AcasăSOCIALMinerii morți în Gorj, pagube colaterale ale politicilor Comisiei Europene și ale...

Minerii morți în Gorj, pagube colaterale ale politicilor Comisiei Europene și ale ONG-urilor de mediu

Drumurile morții, consecințe ale ordinelor Comisiei Europene

Moartea celor trei mineri de la cariera Jilț Sud din Gorj a provocat  un adevărat cutremur în sectorul energetic. Ce s-a întâmplat însă acolo are cauze mai vechi, dar la fel de actuale. Miliardele plătite pe certificatele CO2 de către Complexul Energetic Oltenia, după ce a investit degeaba un miliard de euro pentru depoluare, au făcut imposibile investițiile în siguranța drumurilor din carieră. Mai mult, sindicatele miniere arată că ONG-urile de mediu, care au blocat tot timpul carierele, sunt la fel de responsabile.

Accidentul, în sine, care a provocat moartea a trei mineri în Gorj, a fost cauzat de bunătatea șoferului, care a decis să ia și alți mineri care stătuseră șase ore în ploaie, ne spun reprezentanții sindicatelor din sector. Aceștia arată că lucrurile de acest gen se întâmplă frecvent, fiind vorba despre solidaritate. ”Nimeni, când o să-și vadă colegii uzi până la piele, după o zi de muncă în ploaie torențială și la temperaturi de iarnă, nu o să zică să urce doar opt. Dar adevărata cauză a accidentului este legată de drumurile din carieră, pentru că de ani de zile ne tot definanțăm. Prin 2014-2015, Complexul Energetic Oltenia a făcut investiții în desulfurare din banii societății și din bani împrumutați, pentru ca, după ce s-a cheltuit un milliard de euro, să ne spune Comisia Europeană să închidem termocentralele, pentru că avem CO2. Și, după, 2015, am plătit ca proștii pentru certificatele CO2. Îmi aduc aminte că, în 2015, ca să plătească certificatele, fostul manager al CEO a trebuit să dea afară 3.000 de oameni și să ne taie salariile. Dar atunci era certificatul 7 euro, iar acum a ajuns la 90 de euro. Unde s-or duce banii ăștia, Dumnezeu știe”, ne-a declarat Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie.

Ipocrizia CO2

Sindicaliștii din sector consideră că tranzacționarea la bursă a certificatelor CO2 a fost o aberație, care a contribuit la creșterea artificială a costurilor de producție. Europa, cât ar fi ea de dezvoltată, nu deține nici 7% din amprenta de carbon, pentru că nici dacă ar reduce la zero nu s-ar rezolva nimic pe plan mondial, potrivit acestora. ”Înainte de a pica ceva capete de pe la cariere, ar trebui să cadă toate guvernele României care au făcut politica asta de decapitalizare a Complexului Energetic Oltenia. Noi trebuie să ne facem treaba, dar știm că peste câțiva ani murim. Păi am dat zeci de mii de oameni afară, am cheltuit bani grei ca să îndeplinim toate condițiile de mediu, ca să ni se spună că nu avem cum să eliminăm carbonul, de parcă ar conta carbonul pe care îl emite România, care nu e nici unu la 10.000 din ce dă China. Asta este ipocrizia, trebuie să facem ce ne dictează Europa”, a afirmat președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pârvulescu. Condițiile din toate carierele miniere sunt așa cum sunt pentru că nu mai există finanțare, susțin sindicaliștii.

 ONG-urile de mediu au creat haos

Pe de altă parte, acțiunile în instanță pe bandă rulantă împotriva carierelor miniere, inițiate de ONG-urile de mediu precum Greenpeace și Bankwatch, au blocat activitatea acestora, obligându-i pe mineri să escaveze haotic, semnalează președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pârvulescu. ”De ani de zile nu se mai respectă tehnologia, pentru că blocajele decise de instanțe ne-au făcut să nu mai reușim să facem nici drumuri. De regulă, utilajele escavau sterilul în avans, pe o lungime de 1-3 km, dar, dacă nu ne-au lăsat să mai avansăm, s-a mers haotic, ca să găsim cărbunele și să dăm minimul necesar. Și prin chestia asta au stricat toate lucrările miniere, inclusiv drumurile. Una este să faci drum când știi că funcționezi o jumătate de an pe o linie, și alta este când știi că funcționezi pe o direcție o lună, după aia te duci pe altă direcție și tot așa”, ne-a mai precizat Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.090 afisari

10 COMENTARII

  1. MAI RAU CA PE TIMPUL LUI CEASCA
    DAR MAI BINE PENTRU UNII

    • Nimeni din politica Romaniei nu se intereseaza de acesti amarati loviti de soarta si de HOTIILE guvernantilor

  2. Cand Germania folosește cărbune si plătește niste lingăi trădători de neam sa isi rupă cămășile de pe ei, ca sa nu mai producem energie ieftină

  3. Si Germania are probleme cu demonstrantii platiti care demonstreaza chiar in terenul de unde se explateaza carbunele. Sunt aceeasi demonstranti care se deplaseaza peste tot, in orice domeniu.

