reducerea intervențiilor chirurgicale și a internărilor și majorarea spitalizărilor de o zi. În funcție de îndeplinirea noilor criterii, managerii pot fi păstrați sau eliberați din funcție. Prima schimbare va avea loc la indicatorii de management al resurselor umane, unde dispare proporția personalului medical cu studii superioare din totalul personalului medical, care este înlocuită cu gradul de ocupare cu personal specializat a serviciului/compartimentului de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale. La indicatorii de utilizare a serviciilor, este scos procentul pacienților cu intervenții chirurgicale din totalul pacienților externați din secțiile chirurgicale, apărând, în schimb, numărul spitalizărilor de zi raportat la numărul total de spitalizări. Ce înseamnă acest lucru? Că managerul unității sanitare va fi obligat să descurajeze, prin orice mijloace, internările și intervențiile chirurgicale și să promoveze spitalizarea de o zi, ceea ce înseamnă controlul pacientului și trimiterea acestuia acasă. Mai mult, la utilizarea serviciilor, durata medie de spitalizare pe spital, rata de utilizare a paturilor și indicele de complexitate a cazurilor nu vor mai fi detaliate pe fiecare secție, ci la nivelul întregului spital. Prin diluarea acestui indicator, vor exista secții întregi cu activitate scăzută, fără ca managerul să fie nevoit să ia măsuri pentru remedierea acestor situații.

Rata mortalității, distorsionată

În Ordinul inițial, indicatorii de calitate pentru managerul de spital erau rata mortalității intraspitalicești pe total spital și pe fiecare secție, rata infecțiilor nozocomiale pe total spital și pe fiecare secție, indicele de concordanță între diagnosticul la internare și diagnosticul la externare și numărul de reclamații/plângeri ale pacienților. Proiectul noului ordin schimbă total acești indicatori. Astfel, rata mortalității va fi calculată doar pe total spital și doar la decesele din cauza complicațiilor survenite în timpul spitalizării. Indicatorul astfel exprimat exclude marea majoritate a deceselor, iar complicațiile survenite în timpul spitalizării au un grad mare de subiectivism, rămânând la latitudinea medicilor să stabilească acest lucru. Numărul mediu de consultații/medic în ambulatoriu a fost transferat de la indicatorii de utilizare a serviciilor la indicatorii de calitate, deși este clar o utilizare a serviciilor medicale. Indicele de concordanță între diagnosticul la internare și diagnosticul la externare dispare definitiv, deși acesta ar fi avut legătură cu indicatorii de calitate. Pe lângă rata infecţiilor asociate asistenţei medicale pe total spital (la 100 de pacienţi externaţi), în proiectul de ordin mai apar indicatori precum sancţiuni/măsuri de remediere dispuse de către Inspecţia Sanitară de Stat în urma acţiunilor de inspecţie a măsurilor igienico-sanitare, activităţilor de sterilizare şi dezinfecţie în spital și rata de screening pentru germeni cu risc epidemic (enterobacterii rezistente la carbapenem, enterococi rezistenţi la vancomicină, enterobacterii producătoare de betalactamaze cu spectru extins) la pacienţii internaţi în secţiile ATI, oncologie, hematologie.

Începe prigoana antibioticelor

Tot la indicatorii de calitate pentru managementul spitalului au fost trecute realizarea anuală a unui studiu de prevalenţă de moment a infecţiilor asociate asistenţei medicale şi a consumului de antibiotice pe baza metodologiei elaborate de Institutul Naţional de Sănătate Publică și rata de conformitate cu administrarea unei doze unice de antibiotic în profilaxia antibiotică perioperatorie constatată la studiul de prevalenţă de moment. În locul reclamațiilor și plângerilor pacienților, apare un sistem de evaluare a gradului de satisfacţie a pacienţilor, procedurat şi implementat. În plus, s-a introdus și criteriul sistemului de comunicare cu aparţinătorii/reprezentanţii legali ai pacienţilor, procedurat şi implementat.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.801 afisari

13 COMENTARII

  1. Tatal lui Rafila a fost sef de securitate intre 48 si 1950 si a omorat oameni. Fiisu ne va omora prin lipsirea de medicamente.

