Unitățile spitalicești nu corespund normelor de siguranță și normelor igienico-sanitare, determinând, printre altele, risc crescut de infecții asociate actului medical, potrivit Ministerului Sănătății. Tototodată, autoritățile au recunoscut că resursele financiare și umane din sistemul sanitar au fost folosite, în marea lor majoritate, pentru combaterea pandemiei Covid, în detrimentul celorlalți pacienți.
Ministerul Sănătății a demarat procedura de înființare a controversatei Agenții Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate, introdusă de useriști ca obligație în PNRR. Instituția, care va fi finanțată de la bugetul de stat, va monitoriza proiectele de construcție a celor trei spitale regionale. În expunerea de motive a actului normaiv de înființare a agenției, Ministerul Sănătății arată că starea sistemului sanitar este una dezastruoasă și că spitalele, vechi și insalubre, au devenit adevărate focare de infecție.
”Unitățile spitalicești nu corespund normelor de siguranță și normelor igienico-sanitare, determinând, printre altele, risc crescut de infecții asociate actului medical și un grad ridicat de nevoi medicale nesatisfăcute. Astfel, adaptarea infrastructurii la nevoile de servicii de sănătate curente (boli netransmisibile, acumularea de probleme de sănătate complexe cu comorbidități, existența unor tehnologii complexe etc.) este în multe cazuri imposibilă sau mult mai costisitoare decât construcția unor clădiri noi în care să se transfere activitatea curentă. În plus, mai ales în spitalele vechi cu circuite deficitare, controlul infecțiilor nosocomiale este deficitar. Dotarea cu echipamentele necesare este încă departe de standardele aplicabile în țările europene avansate, iar distribuția teritorială a echipamentelor nu este echilibrată și adaptată necesităților”, susține Ministerul Sănătății. Totodată, infrastructura spitalicească este concepută acum 50-60 de ani, când nevoia de servicii de sănătate era diferită față de realitățile de astăzi. Clădirile rețelei de spitale sunt, în cele mai multe cazuri, inadecvate și neadaptate tehnic și tehnologic (unele clădiri fiind construite după standarde de acum 100 de ani), mai arată Ministerul Sănătății.
Covidul închide secțiile non-Covid
Accesul persoanelor la servicii de sănătate, limitat de situația actuală a infrastructurii de sănătate, este supus unor limitări suplimentare generate de situația epidemiologică determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 și utilizarea infrastructurii de sănătate existente în principal pentru asigurarea serviciilor medicale necesare pentru tratamentul pacienților diagnosticați cu Covid-19, se precizează în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
”Rata accelerată a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, precum și valurile succesive de infectări cu noi tulpini Covid-19 continuă să fie o problemă importantă de sănătate publică în România. Lipsa locurilor la secțiile de terapie intensivă este o constantă a evoluției agresive a pandemiei de Covid-19. Ca urmare a internării pacienților infectați cu virusul COVID-19 în unitățile spitalicești, celelalte secții dedicate diverselor specialități medicale sunt în pericol de a se închide pentru pacienții care au nevoie de îngrijire medicală pentru alte afecțiuni”, arată Ministerul Sănătății.
Risc de prăbușire pentru 137 de spitale
Autoritățile atrag atenția și asupra numărului de 137 de spitale cu risc seismic, din care 37 în pericol iminent de prăbușire în cazul unui cutremur, iar utilizatorii clădirilor sunt, în mare parte, persoane care nu se pot evacua singure, în caz de situații de urgență. Totodată, dintr-un total de 1.392 clădiri ale unităților sanitare cu paturi, 302 funcționează fără autorizație de incendiu, iar 52 sunt doar parțial autorizate. Principalele cauze ale acestei situații sunt fondurile insuficiente pentru monitorizarea fragmentată a clădirilor sau pentru conformarea construcțiilor la cerințele reglementărilor tehnice și calitatea slabă a documentațiilor întocmite în vederea obținerii avizului și autorizației.
Pentru ca doamnele femei de seviciu acum nu mai dau cu dezinfectate…decat cand isi aduc aminte.
Pentru ca DSP nu mai face controale ca inainte.Sa ia probe din rostrurile de la faianta si de sub unghiile asistentelor.
Pentru ca paturile nu mai sunt sterilizate cu UV .Nici macar cu renumitul formol care ucidea tot.
Pentru ca nici medicii ,nici asistentele nu mai poarta masca, bonete, manusi..ci parul in vant unghii lungi si multe inele.
Pentru ca asistentele medicale umbla cu aceeasi papuci si in sectie si pe strada.
Pentru ca apartinatorii cu bani intra in spitale cu hainele de afara.
Acum te sperie sa nu mai mergi la spital ca le au dat drumul ?? Demolati le sa nu mai inghita bani daca tot nu servesc bolnavilor ne intoarcem la epoca de piatra pe cont propriu !!!
Deja toti sunt pe cont propriu din martie 2020, acela afost momentul cand dulapul din Bukale le-a zis romanasilor, ca bai, vedeti, asta e, de acum incolo se descurca fiecare cum poate, si mai bine nu faci excursii prin spitalele romanesti de Soylent Green, daca nu ai ceva medic curant al tau, care chiar sa aiba grija de tine, fiindca daca mergi la noroc, vorba ai, o vei lua in mana, ca majoritatea vaxxinatilor in cap din turma de boi si vaci rumegatoare ai lui Gheorghitza Muitza !! Bai, voi a-ti vazut ce rapid au abandonat astia planul lor cu Plandemia, daca asa li s-a cerut pe unitate ? Plus, faptul ca rujatul ala de masochist s-a si pus rapid sub aripa protectoare a celor de la sri, deci e clar ca momarlanul se asteapta sa fie fie raschetat cat de curand, ala sau o sa aiba un micut accident, sau o sa fie otravit cu ceva in mancare !! Ha ha ha 🙂 Karma is a biatch, nai Gheorghitza Muitza, degeaba te ascunzi, cei 6 mii de kamikaze de romanasi ce i-ai facut tu cu mana ta tot o sa ajunga la tine, si o sa te cam linseze in strada, bai tzukalarule infect nazist !! Ha ha ha 🙂