Laptele natural, care nu este supus unui proces de pasteurizare industrial, nu mai trebuie consumat, potrivit unui proiect de ordin al Ministerului Sănătății, care instituie o nouă listă cu alimentele nerecomandate pentru preșcolari, școlari și adolescenți. Totodată, toate produsele obținute din lapte nepasteurizat și nedegresat sunt interzise pentru aceste categorii de vârstă, pe motiv că le-ar afecta sănătatea și ar conduce la obezitate, conform ”celor mai recente studii și cercetări științifice”.
Laptele pasteurizat din comerț, care nu mai are nicio legătură cu gustul laptelui de vacă luat direct de la producătorii români, este singurul care poate fi consumat de către copii și adolescenți, susține Ministerul Sănătății. Instituția a elaborat o nouă listă cu alimentele nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor şi a principiilor care stau la baza unei alimentaţii sănătoase pentru copii şi adolescenţi, conform recomandărilor Autorității Europene Pentru Siguranța Alimentară.
Astfel, Ministerul Sănătății cere ca laptele nepasteurizat, consumat ca atare sau sub diferite forme, să nu facă parte din alimentația copiilor și adolescenților. Pe lista alimentelor care conțin cantități foarte mari de grăsimi, zahăr sau sare adăugate și/sau cantități reduse de nutrienți esențiali se află laptele nepasteurizat, laptele degresat servit ca atare în locul unei mese pentru copiii cu vârsta sub 3 ani, laptele integral servit ca atare în locul unei mese pentru copiii cu vârsta sub 3 ani, laptele pasteurizat cu arome pentru copiii cu vârsta peste 3 ani și milkshake- uri din comerț.
Pe aceeași listă a alimentelor interzise se mai află iaurturile sub 1,5% procent de grăsime, iaurturile sau lactatele de băut din lapte nepasteurizat, precum și brânzeturile din lapte nepasteurizat. Totodată, dăunătoare pentru sănătatea copiilor și adolescenților sunt considerate brânza topită, brânzeturile afumate, cerealele cu ciocolată sau miere, carnea prăjită, mezelurile, puiul rotisat, aripioarele, costițele, peșțtele prăjit, peștele proaspăt, congelat sau la conservă cu un conținut mare de mercur, peștele afumat și ouăle prăjite, conform Ministerului Sănătății.
Miere și toxiinfecții alimentare
Potrivit proiectului de ordin al Ministerului Sănătății, printre alimentele interzise din cauza riscului ridicat pentru sănătate (de ex. provocarea toxiinfecțiilor alimentare) se numără mierea (sub orice formă, inclusiv sub cea prezentă în compoziția altor alimente), pentru copiii cu vârsta sub 1 an, laptele nepasteurizat, brânzeturi și iaurturi din lapte nepasteurizat, pește afumat la rece, ouă crude sau insuficient gătite, preparate care conțin înghețată, mousse, maioneză și sosuri, carne preparată termic insufficient, fructe de mare, crustacee sau pește crude, precum și suc sau cidru nepasteurizat.
În schimb, Ministerul Sănătății solicită utilizarea foarte frecventă în alimentație a formulei de lapte pentru copii de vârsta mică (1-3 ani), lapte pasteurizat parțial degresat de 1,5% pentru copiii cu vârsta peste 3 ani, băutura de soia, migdale, ovăz, caju, orez neîndulcit și fortifiat pentru copii peste 2 ani, iaurt de soia, cocos, migdale, caju neîndulcit, iaurt, sana, chefir, lapte bătut neîndulcit din lapte pasteurizat, dar și brânzeturi slabe (sub 20% grăsime) din lapte pasteurizat.
Tot cu știința
Având la bază rezultatele celor mai recente studii și cercetări științifice în nutriție, s-a constatat ca este necesară actualizarea recomandărilor privind aportul de nutrienți pentru copii și adolescenți, susține Ministerul Sănătății. ”Obiectivele principale ale respectivelor recomandări sunt scăderea incidenței bolilor netransmisibile (obezitate, diabet zaharat, afecțiuni cardiovasculare, boli neoplazice etc.) în care alimentul constituie un factor etiopatogenic important, în rândul copiilor și tinerilor, precum și educația acestora în scopul formării unor obiceiuri alimentare sănătoase încă de la vârste mici”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordin al Ministerului Sănătății.
Laptele contra facut din chimicale e permis…
Asta spune tot.
SATANA,continuá la butoane!
Chiar spune tot. Corect.
„…băutura de soia, migdale, ovăz, caju, orez neîndulcit și fortifiat pentru copii peste 2 ani, iaurt de soia, cocos, migdale, caju neîndulcit, iaurt, sana, chefir, lapte bătut..” cred ca este o gluma !
