AcasăSOCIALMinisterul Energiei nu vrea să renegocieze nimic. Cărbunele se închide

Ministerul Energiei nu vrea să renegocieze nimic. Cărbunele se închide

Guvernul a înnebunit poporul! Încă o modificare la legea privind plafonarea tarifelor la energie!

Deși Regulamentul UE prevede posibilitatea renegocierii PNRR, ca urmare a unor circumstanțe obiective, Ministerul Energiei nici nu vrea să audă de așa ceva. Instituția este decisă să meargă până la capăt cu același plan catastrofic de închidere a producției de energie pe cărbune, destabilizând întreg sistemul energetic național. Pentru că, așa cum a susținut și fostul ministru al Mediului de Afaceri, Radu Oprea, nu se pune nimic în loc.

Sindicaliștii de la Cartel Alfa vor să-i ceară, oficial, premierului Nicolae Ciucă să-l demită pe ministrul Virgil Popescu, după apariția unui document de la Ministerul Energiei, în care instituția refuză să facă vreun demers la Comisia Europeană pentru renegocierea PNRR.

În conformitate cu prevederile art.21, alin (1) din Regulamentul (UE) 2021/241 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 februarie 2021, de instituire a Mecanismului de redresare și reziliență, în cazul în care planul de redresare și reziliență, inclusiv jaloanele și țintele relevante, nu mai poate fi îndeplinit în totalitate sau parțial de către statul membru în cauză, ca urmare a unor circumstanțe obiective, statul membru poate înainta Comisiei o cerere motivată prin care să elaboreze o propunere de modificare sau de înlocuire a deciziilor de punere în aplicare ale Consiliului, putând propune un plan de redresare și reziliență modificat sau un nou plan. Răspunsul oficial al Ministerului Energiei a fost acela că nu intenționează să inițieze un dialog cu Comisia Europeană pentru modificarea/decalarea termenelor de închidere a grupurilor energetice, respectiv a carierelor miniere din cadrul Complexului Energetic Oltenia, astfel cum au fost autorizate de Comisia Europeană prin Decizia C(2022)553 final, din 26.01.2022. ”În situația în care vor interveni circumstanțe obiective, Guvernul României poate iniția un dialog cu Comisia Europeană pentru modificarea reformei din PNRR, care vizează eliminarea treptată a centralelor electrice pe lignit și huilă până în anul 2030.

S-a pus carul înaintea boilor

Fostul ministru al Mediului de afaceri, comerț și antreprenoriat, senatorul Radu Oprea, a atras atenția că nu se pot închide capacitățile pe cărbune fără să pui ceva în loc.

”Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică Legea decarbonizării din care rezultă că, în plină criză energetică globală, statul român va renunța – și asta repede, până la venirea iernii – la noi surse de energie pe bază de cărbune. Întrebarea mea este, însă, ce vom pune în loc?️ Cu toții de dorim un mediu curat și mai puțin poluat, deci ideea decarbonizării este corectă, dar trebuie să țină cont de siguranța sistemului energetic național și continuitate în furnizarea energiei pentru consumatorul român, în contextul geopolitic actual – sancțiunile impuse de UE importului de petrol, cărbune și gaze din Rusia”, a notat senatorul Radu Oprea. Acesta a arătat că erorile făcute în ultima perioadă s-au resimțit în facturile românilor, amintind de   liberalizarea haotică a piețelor gazelor și energiei, închiderea termocentralei Mintia și de întârzierile nepermise în deschiderea de noi capacități.

Investițiile nici nu au început

Deși ministrul Virgil Popescu a anunțat începerea exploatării gazelor din Marea Neagră din 2027, OMV Petrom și Romgaz nu au luat încă decizia de începere a lucrărilor, susține senatorul Radu Oprea. ”În ipoteza în care am avea acest gaz pentru a-l transforma în energie electrică este nevoie de capacități noi de producție. Exemplul investiției centralei pe gaze de la Iernut, 430 MW, este unul elocvent. Nici astăzi nu este finalizată, deși termenul de punere în exploatare era septembrie 2019. Capacitățile noi de producție în energie regenerabilă, investițiile cu potențial în parcuri fotovoltaice și eoliene au nevoie de alte investiții-suport pentru că nu au constanță în furnizare. Asta se traduce prin investiții costisitoare în capacități de înmagazinare și de echilibrare a sistemului energetic național. De aceea, vă propun o schimbare de paradigmă: să închidem doar atunci când punem capacități noi de producție în loc”, a scris senatorul Radu Oprea.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.924 afisari

20 COMENTARII

  1. Iar o inceput prosteala cu propaganda pesedista ca virgil popescu este capul rautatilor si face ce vrea . ciuca care-i premier sau ciolacu care-i partener de guvernare ce spun ? tac ? au nevoie de un tap ispasitor ? toti o sug cu virgil popescu , dar numai el conduce Romania ?

