Cauta

Ministerul Energiei nu vrea să renegocieze nimic. Cărbunele se închide

Guvernul a înnebunit poporul! Încă o modificare la legea privind plafonarea tarifelor la energie!

Deși Regulamentul UE prevede posibilitatea renegocierii PNRR, ca urmare a unor circumstanțe obiective, Ministerul Energiei nici nu vrea să audă de așa ceva. Instituția este decisă să meargă până la capăt cu același plan catastrofic de închidere a producției de energie pe cărbune, destabilizând întreg sistemul energetic național. Pentru că, așa cum a susținut și fostul ministru al Mediului de Afaceri, Radu Oprea, nu se pune nimic în loc.

Sindicaliștii de la Cartel Alfa vor să-i ceară, oficial, premierului Nicolae Ciucă să-l demită pe ministrul Virgil Popescu, după apariția unui document de la Ministerul Energiei, în care instituția refuză să facă vreun demers la Comisia Europeană pentru renegocierea PNRR.

În conformitate cu prevederile art.21, alin (1) din Regulamentul (UE) 2021/241 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 februarie 2021, de instituire a Mecanismului de redresare și reziliență, în cazul în care planul de redresare și reziliență, inclusiv jaloanele și țintele relevante, nu mai poate fi îndeplinit în totalitate sau parțial de către statul membru în cauză, ca urmare a unor circumstanțe obiective, statul membru poate înainta Comisiei o cerere motivată prin care să elaboreze o propunere de modificare sau de înlocuire a deciziilor de punere în aplicare ale Consiliului, putând propune un plan de redresare și reziliență modificat sau un nou plan. Răspunsul oficial al Ministerului Energiei a fost acela că nu intenționează să inițieze un dialog cu Comisia Europeană pentru modificarea/decalarea termenelor de închidere a grupurilor energetice, respectiv a carierelor miniere din cadrul Complexului Energetic Oltenia, astfel cum au fost autorizate de Comisia Europeană prin Decizia C(2022)553 final, din 26.01.2022. ”În situația în care vor interveni circumstanțe obiective, Guvernul României poate iniția un dialog cu Comisia Europeană pentru modificarea reformei din PNRR, care vizează eliminarea treptată a centralelor electrice pe lignit și huilă până în anul 2030.

S-a pus carul înaintea boilor

Fostul ministru al Mediului de afaceri, comerț și antreprenoriat, senatorul Radu Oprea, a atras atenția că nu se pot închide capacitățile pe cărbune fără să pui ceva în loc.

”Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică Legea decarbonizării din care rezultă că, în plină criză energetică globală, statul român va renunța – și asta repede, până la venirea iernii – la noi surse de energie pe bază de cărbune. Întrebarea mea este, însă, ce vom pune în loc?️ Cu toții de dorim un mediu curat și mai puțin poluat, deci ideea decarbonizării este corectă, dar trebuie să țină cont de siguranța sistemului energetic național și continuitate în furnizarea energiei pentru consumatorul român, în contextul geopolitic actual – sancțiunile impuse de UE importului de petrol, cărbune și gaze din Rusia”, a notat senatorul Radu Oprea. Acesta a arătat că erorile făcute în ultima perioadă s-au resimțit în facturile românilor, amintind de   liberalizarea haotică a piețelor gazelor și energiei, închiderea termocentralei Mintia și de întârzierile nepermise în deschiderea de noi capacități.

Investițiile nici nu au început

Deși ministrul Virgil Popescu a anunțat începerea exploatării gazelor din Marea Neagră din 2027, OMV Petrom și Romgaz nu au luat încă decizia de începere a lucrărilor, susține senatorul Radu Oprea. ”În ipoteza în care am avea acest gaz pentru a-l transforma în energie electrică este nevoie de capacități noi de producție. Exemplul investiției centralei pe gaze de la Iernut, 430 MW, este unul elocvent. Nici astăzi nu este finalizată, deși termenul de punere în exploatare era septembrie 2019. Capacitățile noi de producție în energie regenerabilă, investițiile cu potențial în parcuri fotovoltaice și eoliene au nevoie de alte investiții-suport pentru că nu au constanță în furnizare. Asta se traduce prin investiții costisitoare în capacități de înmagazinare și de echilibrare a sistemului energetic național. De aceea, vă propun o schimbare de paradigmă: să închidem doar atunci când punem capacități noi de producție în loc”, a scris senatorul Radu Oprea.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • USR – și falimentul este garantat!
  • SUA și China, pe cale să înceapă „decuplarea”?
  • Revoluția engleză anti-VAR se propagă în Europa?!
  • Ce înseamnă să te pui cu Rusia. Băncile occidentale trag ponoasele
  • „Bogăția discretă”: strategia menită să evite ochii curioși
  • Sancțiunile sunt doar pentru fraieri. Companiile din UE se îmbogățesc din afacerile cu Rusia
  • Nimic nu se pierde, totul se transformă. Apa din haznale trebuie folosită în agricultură
  • De la New York la Tokyo: piețele bursiere, creștere record
  • China cucerește porturile lumii
  • Exit mobile version