Nici macar intestinul adultului nu rezista la iaurt de soia sau cocos, cu muuuulti conservanti, ca doar e din….import.Numai proaspete nu sunt.
Laptele de vaca, natural, se fierbe si se poate consuma.El fermenteaza natural, in 2-3 zile, in baza bacteriilor lactice.
Laptele din comert (am incercat cele mai cunoscute marci de pe piata), „natural” sau „proaspat” se altereaza dupa 1 saptamana sau chiar mai mult si are gust amar sau gretos, nu fermenteaza natural, probabil, din cauza conservantilor.
Ce sa mai zicem de Ministerul Sanatatii care sare, primul din UE, sa adopte tot ce zice Ursula.
Fac de ani de zile iaurt cu lapte din comerț 3.5 % grasime și iese super, folosesc o iaurtieră, am cumpărat din piață „de la țărani” si ce credeți, a trebuit sa dau drumul de 3 ori ca să se facă un fel de iaurt foarte moale pe care copii nu au vrut să il mănânce. Diferența între laptele din comerț 3.5% si cel de la vacă 3.8% este foarte mică, cel degresat are 1.5%, si întotdeauna la școală s-a dat acest lapte, niciodată 3.5%. Laptele nedegresat 3.5% nu este benefic pentru sănătate băut ca atate, trebuie să fie fermentat, bacteriile își fac treaba. Pasteurizarea nu este nici măcar fierbere, a fost descoperită de Pasteur prin 1800 ca metoda de pastrare a vinului. Implică ridicarea lichidului la 60 grade Celsius și răcirea brusca la 20 grade. Prin fierbere laptele își pierde din proprietăți, prin pasteurizare nu.
KFS și Mack unde se încadrează?
Deci numai apa colorata da sanatate! Ce idioti!
Multe tampenii. Dar painea congelata si cu conservanti, enzime de afanare si crestere, zahar este buna, nu ?!! Dar branzeturile coagulate cu otet si nu cheaguri naturale sunt sanatoase?!! Dar dulciurile cu margarina si mult zahar sunt sanatoase?!! In copilarie, am baut lapte de vaca doar fiert, cu o felie de paine de tara si imi tinea de foame o jumate de zi. Am mancat cand si cand si oua crude proaspat ouate de gaini sanatoase si nu am devenit obez sau bolnav. Fructe din pom nespalate, frecate usor de camasa, si fara poluarea de acum. Totul tine de curatenia din ferme si gospodariile taranesti
Cât timp îi mai suportăm pe trădătorii mizerabili care ne conduc? Noi, poporul, ne vom „trezi” vreodată?
POPORUL Román isi merita soarta,NU se va trezi niciodata.
Pentru ca iarba de pe pajisti este infestata cu tot felul de chimicale pulverizate din avioane special echipate si eu l-as interzice copiilor si adolescentilor si l-as da sa-l consume politicienii din PUPU, noua coalitie.
Da’ chiftelele de la Mc sunt bune nu? Impreuna cu energuzante si cola.
Omoriti vacile .Văi de capul nostru.
Min.sanatatii adica Rafilla un globalist adus de la ONU.Tata lui vnt pe tanc in 1944 din Rusia,iar fiu pus min.sanatatii de sluga ciolacu.
Laptele natural este dăunător copiilor. Eu sunt atât de antiUE, suveranist și de rău pentru că am consumat lapte natural când eram copil.
Toate bune si frumoase când consumați produse contrafăcute din lanțul lor de magazine UE, umflându -le buzunarele cu bani câștigați greu din munca noastra.
Produsele din natură nu sunt bune fiindcă sunt sănătoase ne țin sănătoși și nu mai avem nevoie de produsele lor farmateutice tot din UE marca OMS.
Nu cumva și laptele matern e dăunător copiilor și trebuie să treacă întâi pe la Ministerul Sănătății?
O să urmeze și asta.
Toată lumea a crescut cu lapte de vacă și a trăit bine nu mersi, și vin niște sterili să impună consumul de produse procesate. Strigător la cer 😐
Toată lumea a crescut cu lapte de vacă și a trăit bine nu mersi, și vin niște sterili să impună consumul de produse procesate. Strigător la cer…!
BA SUNTETI TAMPITI ?,ROMANII DE CAND SE STIU AU AVUT CA ALIMENT LAPTELE DE VACA,CAPRA,OAIE ,BRANZETURILE ,UNTUL ,SMANTANA ,SA VENITI VOI ASTA CAZUTI IN CAP SA LE LUATI SI LAPTELE SANATOS DE LA GURA ROMANILOR SI SA MOTIVATI CA E ORDINUL UE !!!,DUCETI-VA DRACULUI CU TOT CU UE !.
BA ORI REPREZENTATI ACEASTA TARA ORI PLECATI DRACULUI UNDE A INTARCAT DRACUL IAPA.