    • ”Ministerul Energiei nu vrea să renegocieze nimic. Cărbunele se închide’
      Asta are un plan facut in afara tarii. Nu poate fi arestat ptr tradare?

      • dar guvernul , parlamentul si johanis si sri si parchetul si dna care il sustin nu pot fi arestati pentru tradare , ciobane ?

      • Nu este nici un plan făcut în afara tarii, este planul Mafiei din România care-si va umple buzunarele din comisioanele și preturile speculative ale energiei importate sau tranzacționate pe bursa. Nu este de neglijat nici valoarea fierului vechi, a cuprului și altor metale rezultate din dezmembrarea grupurilor energetice. De ce credeți ca specula a fost dezincriminata de legislația penala? Mafia sa traiasca, romanii vor începe sa gândească doar după ce vor da de Dracu, ca in povestea cu Danila Prepeleac, cum foarte frumos concluziona marele actor și filozof, as spune eu, Dan Puric. Numai ca, asa cum spune ardeleanu „amu-i tarzau”, iar romanii se bucura ca este încă bine și toată vara va fi cald și distracție.Dracu o să-i ia la rost la iarna!

  2. Guvernul nu este în sluba noastră a românilor, guvernul lucrează, se vede limpede, pt stăpîni din afară. După cum alte instituții din România nu fac nimic să împiedice hoția cu energia nici acestea nu sînt în sluba noastră.
    Trebuie să facem ceva noi oamenii de rînd!

  3. Ba omul ministrul pu.i are si el niste șefi, ce sa facă acum? Sa nu isi mai asculte șefii? Aia au decis ca trebuie distrus sistemul energetic românesc ca este prea independent, asta face omul. Cum adica sa fim independenți si sa nu ni se poate tăia curentul si gazul cand vor stapanii? Asa ca sluga asta este pus tocmai sa distrugă si sa ne facă dependenți de niste corporații mari

  4. Ba, sa te duci in pustiu daca mai importi de la altii tot din ue energie facuta pe carbune ca daca ne vinzi noua rahat poleit nu lua rahat pur de la altii!!

  5. PRIVITI ACEST TEMBEL CAZUT IN CAP ,NU ARE IN TARTACUTA DECAT TINTE FIXATE IN CUIE !.
    CAND UN GUVERN E CONDUS DE UN INFANTERIST DE LA MARINA CALAREATA !,CAND ORDINELE SE SCHIMBA DIN MERS AJUNGI IAR LA ZICALA RECRUTULUI ROMAN ” AU SCOS OFITERIMEA HARTIE ,IAR NE CHIERDEM !”.
    ASA CA ROMANI FACETII PARASTASUL DE JUMATE DE AN AL GUVERNARII MACIUCA ,DIN DEZASTRUL IN CARE SUNTEM NICI DRACUL NU NE SCOATE IAR LA LUMINA !.
    CAT TIMP TEMBELUL DE LA ENERGIE TRISEAZA LA GREU IN FAVOAREA CELOR CARE L-AU URCAT PE SCAUN ,RESTUL POT TRANCANI PINA LI SE DUCE GURA LA URECHI .
    SUNTEM O BIATA COLONIE IAR DOBITOCII NU-I ALEGEM NI SE IMPUN.

  6. TOTI SUNT VINOVATI!!! Abia astept niste partide de OAMENI TINERI,care sa-si IA TARA INAPOI, cu inteligenta, fara complexe,si sa-i redea demnitatea!

  7. Wauu,ăștia nu pot fi spinzurati pt trădare??ce plm face SRI?am uitat ,ăștia sint mina in mina toți…va anunt oficial ,ca am belit p..a

  8. Daca li se impune acțiuni de distrugere a sectorului energetic românesc ,de ce nu-și dau demisia?De ce politicienii români nu au inteligenta,demnitatea și patriotismul celor din Polonia?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger