AcasăSOCIALMinisterul Muncii, luat cu asalt de sindicaliști! Reacții la propunerea halucinantă a...

Ministerul Muncii, luat cu asalt de sindicaliști! Reacții la propunerea halucinantă a ministrului Raluca Turcan (GALERIE FOTO)

sindicalistiMinisterul Muncii, luat cu asalt de sindicaliști! Reacții la propunerea halucinantă a ministrului Raluca Turcan / foto: facebook.com/cnscartelalfa

Sediul Ministerului Muncii a fost pichetat, marți dimineață, de sindicaliștii Confederației Naționale Sindicale „Cartel Alfa”, aceștia fiind nemultumiți de creşterea salariului minim cu doar 40 de lei net.

Aproximativ 100 de persoane au venit să protesteze în faţa sediului Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, oamenii dorind să discute cu autoritățile, nemulțumiți fiind de preconizata creștere a salariului minim, considerată insuficientă.

Raluca Turcan ar fi propus să înceteze protestele pe o perioadă de 6 luni, timp în care a promis că se va preocupa să găsească o soluție de a rezolva, măcar parțial, revendicările, potrivit Anton Hadăr, liderul Cartel Alfa.

Raluca Turcan a refuzat negocierile

Hadăr a precizat că ministrul Muncii nu a vrut să ia in discuție o revenire asupra deciziei Executivului de a majora salariul cu doar 40 de lei.

O măsură alternativă propusă de sindicate a fost acordarea unei sume de 100 de lei/lună fiecăruia dintre cei aproximativ 1,3 milioane de angajați cu salariu minim pe economie, iar ministrul Muncii a propus că va analiza sugestia.

Confederația Națională Sindicală „Cartel Alfa” consideră că majorarea insuficientă a salariului minim reprezintă un furt din munca lucrătorilor.

„Preţurile au crescut şi vor continua să crească. La fel şi productivitatea a crescut. În 2020 productivitatea a crescut cu 4,4%, deşi creşterea de anul trecut a salariului minim s-a bazat pe o estimare de 3,9%. În prezent, în România, productivitatea este la jumătate din media uniunii Europene, pe când salariile sunt doar la un sfert. (…) Guvernul refuză să ia act de aceste evoluţii şi să le transpună legislativ prin ajustarea corespunzătoare a salariului minim. Menţinerea acestui nivel al salariului minim, fără măsuri de îngheţare a preţurilor, este un furt din munca lucrătorilor, în beneficiul acţionarilor şi capitalului”, se precizează în comunicatul organizaţiei sindicale.

Guvernul a anunţat luni că a decis majorarea salariului minim brut de la 2.230 de lei până la 2.300 de lei, începând cu 1 ianuarie 2021.

author avatar
Andreea Vlad