BA UE VREA SA NE HRANEASCA CU VIERMI ,BA CU MISTE,BA GANDACI !,MANCATI-II VOI CRETINILOR.
ORGANISMUL ROMANILOR NU-I ADAPTAT SA CONSUME ORCE MIZERII INCHIPUITE DE VOI CEI BOLNAVI PSIHIC.
Mi se pare un mare, mare adevăr, ce spuneți!
Generațiile din urmă, cum au crescut?
O altă,, directiva”, în privința a ce sa mâncăm, ce sa le dam copiilor,sa i ,, distrugem” de mici; chiar trebuie ,, facut” tot ceea ce se nazareste unora, peste noapte?
Asa ceva este la mintea cocoșului.
Sunt născut și crescut la țară. Am mâncat lapte de vacă în toate formele și nu sunt obez. Beam chiar crud, imediat după muls.
Nu vă luați după ei, sunt slugile globalizării, care vor să consumăm doar din import sau de la multinaționalele care au cumpărat fabricile de lapte românești.
UE sa prostit de tot oameni bunicii nostrii au baut zilnic lapte de vaca si traiau 90 -de ani sau mai mult acuma oameni au cancer la 20 de ani de la chimicalele voastre din UE mai demult la tara fiecare om tinea 2-3vaci si toata familia consuma lapte de vaca fara pasteurizare si fara chimicale nu mai prostiti oameni cu prostiile voastre va rog frumos.
Asemenea prostii spune numai cei care iți vor rău
Fac de ani de zile iaurt cu lapte din comerț 3.5 % grasime și iese super, folosesc o iaurtieră, am cumpărat din piață „de la țărani” si ce credeți, a trebuit sa dau drumul de 3 ori ca să se facă un fel de iaurt foarte moale pe care copii nu au vrut să il mănânce. Diferența între laptele din comerț 3.5% si cel de la vacă 3.8% este foarte mică, cel degresat are 1.5%, si întotdeauna la școală s-a dat acest lapte, niciodată 3.5%. Laptele nedegresat 3.5% nu este benefic pentru sănătate băut ca atate, trebuie să fie fermentat, bacteriile își fac treaba. Pasteurizarea nu este nici măcar fierbere, a fost descoperită de Pasteur prin 1800 ca metoda de pastrare a vinului. Implică ridicarea lichidului la 60 grade Celsius și răcirea brusca la 20 grade. Prin fierbere laptele își pierde din proprietăți, prin pasteurizare nu.
nu aplicam asa ceva. nu vom admite asa ceva.
Aceste studii și cercetări științifice pot fi aplicate la Bruxelles, la cei care le-au aprobat. Noi, românii suntem răbdători. Așteptăm 20-30 de ani sa vedem rezultatele obținute pe ei. Apoi ne mai gândim dacă vom ține cont de aceste recomandări.
Cum Dumnezeu este RECOMANDAT laptele formula pentru copii 1-3 ani? Pana la 6 luni are jn jur de 6g zahar /100ml (in cel mai bun caz)
E chimic si plin de otrava +zahar
Satana da sfaturile astea? Mancati voi chemically voastre si lasati-ne pe noi in pace.
Până la urmă cum este? Nu se recomanda sau este interzis? Că este mare diferență între ele.
Cititi ma analfabetilor articolul. Si rusine ziarului pentru titlul bomba.
Mai dna Marcu, ia-te de mana cu Anton și nu mai înainta mizerii ieftine, după studii. Fă ce joc vrei dar nu mai posta,nu mai trasa mai departe indicații prețioase. Cele dinainte de ’90 erau tot prețioase, dar cel puțin sănătoase. Nu mai cultiva panica și tembelisme.
Mierea e interzisa copiilor sub 1 an, nu au imunitate la o bacterie care poate exista in miere, dar laptele… E o prostie. Bineanteles, daca e muls curat de la un animal sanatos (vacile pot face TBC).
Intrebare pentru patriotii rusofili: va tine cineva sa intrati in piata sa cumpar
ati de la producator? Cine va pune sa luati din supermarket? Sau suiti-va in masina si la 10-20km precis gasiti un om cu o vaca..
…lasati-pe toti sa vorbeasca ce dorescva invit la Cluj Sa consumati lapte de bivolita DACA cel de Vaca nu-i bun!
Copii mei au băut doar lapte de vaca și nu au nimic sunt perfect sănătoși. Asti sunt nebuni de legat cu ideile astea!
Toate aceste recomandări și ulterior obligații, sunt făcute cu un scop bine definit. O generație din ce în ce mai bolnavă, dependentă de tratamentele lor. Ce nu e clar? Mai merită comentarii? Credeți ca sunt idioti? Nu. Asta este strategia. Idiot e cine o aplică.