  4. Certificatele CO2 trebuie eliminate, si pe cat posibil banii recuperati din buzunarele smecherilor la care au ajuns si inapoiati celor de la care au fost luati cu legi ticaloase. Nu a scazut nicio poluare si nu s-a incetinit incalzirea climei pentru ca firmele si cetatenii au fost jefuiti legal cu aceste certificate CO2. Incalzirea climei nu este datorata activitatii umane, insa efectele introducerii certificatelor CO2 da, dupa cum se vede in acest caz: saracire si moarte.

    • E, de fapt, bir pe suflat/respirat; certificatele sînt plătite de noi prin facturi la curent.
      CO2, fiind mai greu și de cît N2 și decît O2, stă jos pe pămînt unde e hrană pt plante, se scurge-n pămînt sau se dizolvă-n apă. NU FACE EFECT DE SERĂ JOS! poate citești ce s-antîmplat nu demult pe lîngă lacul Nyos din Africa unde o pungă de CO2 de pe fundul lacului a scăpat cu presiune. După ce s-a ridicat cîteva sute de metrii a căzut pe pămînt și-a omorît cîteva mii de oameni, 1750, și cîteva mii de animale.
      Atîta timp cît șefii de sindicat și naționaliștii nu demontează minciuna cu CO2 și efectul de seră sînt, din păcate, opoziție controlată.

  5. Pentru ce-i plătim pe Guvernul României, Parlamentarii țării,tot felul de ONG-uri cu activitate antinațională daca rezultatul muncii lor este crima

  6. Aia inseamna sa fii sclav, sa nu ai coloana vertebrala, sa raspunzi la solicitarile stapanilor.

  7. Desființate toate ONG-utile. Acolo nu sunt decât vampiri care sug banii de la buget. Primesc tot felul de fonduri și cheltuie tot pentru ei: deplasări, salarii, publicitate (la prieteni) rapoarte de tot felul (externalizate la firmele lor sau ale rudelor, prietenilor)
    Primesc bani ori de la UE, companii ori de la statul roman. Banii UE tot de la cetatenii UE vin.
    Companiile: sa sponsorizeze direct spitale, sau scoli, sau ce vor dar nu prin ONG URI.
    ONG-utile cheltuie pentru cauze max 5% din cât aduna restul ii rontaie ei.
    Toate.
    Sa se termine cu ele și cu certificatele. Mai ales ca avioanele private, yachturile nu ah nevoie, așa a hotărât UE. Numai prostimea sa plătească este de fapt transfer de avere masiv. Ăștia ne bagă pe toți in iobăgie.
    Și le atrag atenția și celor care se cred smecheri. Ca fac și ei parte cică, sa vadă ei când o sa consolideze ăștia tot cât vor trebui sa se aplece și ploconeasca sa își salveze funcția. Ca ăștia au spus ca sunt și prea multe autoritati :))).
    O sa se ploconeasca mai tare ca ultimul sclav chit ca o sa o ducă mai bine. O sa fie umilința continua. Iubim Trădarea dar nu ii iubim pe trădători: o sa ne aducă stăpânii din afara alte autoritati si mai mari peste noi pt ca au si ei destui. Se păcălesc toți ăștia care cred ca fac vreo șmecherie ca vând tara si tot. Sa vedeți ce umilințe vor fi din partea lor. Hai ca vedem cum ii bagă in seama pe la i falnici pe cei mai mari demnitari de la noi, cum ne tratează. Asta nu este decât un preview.
    Pana la urma noi o sa o tăiem de aici, nu vrem oricum prea multe, dar voi ce o sa faceti? Ăștia cu vile si funcții si ba i? O sa va facă praf pe toți nu o spun deloc cu ura, ci sper sa va treziți odată ca voi veți pierde cel mai mult dacă veți da tot

  8. Societatea financiară specializată în toate domeniile de împrumut.
    Vă punem la dispoziție oferte adaptate la toate nevoile dumneavoastră de finanțare cu un credit personal și investim în proiectele dumneavoastră majore.
    Aceasta este rezervată companiilor și persoanelor serioase care caută un împrumut pentru a-și finanța proiectele.
    Oferim împrumuturi persoanelor fizice: credite de consum, credite pentru locuințe, achiziții de credite, achiziții de datorii pentru a consolida toate datoriile într-un singur împrumut, împrumuturi școlare pentru studenți, împrumuturi auto.
    Vă însoțim în finanțarea proiectelor dumneavoastră, cum ar fi construcția casei, a birourilor, a afacerii dumneavoastră sau a unui proiect care necesită finanțare externă.
    Vă rugăm să ne contactați pentru mai multe informații despre oferta de a fi mulțumit: Email: poulaintherese4@gmail.com

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger