AcasăSOCIALMinisterul Dezvoltării a semnat ordinul. Bugetul Capitalei, blocat

Ministerul Dezvoltării a semnat ordinul. Bugetul Capitalei, blocat

Primarul Nicușor Dan, fără bani în buget

Cotele defalcate din  impozitul pe venit aferente bugetului Capitalei vor fi direcționate în totalitate către Compania Municipală Termoenergetica București S.A, până la stingerea datoriei de peste 500 de milioane de lei, se arată într-un ordin al ministrului Dezvoltării. Primarul Nicușor Dan și-a dat acordul, deși acest lucru înseamnă blocarea oricărui proiect de dezvoltare a orașului.

Scandalul datoriilor Primăriei Capitalei pentru subvenția la gigacalorie a fost tranșat de Ministerul Dezvoltării, care a decis, prin ordin de ministru, ca toți banii din cotele defalcate din impozitul pe venit să meragă în conturile Termoenergetica, până la stingerea debitului de peste o jumătate de miliard de lei. Deși, inițial, primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, anunțase că va reuși să achite, în tranșe, datoria, dat fiind că pe perioada verii subvenția este mai mică, lipsa unui acord la negocieri a determinat trecerea la ”executarea silită”. Ordonanța Guvernului nr. 36/2006 prevede ca, în cazul în care autorităţile administraţiei publice locale nu cuprind în bugetul local sumele pentru subvenția energiei termice pentru populație sau nu efectuează plata acestor sume către furnizorii de energie termică potrivit programului aprobat prin buget, furnizorii de energie termică sesizează Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administraţiei. ”În baza ordinului comun al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației şi al ministrului finanţelor, direcţiile generale regionale ale finanţelor publice alocă bugetelor locale cotele defalcate din impozitul pe venit, cuvenite acestora potrivit legii, numai pentru plata obligaţiilor către furnizorii de energie termică, până la lichidarea obligaţiilor respective”, se arată în referatul de aprobare al Ordinului ministrului Dezvoltării.

Dezinteres la PMB

Compania Municipală Termoenergetica București S.A., operator furnizor de energie termică pentru Municipiul București, a sesizat Ministerul Dezvoltării,  Lucrărilor Publice și Administrației asupra nerespectării obligațiilor de plată aferente diferenței de preţ energie termică, pe care le înregistrează Municipiul București. Datoriile au ajuns la 543.186.308,39 lei, reprezentând compensație necesară acoperirii diferenței dintre preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrate populaţiei şi preţul local al energiei termice facturate populaţiei pentru consumul de energie termică înregistrat în luna decembrie 2020 parțial – aprilie 2021.

”Ţinând cont de posibilul impact negativ al intrării în vigoare al unui ordin comun de restricţionare a utilizării cotelor defalcate din impozitul pe venit cuvenite bugetului local al Municipiului București, care poate perturba continuarea proiectelor de dezvoltare locală, MDLPA a solicitat Primăriei Municipiului București să comunice sumele datorate Companiei Municipale Termoenergetica București S.A. reprezentând compensație necesară acoperirii diferenței de preț energie termică aferentă cantităților de energie livrate populației și perioada în care vor fi integral achitate. Municipiul București nu a răspuns în scris la solicitările MDLPA de a prezenta situația sumelor datorate Companiei Municipale Termoenergetica București S.A.”, precizează Ministerul Dezvoltării.

Medierea de la minister, ratată

Ministerul Dezvoltării a propus organizarea unei întâlniri de mediere între părți în data de 24 iunie 2021, la sediul MDLPA, cu participarea reprezentanților Primăriei Municipiului București și ai Companiei Municipale Termoenergetica București S.A, mediere care nu a mai avut loc. Ulterior, aceasta a fost reprogramată la sediul Primăriei Capitalei, în 30 iunie, însă părțile nu s-au înțeles. Primăria a solicitat eșalonarea datoriei până la sfârșitul anului, iar Termoenergetica a insistat pe plata integral de debitului, arătând că este imposibilă pregătirea în condiții adecvate a furnizării energiei termice în sezonul de iarnă 2021-2022.

”În concluziile întâlnirii din data 30 iunie 2021, în lipsa unei înțelegeri a părților referitoare la o posibilă eșalonare la plată, dl primar general Nicușor Dan și-a exprimat acordul cu privire la promovarea ordinului”, precizează Ministerul Dezvoltării.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.431 afisari

5 COMENTARII

  1. Ia să nu mai subvenționeze atâta statul căldura miticilor! Să-și pună centrale!!!

    • Bobita, caldura miticilor e subventionata din banii miticilor. Inainte de a comenta… restul tarii sa produca… miticii produc 33% din PIB!

  2. cine l a adus pe acest individ sa conduca s a se spele cu el pe cap ca nu e in stare decat sa distruga si sa minta!!!!!!!!!!

  3. Sunt din Bucuresti si am centrala din 2001 (deocamdata singur pe o scara de 10 etaje), asa ca nu ma intereseaza neaparat subiectul termoficarii sau a subventiei, dar am multi vecini pe scara care pleaca de acasa si pana la parter uita de ce au plecat, cum sa-i lasi pe mana o centrala cu afisaj LCD,meniuri complicate, robineti de umplere, detector de gaz unui asemenea om, sunt multi batrani care habar n-au sa le manevreveze, transformandu-se in victime sigure. Inmultiti cu trei milioane(minimum) si veti avea un scenariu de cosmar: blocuri explodate in fiecare saptamana, salvarile alergand zi si noapte si mii de oameni morti in fiecare an, nu e asta solutia de viitor si nu tine seama nimeni de faptul ca reteaua actuala de gaze nu poate duce un asemenea consum, o redimensionare a retelei pentru urmatorii cativa zeci de ani ar dura minimum 10 ani, mai degraba micro-centrale de cartier sau pe grupe de blocuri, dar si asta are multe dezavantaje, printre care faptul ca un defect la un asemenea punct lasa un cartier intreg fara apa calda si caldura. Reteaua actuala de termoficare e mai flexibila, este conceputa cam ca reteaua de internet, daca se intrerupe un fir/conducta, semnalul/apa se ruteaza pe cai ocolite si poate ca nu mai e foarte fierbinte, dar e utilizabila, daca specialistii spun ca nu e totul pierdut si reteaua poate fi reabilitata(deja s-a inceput,din ce am mai citit) poate ca asta ar fi singura solutie, la urma-urmei Bucurestiul e al doilea oras din lume dupa Moscova ca retea de termoficare, se pare ca cineva tine cu tot dinadinsul sa ne daramam singuri tot ce am construit impreuna niste multe zeci de ani: ne-am daramat singuri fabrici ,uzine, combinate, vapoare ca sa vina altii sa faca mall-uri si eventual sa produca ei tot ce avem nevoie, iar noi sa platim ca prostii pentru tot ce stiam sa facem pana acum.

  4. Pentru @Anonimul de la ora 11:29:
    Nu stiu de unde ai scos cifra de 3 milioane cu care ai inmultit, caci in Bucuresti sunt 560.000 de apartamente, deci vor fi 560.000 de centrale.
    Dar tot in Bucuresti sunt deja 560.000 de aragaze care ard cu flacara deschisa (nu ca la centrale, care ard gazele in interior, au senzor de presiune de gaze si se opresc singure daca se intrerup gazele),
    manevrate de aceeasi locuitori care „pleaca de acasa si pana la parter uita de ce au plecat”.

    Acum pe bune:
    ISU declara acum cativa ani ca la nivelul Romaniei se inregistreaza circa 500 de incidente pe an la aragaze si cateva zeci la centrale termice.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger