AcasăSOCIALMinisterul Economiei lovește din nou. Ajutoare de stat pentru firme cu zero...

Ministerul Economiei lovește din nou. Ajutoare de stat pentru firme cu zero angajați

Florin Spătaru, ministrul Economiei, a comis-o din nou

Florin Spătaru, ministrul Economii, a iscat, din nou, un scandal de proporții, după ce a instituit niște criterii, de acordare a ajutoarelor de stat pentru firme, care miros a dedicație. Astfel, zeci de milioane de euro au fost direcționați către firme de apartament, cu zero sau 2-3 angajați, semnalează Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). Banii, destinați industriei prelucrătoare, ar fi trebuit să ajungă în sectoare de importanță strategică, cum ar fi industria petrochimică, aceasta însă nu s-a calificat la selecția făcută de Ministerul Economiei.

Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) și-a manifestat revolta și indignarea față de modul în care au fost selectate firmele din industria prelucrătoare care vor primi ajutoare de stat. Astfel, s-a ajuns ca zeci de milioane de euro să fie alocate către firme de apartament, cu zero angajați sau cu 2-3 angajați. Florin Spătaru, ministrul Economiei, nu a comentat în niciun fel inexistența angajaților la firmele declarate câștigătoare, în schimb a ținut să precizeze că toate cererile de finanţare au intrat în aceeaşi grilă de evaluare, fiind analizate în mod obiectiv, exact aşa cum impune legea pentru a asigura corectitudinea deplină a selecţiei.

”Cele 8 companii câştigătoare au asumat investiţii proprii totale de 2,1 miliarde de lei, adică de peste 430 de milioane de euro. Pentru realizarea acestor investiţii statul asigură, în plus, sub forma grantului pentru industria prelucrătoare, încă 984 de milioane de lei. În esenţă, la fiecare 2 euro investiţi de investitorul privat, statul acordă încă un euro”, a spus Florin Spătaru. De cealaltă parte, Cristian Pârvan, fost secretar general al AOAR, susține că de ani de zile atrage atenția că ajutoarele de stat se dau fără nicio politică industrială, economică.

”Cum poți să derulezi investiții de zeci de milioane de euro cu zero angajați? Înainte se cerea să aibă minimum 100 de locuri de muncă, iar acum am ajuns la zero, nu se poate așa ceva. Dincolo de rata profitului, Ministerul de Finanțe încasează impozitul din masa profitului, că pot să am doi lei profit și să fie rata de 90% profit, dar alta este să am 2% profit și să am 2 milioane de euro profit. Iar răspunsul dat de ministrul Economiei denotă încă o dată cât de departe este de economie. Spunea că nu s-au făcut comentarii la ghid când a apărut, că există interes din partea firmelor. Păi bineînțeles că există interes din partea firmelor, dar ar trebui să existe interes din partea Guvernului. Cum să nu dai finanțare la Chimcomplex Borzești, când deficitul tău comercial pe produse chimice este maxim?”, ne-a declarat Cristian Pârvan, fost secretar general al AOAR.

Firmele cu cifre de afaceri mici, favorizate

În vederea departajării celor 21 de companii care au obținut punctajul maxim, s-a avut în vedere numai criteriul de rentabilitate a cifrei de afaceri, fără ca acesta sa fie considerat în contextul analizei viabilității investiției, respectiv a capacității de absorbție și utilizare a ajutorului de stat de către firmele calificate, a atras atenția AOAR. Florin Jianu, președintele Consiliului Național al IMM-urilor din România, susține că este logic că rentabilitatea este cu atât mai mare cu cât ai avut cifra de afaceri mai mică.

”Când construiești o astfel de finanțare trebuie să ai în vedere scalarea unor companii care au deja rată de profitabilitate, numărul de angajați, câte locuri de muncă se vor crea, dacă au o bancabilitate bună, un istoric de minim 3-5 ani sau poate chiar mai mult. Ar fi trebuit să aibă un criteriu de cifră de afaceri cu o solicitare a grantului care să meargă pe o multiplicare a cifrei de afaceri, dacă am avut x cifră de afaceri, eu pot să cer de patru ori x, nu mai mult, pentru că nu-i normal. De obicei, aceste granturi sunt destinate companiilor medii, pentru că nu poți să ai zero angajați sau doi-trei angajați, cifră de afaceri ridicolă și să primești milioane de euro”, ne-a precizat Florin Jianu.

1,75 de angajați pe firmă câștigătoare

6 din cele 8 companii câștigătoare au o cifră de afaceri sub 600.000 de lei, iar cifra de afaceri medie a tuturor câștigătorilor este de 1.108.582 ron (aproximativ 220.000 de euro), mai arată AOAR. Potrivit asociației, fiecare dintre aceste companii urmează să primească ajutor de stat și să efectueze „investiții viabile” de câte 30.000.000 de euro fiecare (valoare medie), iar numărul total (cumulat) de angajați ai celor 8 companii câștigătoare este de 14, revenind la o medie de 1,75 angajați/companie câștigătoare.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.