    • ZIARE.COM UN SITE DE EXCREMENTE UNDE TOTI KAKATII VIN SA-SI POSTEZE ELOGIILE SCARBOASE LA ADRESA GUVERNULUI DE DOBITOCI SI HOTI CE JEFUIESC TARA IN STIL MAFIOT CU UN SAS STERP MICROPENIS VANZATOR DE TARA SI DE COPII . A DESEMNAT UN GENERAL CRETIN PRIETEN DE FAMILIE IN FUNCTIA DE PRIM MINISTRU PENTRU A PUTEA SA DICTEZE CA CEAUSESCU SI SA FACA VIZITE TURISTICE FARA GRIJA SI PERICOLUL DE A FI DESTITUIT IN TIMP CE EL SE PLIMBA IN AVIOANE DE LUX IAR ROMANII CRAPA DE FOAME SI SARACIE

      ZIARE COM ESTE SITE-UL TROLLILOR SCATOFAGI CE LING ZELOS IN KOOR CLASA POLITICA FARA PAUZA
      DE ATATA LINS IN KOOR , SASUL , GENERALUL PLAGIATOR SI CELALALT DOCTORAN SHEF LA PSD AU FACUT HEMOROIZI

      ALOO ZIARE.COM , MAI INCET CU LINSUL IN KOOR SI ELOGIILE CA PE TIMPUL LUI CEAUSESCU FUTVANGURA DE ZDRENTE

  2. Ajungem in faza daca ai bani sa mergi la privat, traiesti. Daca nu, Dumnezeu cu mila si mori acasă cu zile

  3. Legifrreaza ba frectia la picior de lemn ..Decide el din birou cate internari de o zi si cate tratamente.

  4. Pai atunci facem plangere in instanta.Cerem.daune cu valori mari.Ca asigurat CNAS ar trebui sa benficiem si de tratament cu antibiotice si de interventie chirurgicala.

    • Exact. Gata sa nu se mai plătească CĂ-S. In acest moment este irelevant. Sau: cei care au nevoie și sunt refuzați sa li se returneze tot ce au contribuit de-a lungul vieții.
      Și la fel tuturor celor care le și t refuzate analizele și alte intervenții. Sa se dea înapoi cas-ul plătit dacă statul nu este in stare sa asigure serviciile. ANOC – adică plătim ceva și nu avem parte?
      Sunt toată de acord sa pun cas-ul intr-un fond destinat operațiilor in regim privat pentru cei care au nevoie. Nu mai doresc sa fie gestionat de stat, pentru ca statul ne omoara cu lipsa de medicamente și de de toate.
      Slava Domnului ca nu am avut nevoie deloc de spital dar asta nu ai pentru ca m-am to it departe de doctori. Nu i-am ascultat niciodată când mi-au recomandat pastile pentru anumite afecțiuni temporare cauzate de stres și m-am vindecat fără ajutorul lor. Am făcut in schimb analize așa ca știu ca s-au rezolvat chestii care ar fi devenit grave dacă începeam sa iau medicamentele recomandate de ei.
      Ai ceva îți dau pastile și in câțiva ani ajungi pe masa de operații. Așa acționează medicina așa zisa modernă

      • Am uitat sa precizez: analize făcute in sistem privat. Am fost mereu de acord cu plata cas-ului din motiv ca ajuta oamenii care au nevoie și nu au de unde sa meargă in privat.
        Am susținut mereu ca este corect sa plătim pentru ca suntem o societate și toți trebuie sa aibă acces la medicina.
        Ei după pandemie m-am sucit. Ca am văzut ce a ajuns medicina. Dacă nu sunt in stare sa aibă grija de cei care nu își permit privat sa termine cu colectarea cas. Sa facem o organizație cetățenească care sa gestioneze asta și cu asta basta
        Plus fondurile alea de la firmele de tutun care tot la ăștia se duc

          • Știu dar măcar sa putem visa. Nu are sens sa fie sistem public de sanatate dacă nu exista in practica.
            OMS-ul a cerut sa se reducă numărul de paturi la noi. Se pare ca Avem cu mult mai multe pe cap de locuitor decât in alte tari și asta nu este bine din punctul unora de vedere dar nu se ia in considerare specificul nostru.
            Dacă nu suntem in stare sa avem grija de cei vulnerabili din societate suntem o societate eșuată. Nu știu ce tupeu mai au ăștia sa apăra in fata publicului sa dea din gura

  5. Pe vremuri nu se stia cand vine in control Sanepidu’.
    Dar.cand venea lua probe si de pe tavan colturi pereti, de pe sub inelele asistentelor.Urmau amenzi.
    Acum se.stie cand vine DSP?
    De unde recolteaza probe ca eu nu am mai vazut printesele de la echipa de curatenie spaland peretii, usi stergand locuri de depozitare bacterii sau de sub u ghiile facute cu oja.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai

Românii se află în toiul pregătirilor de Paşte 2024, iar asta înseamna şi goana prin supermarketuri. Kaufland, Lidl şi Carrefour sunt câteva dintre cele...

Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis gânduri bune către românii din Diaspora, în Pastorala de Sfintele Paşte 2024.El a punctat că „Taina Pocăinţei...
proger