AcasăSOCIALMinisterul Energiei anunță apocalipsa. Cresc prețurile la energie termică și lemne de...

Ministerul Energiei anunță apocalipsa. Cresc prețurile la energie termică și lemne de foc

Nu ai bani, stai în frig

Românii vor fi obligați să plătească pentru reabilitarea termică a locuințelor, dat fiind că prețurile gigacaloriei și lemnelor de foc vor crește în perioada următoare, a anunțat Ministerul Energiei. Mai mult de jumătate din populația țării se încălzește cu lemne de foc, iar din cele 2,7 milioane de apartamente, doar 5% sunt reabilitate termic. Pe de altă parte, distrugerea sistemului de încălzire centralizat a procovat o agravare a poluării din orașe, din cauza centralelor pe gaze individuale. 

Pe măsură ce comercializarea masei lemnoase este reglementată mult mai riguros, iar prețurile energiei termice și combustibililor sunt liberalizate, costurile cu încălzirea vor cunoaște o creștere, încurajând investițiile în măsuri de reabilitare termică a locuințelor, a precizat Ministerul Energiei. Aceste măsuri de reabilitare vor include și reabilitarea sistemelor de încălzire cu funcționarea la temperaturi reduse cu control și contorizare individuală.

Totodată, înăsprirea controlului asupra masei lemnoase va face ca costul Gcal obținute din biomasă să crească treptat, anunță ministerul. La momentul actual, aproximativ 3,5 milioane de locuințe (marea majoritate în mediul rural) folosesc combustibil solid – majoritatea lemne, dar și cărbune – arse în sobe cu randament scăzut. Restul locuințelor sunt încălzite cu combustibili lichizi (păcură, motorină sau GPL) sau energie electrică. România are în prezent un total de circa 8,5 milioane locuințe, din care aproximativ 7,5 milioane sunt locuite. Dintre acestea, cca. 4,2 milioane sunt locuințe individuale, iar cca. 2,7 mil. de locuințe sunt apartamente amplasate în blocuri de locuit (condominiu). Doar 5% dintre apartamente sunt modernizate energetic prin izolare termică și peste jumătate dintre locuințele din România sunt încălzite parțial în timpul iernii, se arată într-un document emis de Ministerul Energiei.

Din totalul locuințelor, doar 1,2 milioane sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire (cca. 600.000 în București). O treime din locuințele României (aproape 2,5 milioane) se încălzesc direct cu gaz natural, folosind centrale individuale, dar și sobe cu randamente scăzute (cel puțin 250.000 de locuințe).

Consum ridicat de energie

Consumul final de energie în sectorul de clădiri reprezenta 42% din totalul consumului final de energie în 2021, din care 35% reprezintă clădiri rezidențiale, iar 7% clădiri comerciale și publice. Sectorul rezidențial are cea mai mare pondere a consumului de energie (aproximativ 83%), în timp ce toate celelalte clădiri la un loc (birouri, școli, spitale, spații comerciale și alte clădiri nerezidențiale) reprezintă restul de 17% din consumul total de energie finală.

”În sectorul rezidențial, principalii factori care influențează consumul de energie termică standardele de termoizolare a clădirilor, temperatura atmosferică și nivelul de confort termic al locuințelor – care, la rândul său, depinde de puterea de cumpărare, dar și de factori culturali. Biomasa este estimată a rămâne principalul combustibil utilizat în România pentru încălzire, în special în mediul rural. Cantitatea de lemn de foc utilizată anual este în jur de 13,5 milioane tone/an, echivalent 4,2 MWh/t, putând discuta de un potențial de energie primară de cca. 57 TWh/an . Lemnul de foc este adesea folosite în sobe cu randament scăzut, de circa 30-40%, consumul final de energie termică în aceste locuințe care se încălzesc cu lemne fiind astfel de circa 23 TWh/an”, arată Ministerul Energiei.

A crescut poluarea

Un număr semnificativ de gospodării din România utilizează gazele naturale în centrale individuale (de apartament). Astfel resursele primare de energie sunt utilizate în mod ineficient ca urmare a funcționării în regimuri tranzitorii și la minimul tehnic a centralelor individuale, potrivit Ministerului Energiei.

De asemenea, utilizarea acestor surse individuale pentru încălzire și apă caldă a condus la creșterea poluării în interiorul aglomerărilor urbane/zonelor rezidențiale, la scăderea calității aerului afectând în mod negativ sănătatea populației. Gazele naturale sunt utilizate cu preponderență în apartamente amplasate în blocuri de locuit (condominiu) în centrale individuale.

”Sunt necesare măsuri dedicate pentru sprijinirea realizării sistemelor centralizate inteligente de încălzire la temperaturi reduse ce pot utiliza surse combinate de producție a energiei termice pe baza de gaze naturale, H2Ready și resurse regenerabile”, consideră Ministerul Energiei.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.354 afisari

5 COMENTARII

  1. O singure concluzie:
    In capitalism traieste bine sau, cel putin, rezonabil, CINE POATE.
    PENTRU RESTUL AVEM STRAZI DESTULE, SUB-PODURI DESTULE ETC.
    CINE A CREZUT CA DACA URLA ISTERIC ”VREM PRIVATIZARE, ECONOMIE DE PIATA SI DEMOCRTATIE” VA TRAI CA IN CEEA CE DEFINEA MARX DREPT COMUNISM, A FOST UN BOU SI UN ANALFABET(cititi Capitalul, voi cei care veti avea tendinta sa injurati).
    Pina acum s-a trait in capitalismul comunist, in care a ”plouat” cu drepturi si bani, pentru cresterea copilului(ca si cum noi toti am nascut plodul lui x-ulescu) si alte aberatii similare, gratuitati diverse, vouchere, tichete de toate felurile etc. toate astea din banii TUTUROR ca sa traiasca bine numai unii.
    Altii au avut contract de munca 25 – 30 de ani, acceptind salariul miinim pe economie si restul bani la ”negru”.
    Acum urla bezmetic de durerea ca au 1200 lei pensie, cind ei au furat Stat-ul zeci de ani.
    Iar guvernul comunist al lui Ciolacu le mareste pensiile ca sa ”reduca inechitatile(?!?!)”.
    Si cite si mai cite.
    GATA CU PARAZITII, SA SE CEARNA APELE !

  2. Serios? A crescut poluare denla centralele pe gaz? Nu aveti habar ca centalele pe gaz au randament de la 92 pana la 98% practic nu polueaza doar asa vrea unii sa zica ca polueaza ,pe evacuarea lor ies aburi nici un caz nu polueaza!!!

  3. Am strans 900 de anvelopre vechi. Cine mai are nevoie de lemne sau gaze. Le ard in centrala.

  4. Da, se va scumpi incalzirea si lemnele, dar se vor scumpi pe seama INFLATIEI pe care au scapat-o din mana Marcel Covrigarul si cu aliatii lui. In schimb ne anunta ca inflatia nu e decat maxim 5,8%… Intrati de exemplu intr-o farmacie si o sa vedeti ca nu mai puteti cumpara nimic cu 20 de lei.

  5. Drept rasplata, romanii au intors si obrazul celalalt si l-au trimis pe Virgil Popescu ca europarlamentar la Bruxelles. Ne meritam soarta!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger