AcasăSOCIALMinisterul Apărării cumpără soldați

Ministerul Apărării cumpără soldați

Criza de voluntari pentru serviciul militar a determinat Ministerul Apărării Naționale să treacă la măsuri disperate. Instituția oferă 24.000 de lei pentru jumătăți de soldați, care vor să facă armata timp de doar 4 luni. Mai mult, Ministerul a propus reglementarea în lege a serviciului militar obligatoriu, în eventualitatea reintroducerii acestuia.

Aproape 1.900 de lei pe lună, cazare, masă și peste 16.000 de lei cash la sfârșitul celor patru luni de armată. Aceasta este oferta Ministerului Apărării Naționale pentru tinerii care se înscriu în programul de pregătire militară de bază, ofertă care arată criza de soldați cu care se confruntă instituția.

Astfel, potrivit unui proiect de act normativ care modifică Legea 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, pe timp de pace, cetățenii români, bărbați și femei, cu domiciliul stabil în România, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, care nu au îndeplinit serviciul militar activ sau în rezervă, pot solicita Ministerului Apărării Naționale participarea la un program de pregătire militară de bază, cu durata de până la 4 luni, în calitate de militar voluntar în termen. Înscrierea în acest program se face în baza unui angajament pe propria răspundere de către solicitantul care a fost declarat apt în urma evaluării psihologice efectuate într-un centru zonal de selecție și orientare și prezintă adeverință medicală eliberată de medicul de familie din care să reiasă că este clinic sănătos și nu este în evidență cu boli cronice.

Pe timpul derulării programului de pregătire militară de bază, militarii voluntari în termen beneficiază gratuit de cazare, drepturi de echipare și de hrană, asistență medicală și medicamente, precum și de indemnizație lunară, similare militarilor în termen cu grad de soldat, și se supun prevederilor legilor și regulamentelor militare. Cetățenii care au finalizat programul de pregătire militară de bază primesc o indemnizație reprezentând 3 salarii medii brute pe economie. Ulterior, centrele militare îi iau în evidență și îi introduc în rezerva operațională.

Revine serviciul militar obligatoriu?

În același proiect de act normativ, Ministerul Apărării Naționale a decis să modifice articolul 22 din Legea 446/2006 pentru a stabili cadrul legal privind efectuarea recrutării-încorporării, în situația reinstituirii, potrivit legii, a serviciului militar obligatoriu în calitate de militar în termen. ”Elaborarea pe timp de pace a unui plan anual de recrutare-încorporare este necesară pentru fundamentarea documentelor de planificare operațională, administrativă și bugetară la nivelul structurilor din cadrul Ministeruluii Apărării Naționale, precum și a celorlalte instituții cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale, referitoare la aprobarea repartiției numărului de recruți încorporați”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Potrivit proiectului, pentru îndeplinirea serviciului militar în calitate de militar în termen, centrele militare vor efectua recrutarea-încorporarea în baza unui plan anual de recrutare-încorporare, elaborat pe timp de pace de către Statul Major al Apărării, pentru toate instituțiile cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale. Perioadele când se efectuează recrutarea-încorporarea se stabilesc de către Statul Major al Apărării și se anunță prin mijloacele de informare în masă. Totodată, proiectul legislativ prevede că Guvernul României poate stabili, prin hotărâre, categoriile de angajați care necesită pregătire militară.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.